Η Γεωργία εντάσσεται στην Ευρώπη, λέει η πρόεδρος της χώρας – Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της ΕΕ πριν από τις εκλογές (video)

Κρίσιμες εκλογές για την Γεωργία – Βαθαίνει η κόντρα ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους και φιλόρωσσους – Υπαρξιακές για την χώρα αυτές οι βουλευτικές

Η πρόεδρος της Γεωργίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ότι ο προορισμός της χώρας είναι η Ευρώπη και ότι δεν υπάρχει «τίποτα πιο πολύτιμο από την ελευθερία».

Georgia has chosen Europe 🫡
🇬🇪🇪🇺 pic.twitter.com/DBawRyTJhi

— Georgian Legion (@georgian_legion) October 20, 2024

Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι προχώρησε σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, οι οποίες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό, εάν η χώρα θα παραμείνει στον φιλοευρωπαϊκό δρόμο της ή θα προσεγγίσει τη Ρωσία.

Οι εκλογές έφεραν στην επιφάνεια ένα σαφές χάσμα μεταξύ της φιλοευρωπαϊας προέδρου και μελών της κυβέρνησης οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Γεωργία ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Georgian President Salome Zourabichvili addresses Moldovan President Maia Sandu and Ukraine’s Volodymyr Zelensky from the massive pre-election rally in Tbilisi today. pic.twitter.com/ilQuHvK8SP

— Formula NEWS | English (@FormulaGe) October 20, 2024

Η Ζουραμπιχβίλι ανέφερε ότι: «Τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από την ελευθερία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από την ελευθερία και την ειρήνη.

«Εδώ είναι οι Γεωργιανοί που εντάσσονται στην Ευρώπη ειρηνικά, με αξιοπρέπεια και με γεωργιανό τρόπο».

Η Ζουραμπιχβίλι είπε ότι το μέλλον της Γεωργίας συνδέεται με το περήφανο παρελθόν της, προσθέτοντας ότι η χώρα ορίζεται από την ελευθερία των προγόνων της, όχι από τη «σοβιετική» ιστορία της και ότι αυτή η κληρονομιά θα οδηγήσει τη Γεωργία στην Ευρώπη.

Πολλοί διαδηλωτές είπαν ότι βλέπουν τις εκλογές ως υπαρξιακές για τη χώρα.

Πέρυσι, η ΕΕ χορήγησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και παραχωρώντας στους πολίτες της πρόσβαση χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν, που αποτελεί το πρώτο στάδιο για την τελική ένταξη.

Ωστόσο, οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί απότομα αφότου το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» πέρασε έναν νόμο για τους «ξένους πράκτορες», κάτι που επικρίθηκε έντονα τον περασμένο Μάιο.

Οι Βρυξέλλες είπαν ότι η ενταξιακή διαδικασία της Γεωργίας είναι «πρακτικά παγωμένη» εν μέσω ανησυχιών για οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας, ενώ η Ουάσιγκτον, ένας σημαντικός χορηγός βοήθειας, διέκοψε τη βοήθεια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων φέτος, επικαλούμενη παρόμοιες ανησυχίες.

Ωστόσο, το κυβερνόν κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο βρίσκεται στην εξουσία για 12 χρόνια, αναμένεται να εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους στις επερχόμενες εκλογές. Αρχικά ιδρύθηκε ως φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική δύναμη, ωστόσο η προσέγγιση του έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, με τους επικριτές να το κατηγορούν για αντιδυτικές ενέργειες, αυξανόμενο αυταρχισμό και επιρροή προς τη Ρωσία.

Αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες και ανησυχίες για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας. Οι στενοί δεσμοί του κόμματος με τον ιδρυτή του, τον δισεκατομμυριούχο Bidzina Ivanishvili, και η αντιληπτή επιρροή του -παρά την αποχώρηση από την επίσημη πολιτική- έχουν τροφοδοτήσει αυτές τις ανησυχίες.

Το «Γεωργιανό Όνειρο» υπεραμύνθηκε των θέσεων του, επισημαίνοντας την οικονομική ανάπτυξη, τις βελτιωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και τη σταθερότητα. Το ΑΕΠ της Γεωργίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί υπό την κυβέρνηση του, φθάνοντας τα 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, εν μέρει λόγω του αυξημένου εμπορίου με τη Ρωσία και της αύξησης των Ρώσων μεταναστών.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Ενιαίο Εθνικό Κίνημα (UNM), υποστηρίζουν ότι αυτή η ανάπτυξη είχε υψηλό κόστος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία και προειδοποιώντας ότι το «Γεωργιανό Όνειρο» επιδιώκει να εδραιώσει την εξουσία επ’ αόριστον.

Πηγή: TVP World