Οι προτεραιότητες και οι προοπτικές για την Ηλεία

Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ηλείας παρουσιάστηκε τη δεύτερη ημέρα του Olympia Forum V που πραγματοποιήθηκε από 18 έως 20 Οκτωβρίου, σε ένα πάνελ στο οποίο συζητήθηκαν οι άμεσες προτεραιότητες για έργα και δράσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Περιφερειακής Ενότητας, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. Η συζήτηση, που συντονίστηκε από τη διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση, επικεντρώθηκε στα έργα που προκρίνουν οι τοπικοί δήμοι και στη διαδικασία ωρίμασης αυτών.

Χρηματοδοτήσεις και κλιματική κρίση

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από κάθε δήμο να προτείνει δύο βασικά έργα, ενώ τώρα βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης και ωρίμασης των προτάσεων. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί ο τελικός κατάλογος και θα ανακοινωθούν τα έργα, καθώς και οι πηγές χρηματοδότησής τους.

Ο Τριαντόπουλος τόνισε ότι οι διαθέσιμοι πόροι έχουν αυξηθεί στα 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χρήματα που προορίζονται για την αποκατάσταση και ενίσχυση περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, εξήγησε πως η κλιματική κρίση δημιουργεί νέες ανάγκες και απαιτεί τη συνεχή προσαρμογή του σχεδιασμού. Για την περίπτωση της Ηλείας, προβλέπεται η χρήση όχι μόνο των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών.

Εμβληματικά έργα και προτεραιότητες

Ο γενικός διευθυντής της διαΝΕΟσις, Διονύσης Νικολάου, υπογράμμισε πως η προτεραιοποίηση των έργων ήταν στρατηγική απόφαση, καθώς η μελέτη περιλαμβάνει πλήθος έργων που στηρίζονται σε συγκεκριμένους αναπτυξιακούς άξονες. Η επιλογή των έργων βασίστηκε σε κριτήρια εμβληματικού χαρακτήρα και στη δυνατότητα των έργων να λειτουργούν συνδυαστικά, με συνολική ολιστική προσέγγιση.

Ανάμεσα στις προτάσεις που προέβαλαν οι δήμοι της Ηλείας, δύο βασικά έργα αφορούν την προστασία του παραλιακού μετώπου της περιοχής και δράσεις που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα. Αυτά τα έργα αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο και να αποτελέσουν τους πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή.

Οι τοπικές προτεραιότητες

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των έργων, τονίζοντας πως για πρώτη φορά ενώθηκαν οι επτά δήμαρχοι της Ηλείας για να σχεδιάσουν από κοινού το μέλλον της περιοχής. Ο Δήμος Πύργου προτείνει έργα που συνδυάζουν την ανάπλαση του Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου, του πάρκου Ξυστρή και του παλιού σταθμού των τρένων, δημιουργώντας έναν «ιστορικό περίπατο» που συνδέει αυτά τα τρία σημεία.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αρης Παναγιωτόπουλος, τόνισε τη σημασία της μελέτης που εκπονήθηκε από τη διαΝΕΟσις και τη στήριξη που προσφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής. Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται 600.000-700.000 επισκέπτες τον χρόνο, αλλά λίγοι από αυτούς παραμένουν στην περιοχή, γεγονός που επηρεάζει την τοπική οικονομία. Για αυτόν τον λόγο, προτείνονται δύο μεγάλα έργα: η κατασκευή αθλητικού και συνεδριακού κέντρου, καθώς και η δημιουργία Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.