Ένας Μέγας Μάγιστρος στη Ρόδο για πρώτη φορά μετά από 502 χρόνια

Την πρώτη επίσκεψη στη Ρόδο, μετά από 502 χρόνια, πραγματοποίησε ένας Μέγας Μάγιστρος του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας.

Πρόκειται για τον πρίγκηπα Fra’ John Dunlap, 81ο Μεγάλο Μάγιστρο, ο οποίος βρέθηκε στο νησί αυτές τις ημέρες με την ευκαιρία των εγκαινίων της νέας μόνιμης έκθεσης  «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας».

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, υποδέχθηκε τον Μεγάλο Μάγιστρο και την εννεαμελή αποστολή που τον συνοδεύει – απόγονοι των Ιωαννιτών Ιπποτών και σημερινοί Ιππότες της Μάλτας- στο γραφείο του, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Ρόδο, προκειμένου να εγκαινιάσουν την έκθεση-παρακαταθήκη των προγόνων τους.

Το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το ελληνικό κράτος, τον Δεκέμβριο του 2021, με νομοθετική πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την οποία κύρωσε η Ελληνική Βουλή.

Σήμερα, αποτελεί μία ξεχωριστή οντότητα, το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 113 χώρες, αριθμεί 12.500 μέλη, 80.000 μονίμους εθελοντές και 13.000 ιατρικό προσωπικό, ενώ η έδρα της κυβέρνησης βρίσκεται στη Ρώμη.

Η δράση τους επικεντρώνεται στη φροντίδα ηλικιωμένων, προσφύγων, αστέγων και παιδιών σε όλο τον Κόσμο και ειδικά στις εμπόλεμες περιοχές.

Πριν την επίσκεψή του στη Ρόδο, ο 81ος Μέγας Μάγιστρος έδινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, από την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία παρέθεσε και επίσημο γεύμα προς τιμήν του.

Η κα Σακελλαροπούλου υπενθύμισε ότι η Ελληνική Δημοκρατία και το Τάγμα, σύνηψαν διπλωματικές σχέσεις μόλις τον Δεκέμβρη του 2021, αλλά σημείωσε ότι «η μακραίωνη κοινή παρουσία μας στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και η συναντίληψή μας για σύγχρονα ζητήματα, όπως η ενίσχυση και η προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και ο διαθρησκιακός διάλογος αποτελούν στέρεες βάσεις για τις διμερείς μας σχέσεις».

Αναφερόμενη στην -επικείμενη τότε- επίσκεψη του Μεγάλου Μάγιστρου στο νησί της Ρόδου, εξέφρασε την εκτίμησή της για τη συνεισφορά του, ως προς το έργο ανακαίνισης τμήματος του Μουσείου του Παλατιού των Ιπποτών και πρόσθεσε ότι: «Το έργο σας στην εξάλειψη και τη μείωση του ανθρώπινου πόνου είναι ιδιαίτερα σημαντικό και μάλιστα σε εποχές σαν την σημερινή, όπου οι αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού δοκιμάζονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή αλλά και σε πολλά άλλα σημεία».

Ο Μεγάλος Μάγιστρος, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία, υποστήριξε ότι «η επίσκεψη θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Τάγμα, σχέσεις που ενισχύθηκαν ιδιαίτερα μετά την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μας το 2021. Όμως οι δεσμοί, που μας συνδέουν είναι πολύ αρχαιότεροι και ξεκινούν τον 14ο αιώνα, όταν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων έφτασαν στη Ρόδο και έμειναν εκεί για 200 περίπου χρόνια».

«Η ανακαίνιση του συγκεκριμένου παλατιού αποτελεί ένα φόρο τιμής για την εκτίμησή μας στην Ελλάδα και την ιστορία της και αποδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις που μας συνδέουν».

Η κα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή, απένειμε στον Μεγάλο Μάγιστρο, το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Αυτός, με τη σειρά του, απένειμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Περιδέραιο του Τάγματος pro Merito Melitensi.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον 81ο Μεγάλο Μάγιστρο, πρίγκηπα Fra’ John Dunlap. Φωτογραφία: ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Καλωσορίζοντας τον 81ο Μεγάλο Μάγιστρο στο γραφείο του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε: «Η Ρόδος τιμά την κληρονομιά της, σέβεται την Ιστορία της. Με το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Νοσοκομειακό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας μας συνδέουν κοινές σελίδες στο βιβλίο της Ιστορίας, μας ενώνει κοινή κληρονομιά. Η… τιμητική επίσκεψη αποτελεί μία ευκαιρία να συνθέσουμε και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές σε μία σχέση αιώνων, στη βάση κοινών πανανθρώπινων αξιών».

Τον Μεγάλο Μάγιστρο συνόδευαν οι αξιωματούχοι: ο Μέγας Κομεντόρης, Fra’ Emmanuel Rousseau, ο Μέγας Καγκελάριος, Ricardo Paternό di Montecupo, ο Μέγας Οσπιταλάριο, Fra’ Alessandro de Franciscis, ο Πρέσβης Giampaopo Cantini, Γενικών Γραμματέων Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία, Luca Rovati, ο επικεφαλής Πρωτοκόλλου, Giovanni Borgiani, η Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου του Μεγάλου Μαγίστρου, Fabiana Giovannoni, η διπλωματική υπάλληλος του τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων, Barbara Vitali, ο Υπουργός και Σύμβουλος της Πρεσβείας του Τάγματος στην Ελλάδα, Gerardo Solaro και ο Σύμβουλος Πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας, Nicolas Deliyannis.

Η αντιπροσωπεία του Τάγματος στη συνέχεια επισκέφτηκαν και εγκαινίασαν στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τη νέα μόνιμη έκθεση «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας».

Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού

Η ΕΚΘΕΣΗ

H έκθεση είναι αφιερωμένη στην ιστορία του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας.

Πρόκειται για τη ριζική αναδιοργάνωση της μόνιμης έκθεσης, η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη χρήση της νέας οπτικοακουστικής τεχνολογίας για την προβολή της ιστορίας και της δραστηριότητας του Τάγματος.

Δεδομένης της χρήσης υψηλής τεχνολογίας, η έκθεση προκαλεί ήδη το ενδιαφέρον των επισκεπτών και ιδιαίτερα των νέων.

Η κα Μενδώνη, στον χαιρετισμό της, σημείωσε ότι «η ημέρα είναι ιστορική, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Μεγάλου Μαγίστρου του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας στην Ελλάδα, μετά την έναρξη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη χώρα μας και το Τάγμα, το 2021. Είναι η πρώτη φορά, μετά από 500 χρόνια, που Μέγας Μάγιστρος επισκέπτεται το νησί της Ρόδου, όπου το Τάγμα διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο για 217 χρόνια».

Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού

«Αυτή η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μεγάλου Μαγίστρου, συνοδευόμενου από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Τάγματος, επισφραγίζει τη φιλία, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία ανάμεσα στο Τάγμα και την Ελλάδα, το οποίο έχει να επιδείξει συνεχή ιστορία και προσφορά επί 900 χρόνια. Η αποστολή του είναι πάντα επίκαιρη. Πολλώ δε μάλλον σήμερα, όταν η Ευρώπη, αλλά και η ευρύτερη περιοχή μας, λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζουν τη σκιά του πολέμου».

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες διατεταγμένες σε αντίστοιχες αίθουσες.

Στην πρώτη, «Άγιοι Τόποι, 1050-1291», παρουσιάζεται η ιστορία του Τάγματος στη σταυροφορική Παλαιστίνη και την Κύπρο. Τους επισκέπτες υποδέχεται ο ιδρυτής του Τάγματος Γεράρδος μιλώντας από οθόνη, σε φυσικό μεγέθος, ενώ μέσω εποπτικού υλικού και χαρακτηριστικών αντικειμένων αναπτύσσεται το χρονολόγιο της ιστορίας του Τάγματος, κατά τις σταυροφορίες.

Στη δεύτερη ενότητα, «Ιππότες της Ρόδου, 1309-1523» παρουσιάζεται η ιστορία του Τάγματος στη Ρόδο, μέσα από ψηφιοποιημένες προσωπογραφίες τριών Μεγάλων Μαγίστρων. Ο καθένας από αυτούς αφηγείνται ιστορικά γεγονότα, ενώ προβάλλεται αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Φιλερήμου Παλλαδίου, του Τάγματος.

Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού

Στην τρίτη ενότητα, «Ιππότες της Μάλτας, 1530-1798», σε ψηφιακή οθόνη-αναλόγιο προβάλλεται το έγγραφο της παραχώρησης της Μάλτας στο Τάγμα από τον Κάρολο Ε’ της Ισπανίας και εκτίθενται κειμήλια του Τάγματος της περιόδου 1530-1798, ενώ προβάλεται η ψηφιακή εξιστόρηση της ιστορίας του Τάγματος κατά την περίοδο εγκατάστασής τους στη Μάλτα.

Στην τέταρτη ενότητα, «Κυρίαρχο στρατιωτικό νοσοκομειακό Τάγμα του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας» παρουσιάζεται η δράση του Τάγματος, σήμερα.

Στη τελετή εγκαινίων παρέστησαν ακόμα -ανάμεσα σε άλλους- ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ.Κύριλλος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης.

Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού

«ΠΕΡΒΟΛΑ»

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό του για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και των μεσαιωνικών κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, με την ένταξη υπαίθριας γλυπτοθήκης στην «Περβόλα», στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Δημιουργείται ένας μοναδικός περίπατος, ο οποίος συνδυάζει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα με έκθεση κινητών μνημείων και ζώνες πράσινου.

Ευρήματα ατάκτως κείμενα στο άνω τμήμα της Μεσαιωνικής Πόλης τακτοποιούνται, οργανώνονται σε σύνολα και συνδέονται με τα αρχαία κατάλοιπα των νεωρίων και με τους κήπους του Κυβερνήτη, προσφέροντας, κατά την περιήγηση, μια σαφή εικόνα της ιστορίας και της αρχαιολογίας της Ρόδου από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα.

«Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διαμορφώνει και αναδεικνύει τον ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά μη αναδεδειγμένο, μέχρι σήμερα, αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων νεωρίων, του ρωμαϊκού Τετράπυλου και των κήπων του Κυβερνήτη, γνωστού ως ‘Περβόλα’. Τεκμηριώνει την ιστορία της Ρόδου στη μεγάλη διαχρονία, καθώς συνιστούσε νευραλγικό σημείο της αρχαίας πόλης, ενώ ήταν οργανικά συνδεδεμένος με το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και εν χρήσει την περίοδο της Ιταλοκρατίας», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Ο νέος ενιαίος αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί ως διαχρονικός ιστορικός φορέας της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι παρεμβάσεις που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού, δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, σέβεται τις ιδιαιτερότητες του χώρου και έχει στόχο να αναδείξει τα υφιστάμενα αρχαιολογικά κατάλοιπα, μέσω χαρακτηριστικών εκθεμάτων, που συνδέονται με την αρχική λειτουργία των μνημείων, τα οποία με τη σειρά τους εκπροσωπούν σημαντικές περιόδους της αρχαίας πόλης, από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια έως την εποχή της Ιπποτοκρατίας. Η πορεία του επισκέπτη αρθρώνεται γύρω από μία σειρά θεματικών ενοτήτων, οι οποίες συνιστούν εκθεσιακές νησίδες, με πρωτότυπα εκθέματα και πληροφοριακό υλικό, λειτουργώντας ως στάσεις του περιπάτου. Οι θεματικές ενότητες και τα σχετιζόμενα εκθέματα ενδύονται τον ρόλο των αφηγητών μικρών ιστοριών με χωροχρονική συνάφεια προς το περιβάλλον, όπου εκτίθενται. Στόχος μας είναι αυτός ο αρχαιολογικός χώρος στην καρδιά της πόλης -άνω των 20 στρεμμάτων- ο οποίος αποτυπώνει τη μακρά ιστορία της Ρόδου, με τα σημαντικά μνημεία, λειτουργικά ενοποιημένος, εφοδιασμένος με σύγχρονες υποδομές, και προσβάσιμος από ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού».

Εκτός από την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων νεωρίων και του ρωμαϊκού Τετράπυλου, αποκαθίστανται και αναβιώνουν οι κήποι του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, χώρου αναψυχής που συνδυάζει, κατά το αναγεννησιακό πρότυπο, πλούσια βλάστηση, εξωτική πανίδα και γλυπτά.

Δημιουργούνται εκθεσιακές ενότητες από τα πολυάριθμα διάσπαρτα αρχαία ταφικά μνημεία και αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία προέρχονται από σωστικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τα τελευταία 80 χρόνια στην πόλη της Ρόδου και στην ύπαιθρο του νησιού, επισήμανε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ

Ακόμα, το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, προχωρεί στην αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος του Νομισματοκοπείου του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, στον αρχαιολογικό χώρο της «Περβόλας».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, το Νομισματοκοπείο, εμβαδού 575 τ.μ. αποτελείται από δύο επιμήκεις κτηριακούς όγκους, το βόρειο διώροφο κτήριο και το νότιο ισόγειο. Το κτηριακό συγκρότημα χωροθετείται στη συμβολή της βόρειας οχύρωσης και του ενδιάμεσου τείχους του Κολλακίου, σε εξέχον σημείο της, υπό διαμόρφωση, αρχαιολογικής διαδρομής και είναι προσβάσιμο από τον «Κήπο του Κυβερνήτη».

Στο κτήριο αποδίδεται η συγκεκριμένη χρήση ως Νομισματοκοπείου, καθώς ένα σύνολο 4.000 νομισμάτων του πρώιμου 15ου αιώνα αποκαλύφθηκε εντός ή πέριξ του κτηρίου, πιθανότατα, κατά τη διάρκεια επεμβάσεων επί Ιταλοκρατίας.

«Το υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί ένα ακόμα έργο στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αποκαθιστώντας το Νομισματοκοπείο, το μεσαιωνικό κτηριακό συγκρότημα, που δεσπόζει στον κήπο, ανατολικά του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος 2025. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, το συγκρότημα φιλοξενούσε χρήσεις μη συμβατές με τον μνημειακό του χαρακτήρα, καθώς στέγαζε το ξυλουργείο και το σιδηρουργείο της Εφορείας. Στόχος μας είναι το Νομισματοκοπείο να αποδοθεί αναβαθμισμένο στους πολίτες και τους επισκέπτες της Ρόδου. Να είναι σε θέση να φιλοξενήσει νέες χρήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την πολιτική μας για την αποκατάσταση μνημείων και την επανάχρησή τους με δράσεις και εκδηλώσεις σύγχρονης δημιουργίας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το κτηριακό συγκρότημα έχει σύνθετη οικοδομική ιστορία, ενώ η σημερινή εικόνα του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εργασίες ανακατασκευής κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Το βόρειο κτήριο, με επιφάνεια 320 τ.μ., εφάπτεται στην υποδομή της βόρειας οχύρωσης. Το ισόγειο αποτελείται από δυο θολωτές αίθουσες, η νότια με ενδιάμεσους πεσσούς, ενώ ο όροφός του από μια αίθουσα ύψους 7,20 μ., που χωρίζεται με κεντρική τοξοστοιχία σε δυο κλίτη και επιστέφεται από ξύλινη επίπεδη οροφή. Εντός του πάχους της τοιχοποιίας του ανατολικού τοίχου αναπτύσσεται κλίμακα που οδηγεί στο δώμα.

Το νότιο κτήριο, δε, με επιφάνεια 255 τ.μ., αποτελείται από τέσσερις χώρους που συνδέονται με εσωτερικά ανοίγματα. Οι εργασίες αποκατάστασης του Νομισματοκοπείου αφορούν στη στερέωση του συγκροτήματος και την ενίσχυση της τοιχοποιίας και στην καθαίρεση μεταγενέστερων κατασκευών, ώστε να αποκατασταθεί το μνημείο στον ιστορικό του χαρακτήρα. Παράλληλα, το κτήριο αποκτά τους αναγκαίους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και δίκτυα, καθώς και κατάλληλο φωτισμό.

The post Ένας Μέγας Μάγιστρος στη Ρόδο για πρώτη φορά μετά από 502 χρόνια appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.