Ποιες χώρες απαγορεύουν κινητά στα σχολεία: Φαινόμενο όχι μόνο κυπριακό, παγκόσμια η συζήτηση

Τι λένε οι ειδικοί, γύρω από το ζήτημα της χρήσης κινητών από μαθητές – Ποιες χώρες απαγορεύουν το κινητό στο σχολείο και ποιες το σκέφτονται – Παρόμοια προβλήματα σε όλο τον κόσμο

Του Ανδρέα Πογιατζή

Η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, δεν αποτελεί κυπριακή πρωτοτυπία και όπως προκύπτει, το θέμα απασχολεί τη δημόσια σφαίρα σε πολλές χώρες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με 17 θετικές και 11 αρνητικές ψήφους (και μια αποχή), απαγορεύεται πλέον η χρήση και ενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του σχολικού χρόνου. Επισημαίνεται ότι οι μαθητές στα κυπριακά σχολεία, δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ούτε και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, παρά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση, σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου φαίνεται να είναι η απαλοιφή των περισπασμών κατά τη μαθησιακή διαδικασία, ένα σκεπτικό το οποίο επεξεργάστηκαν ή επεξεργάζονται και άλλα Υπουργεία σε αρκετές χώρες.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του επί του θέματος, ο Μάνος Αντωνίνης, Διευθυντής της Παγκόσμιας Έκθεσης Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης της UNESCO, δήλωσε ότι «αν τα στοιχεία δείχνουν ότι η παρουσία ενός τηλεφώνου αποσπά την προσοχή, τότε τι νόημα έχει να τα έχουμε στις τάξεις;».

Σύμφωνα με τον λέκτορα ψυχολογίας Peter Macaulay, η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων από τα σχολεία, θα «βοηθήσει στην καταπολέμηση ζητημάτων όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, καθώς τα παιδιά θα έχουν μειωμένη προσβασιμότητα για να εμπλέκονται ή να είναι θύματα επιβλαβούς διαδικτυακής συμπεριφοράς»

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ζήτημα, που καλούνται να επιλύσουν οι αρμόδιοι φορείς σε όλο τον κόσμο, καθώς η εικόνα μαθητών με τα μάτια κολλημένα στις οθόνες για αρκετή ώρα, εντός των χώρων διδασκαλίας, προκαλεί προβληματισμό.

Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, τα σχολεία σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τη χρήση τηλεφώνων από τους μαθητές, ενώ ορισμένα σκοπεύουν να τα απαγορεύσουν εντελώς.

Διεθνή ΜΜΕ, χαρακτηρίζουν τη συζήτηση γύρω από την απαγόρευση των κινητών, ως «λυσσαλέα» για το αν τα θετικά μιας τέτοιας απόφασης υπερτερούν των μειονεκτημάτων, ωστόσο οι νομοθεσίες ψηφίζονται και οι μαθητές επιστρέφουν σε μια νέα πραγματικότητα στα σχολεία τους.

Υπουργείο Παιδείας: Καταδικάζει την προτροπή Φειδία για διαδήλωση μαθητών με φόντο την απαγόρευση κινητών

Πού απαγορεύονται τα smartphone;

Η αρχή στις ΗΠΑ, ξεκίνησε από την πολιτεία της Φλόριντα όταν πέρυσι, πέρασε ο νόμος που απαιτεί από τα δημόσια σχολεία να εμποδίζουν τους μαθητές να χρησιμοποιούν συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και ακουστικά κατά τις ώρες των μαθημάτων.

Για την νέα ακαδημαϊκή χρονία, ακολούθησαν τη Φλόριντα ακόμη οκτώ πολιτείες με νέους νόμους, εντολές ή κανόνες που στοχεύουν στον περιορισμό της χρήσης τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ή ολόκληρη τη σχολική ημέρα, σύμφωνα με τους New York Times.

Πρόκειται για την Λουιζιάνα, την Ιντιάνα, την Νότια Καρολίνα, την Πενσυλβάνια, το Ντέλαγουερ, την Βιρτζίνια, την Μινεσότα και το Οχάιο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, θα ακολουθήσουν σύντομα η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη.

Και η Ευρώπη στο ίδιο μονοπάτι

Η ακαδημαϊκή χρονιά στην Ουγγαρία ξεκίνησε με αυστηρότερους περιορισμούς και στους μαθητές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τηλέφωνα στις τάξεις. Ο νέος νόμος απαιτεί από τους μαθητές να αφαιρούν τηλέφωνα και άλλες συσκευές από την τσάντα τους το πρωί και θα τα παραλαμβάνουν με το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις γαλλόφωνες περιοχές του Βελγίου, η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει απαγορευτεί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Πρόκειται για 370 σχολεία 132.600 μαθητές, ενώ τα ίδια μέτρα εξετάζουν και οι Αρχές στα φλαμανδόφωνα σχολεία.

Ακολουθεί η Γαλλία, η οποία απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία από το 2018, ενώ φέτος δοκιμάζεται πιλοτικά η απαγόρευση σε 200 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδέχεται το Παρίσι, να απαγορεύσει καθολικά την χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Στο ίδιο μοτίβο και η Ιταλία η οποία έχει εφαρμόσει τον περιορισμό για μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και κατώτερου λυκείου. Από το 2007, η Ρώμη έχει ήδη απαγόρευσει την χρήση συσκευών για μη ακαδημαϊκούς σκοπούς, αλλά δεν επιβάλλεται πάντα.

Στην Ολλανδία, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα μπορούν πλέον να φέρουν smartphone, tablet ή ακόμα και smartwatches στο σχολείο. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ για τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον Ιανουάριο και τέθηκε σε ισχύ για το δημοτικό επίπεδο τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα, από αυτόν τον μήνα, οι μαθητές υποχρεούνται να έχουν τα τηλέφωνά τους μέσα στις τσάντες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σχολεία έλαβαν νέα οδηγία τον Φεβρουάριο για απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας για να «ελαχιστοποιήσουν την αναστάτωση και να βελτιώσουν τη συμπεριφορά στις τάξεις».

Η Ισπανία απαγόρευσε τα τηλέφωνα στα δημοτικά σχολεία τον Ιανουάριο και τώρα ζήτησε από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να περιορίσουν τη χρήση τους μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Εθνική Υπηρεσία για την Εκπαίδευση της Φινλανδίας συνέστησε τον περιορισμό της χρήσης τηλεφώνων στα σχολεία μόνο κατά τις περιόδους διαλείμματος, ενώ το υπουργείο Παιδείας της φέρεται να επεξεργάζεται νομοθεσία για αυστηρότερους περιορισμούς.

Το Υπουργείο Παιδείας της Ιρλανδίας ανακοίνωσε επίσης τον περασμένο Αύγουστο την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λέγοντας ότι μια ευρύτερη απαγόρευση ήταν απαραίτητη. Οι μαθητές, υποχρεούνται να τοποθετούν τα τηλέφωνα τους σε ντουλάπια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Στην αντίπερα, δεν υπάρχουν επίσημες απαγορεύσεις στην Πολωνία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελβετία, την Πορτογαλία και την Κροατία, αλλά τα σχολεία έχουν την επιλογή να λάβουν μεμονωμένα μέτρα, κάτι που έχουν κάνει πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της χρήσης τηλεφώνων σε σχολεία σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Βραζιλία, η Καμπότζη, η Αίγυπτος και η Νότια Κορέα.

Παρατηρείται έτσι, μια ξαφνική στροφή, τόσο των Ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και σε άλλες ηπείρους, καθώς αυξάνεται η ανάγκη περιορισμού της χρήσης αυτής της εθιστικής συσκευής στα σχολεία.