Στον αέρα η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για ξενοδοχειακή βιομηχανία. «Όχι» από ΠΕΟ

Απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας από ΠΕΟ – Εν αναμονή για την απάντηση της ΣΕΚ – «Έντονος προβληματισμός», λέει ο Μάτσας – «Έπεσε» στο κενό η έκκληση Παναγιώτου

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το θέμα της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Μετά τις θετικές απαντήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, ήρθε το πρώτο «όχι» από την ΠΕΟ ενώ στάση αναμονής τηρεί η ΣΕΚ.

 «Ναι» στη μεσολαβητική πρόταση Υπ. Εργασίας για ξενοδοχεία από ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, ζητούν παράταση ΣΕΚ-ΠΕΟ

Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους επιβεβαίωσε, στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι μετά από συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Συντεχνίας απορρίφθηκε ομόφωνα η πρόταση κάνοντας λόγο ότι περιλαμβάνει προβληματικά στοιχεία.

Την ίδια στιγμή σε δική του τοποθέτηση στο ίδιο μέσο ο Πρόεδρος της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι από την πλευρά τους ότι το θέμα παραπέμπετε στο Γενικό Συμβούλιο του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Αρκέστηκε ωστόσο να πει ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός σε σχέση με συγκεκριμένες πρόνοιες της πρότασης.

Πάντως σε χθεσινή του γραπτή δήλωση ο Υπουργός Εργασίας κάνοντας μία ύστατη προσπάθεια, πριν πάρει απαντήσεις, έθεσε τα πλεονεκτήματα της μεσολαβητικής πρότασης που είχε υποβάλει

Σύμφωνα με αυτή η πρόταση του:

Διασφαλίζει την ομαλότητα και σταθερότητα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία έως το 2027.
Οδηγεί σε κατώτατους μισθούς αυξημένους κατά δέκα κόμμα επτά τοις εκατόν.
Θεσμοθετεί τον δέκατο-τρίτο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, που συνεπάγεται ετήσια αύξηση έως οκτώ κόμμα τρία τοις εκατόν για χιλιάδες εργαζόμενους, που δεν έχουν σήμερα αυτό το δικαίωμα.
Και παραχωρεί πλήθος άλλων επιπρόσθετων ωφελημάτων.

Ο Υπουργός Εργασίας κατέληξε τόνισε ότι με την αναγκαία υπευθυνότητα μπορεί να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία του κλάδου και η ενίσχυση της επάρκειας των μισθών των εργαζομένων.