Η «νάρκη» του δημογραφικού

Τα διαθέσιμα ακίνητα σε κάθε δήμο ζήτησε να καταγράψουν οι δήμαρχοι από το βήμα του Olympia Forum V η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, που αναφέρθηκε ακόμα στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Στη συζήτηση με τον δημοσιογράφο Θέμη Κανελλόπουλο, η υπουργός υπογράμμισε πως το δημογραφικό ζήτημα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία, με τη μείωση των γεννήσεων και την αστικοποίηση να οδηγούν σε ερήμωση των χωριών.

Ιστορική αναδρομή και προκλήσεις

Η Ζαχαράκη επισήμανε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά δημογραφικά προβλήματα από το 1981, όταν άρχισε να παρατηρείται μείωση στις γεννήσεις. Τα τελευταία σαράντα χρόνια το κράτος καθυστέρησε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα, είκοσι χρόνια αργότερα, οι θάνατοι να υπερβούν τις γεννήσεις, κάτι που επιδεινώνει την κατάσταση. Αν και έχουν γίνει προσπάθειες αντιμετώπισης, η τάση αυτή είναι δύσκολο να αναστραφεί. Η υπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, επενδύοντας 20 δισ. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια, με έμφαση σε τομείς όπως το στεγαστικό και οι υποδομές.

Περιφερειακή ανάπτυξη και σχέδιο δράσης

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύνδεση του δημογραφικού προβλήματος με την περιφερειακή ανάπτυξη. Η υπουργός τόνισε πως η περιφερειακή ανάπτυξη είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, καθώς ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες και προσφέρει ευκαιρίες για τη στήριξη των οικογενειών και τη συγκράτηση του πληθυσμού στα χωριά.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 100 δράσεις. Οι περιφέρειες της Ελλάδας θα λάβουν εξειδικευμένα σχέδια δράσης εντός των επόμενων είκοσι μηνών, ενώ τα 20 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για τις δράσεις αυτές αποτελούν μόνο το ελάχιστο ποσό, όπως δήλωσε η υπουργός.

Το στεγαστικό ως προτεραιότητα

Το στεγαστικό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που σχετίζονται με το δημογραφικό. Σύμφωνα με τη Ζαχαράκη, μέχρι το 2027 θα διατεθούν 5 δισ. ευρώ για την ανακαίνιση κατοικιών, την ενεργειακή τους αναβάθμιση και τα προγράμματα «Σπίτι 1» και «Σπίτι 2». Η υπουργός ανέφερε πως το πρόγραμμα έχει ήδη αποφέρει καρπούς, με 58 ζευγάρια στην Ηλεία να έχουν εκταμιεύσει δάνεια για την αγορά κατοικίας, ενώ τα 48 από αυτά βρίσκονται ήδη στα νέα τους σπίτια.

Η επιτυχία του προγράμματος «Σπίτι 1» οδηγεί στην επέκτασή του με το «Σπίτι 2», το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025. Το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει σημαντική βοήθεια σε νέες οικογένειες, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους στέγασης, που αποτελεί βασικό εμπόδιο για τη δημιουργία οικογένειας.

Στήριξη ευάλωτων ομάδων

Η Ζαχαράκη ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους δήμους να δηλώσουν τα διαθέσιμα ακίνητα, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες για ευάλωτους συμπολίτες. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, ενώ συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και σταθερού περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες.