Άλυτο μυστήριο παραμένει η «εξαφάνιση» του Nick Falos (βίντεο)

Πέρασαν πλέον 22 σχεδόν χρόνια από τότε που ο Nick Falos (Νικόλαος Φαλέριος) εθεάθη ζωντανός για τελευταία φορά.

Η υπόθεση «εξαφάνισής» του (αναφέρεται ως «missing person» από την Αστυνομία της Βικτώριας) παραμένει «ανοιχτή, αλλά δίχως νέα στοιχεία» (cold case).

Ο Ιατροδικαστής Phillip Byrne το 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ομογενής δολοφονήθηκε χωρίς να γίνει γνωστό όμως το πώς και το γιατί καθώς το πτώμα του δε βρέθηκε ποτέ.

Επίσης, από το 2021, στα… αζήτητα παραμένει η αμοιβή του έως και $1 εκατομμυρίου, η οποία ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, «για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και τη συνακόλουθη καταδίκη του ατόμου ή των ατόμων που ευθύνονται για το θάνατο του».

Νέο αστυνομικό ανακοινωθέν, πρόσφατα υπενθύμιζε ότι ήταν Παρασκευή, 14 Μαρτίου του 2003, όταν είδαν τον 58χρονο -τότε- Nick να οδηγεί το αυτοκίνητό του, επί της Albion Street στο Brunswick, γύρω στις 8.30πμ.

Το όχημα, μία κόκκινη Porsche coupe -με αριθμό κυκλοφορίας JD 944- βρέθηκε καμένο στο Yarra State Forest, στη διασταύρωση Mt Beenak Road και Torbetts Road, κοντά στο Gladysdale, τρεις ημέρες αργότερα, στις 17 Μαρτίου.

Ήταν επίσης γνωστό ότι οδηγούσε ένα καφέ Holden sedan του 1975, το οποίο ωστόσο ήταν σταθμευμένο στην οικία του.

Ένας γείτονας ανησύχησε αφού δεν είχε δει τον ίδιο για αρκετές εβδομάδες. Δήλωσε την εξαφάνισή του την 1η Απριλίου 2003.

Η Αστυνομία διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα σε θαμνώδη περιοχή κοντά στο Gladysdale, στις 16 Μαΐου 2003, αλλά δεν μπόρεσε να εντοπίσει κάποιο ίχνος του ομογενή.

«Η εξαφάνιση του Nick θεωρείται ύποπτη και συνεχίζεται η έρευνα από τους ντετέκτιβ της Missing Persons Squad», επισήμαναν οι Αρχές, προσθέτοντας ότι:

«Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πρωί του Σαββάτου, 15 Μαρτίου 2003, έγινε ένα τηλεφώνημα προς τον Nick (σύμφωνα με προηγούμενα αστυνομικά δελτία: από τηλεφωνικό θάλαμο που βρισκόταν στο Endeavour Hills, ενώ πιθανολογείτο ότι όποιος τον πήρε τηλέφωνο τον κάλεσε σε κάποια συνάντηση, που πιθανώς να οδήγησε σε μια παγίδα θανάτου).

Η Αστυνομία έλαβε επίσης ξεχωριστές πληροφορίες -από διάφορες πηγές- περίπου την εποχή της εξαφάνισής του σχετικά με την καλλιέργεια κάνναβης στις περιοχές Yarra State Park και Yarra Junction.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν αν αυτό συνδέεται με την εξαφάνιση του Nick.

Ο Nick είναι ελληνικής καταγωγής και ακούει επίσης στο όνομα Νικόλαος Φαλιέρος.

Στις 17 Αυγούστου 2018 συνελήφθη ένας 77χρονος από το Endeavour Hills σε σχέση με την εξαφάνιση του Nick.

Ένας δεύτερος άνδρας, ηλικίας 84 ετών από το Devon Meadows συνελήφθη επίσης στις 14 Αυγούστου 2018.

Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες και η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη».

Οι ερευνητές έχουν δώσει -εκ νέου- στη δημοσιότητα ορισμένες φωτογραφίες του Nick, καθώς και την εικόνα ενός οχήματος που μοιάζει με την κόκκινη Porsche του, με την ελπίδα ότι κάποιος θα θυμάται να έχει δει τον ίδιο ή το αυτοκίνητο.

Για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και τη συνακόλουθη καταδίκη του ατόμου ή των ατόμων που ευθύνονται για το θάνατο του Nick Falos, θα καταβληθεί αμοιβή έως και 1 εκατομμύριο δολάρια, κατά την κρίση του αρχηγού της Αστυνομίας της Βικτώριας.

Ο Εισαγγελέας μπορεί επίσης να εξετάσει -σύμφωνα με τις καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές- τη χορήγηση αμνηστίας από ποινική δίωξη σε οποιοδήποτε πρόσωπο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του κύριου δράστη ή των δραστών στην υπόθεση αυτή.

Η Αστυνομία παρακαλεί οποιονδήποτε έχει κάποια πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει τις Αρχές να εντοπίσουν τον Nick, να καλέσει το Crime Stoppers στο 1800 333 000 ή να κάνει αναφορά διαδικτυακά (www.crimestoppersvic.com.au/report-a-crime, στην κατηγορία suspicious activity or other crime).

Ο «Νέος Κόσμος» έγραφε στις 22 Μαΐου 2003 σχετικά με την υπόθεση του Nick Falos ή «γνωστού στην παροικία και ως ‘ο Πατρινός’».

«Μάλλον, ψάχνουμε για πτώμα πλέον. Φοβόμαστε ότι ο αγνοούμενος έχει δολοφονηθεί», δήλωνε τότε εις εκ των αστυνομικών που συμμετείχαν στις έρευνες.

Ο ομογενής αναφερόταν ως «πατέρας δυο παιδιών» και ότι δηλώθηκε ως «αγνοούμενος» όταν «η οικογένειά του ανησύχησε και άρχισε τις έρευνες όταν δεν παρουσιάστηκε στο γενέθλια πάρτι ενός εγγονιού του».

«Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του δεν είχαν αγγιχτεί μετά την εξαφάνισή του. Αν και είχε κάποιο ‘παρελθόν’ ο Φαλιέρος, η Αστυνομία ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ήταν μπλεγμένος σε ‘κάτι σοβαρό’ ή μπορεί να ήταν στόχος δολοφόνων».

Στις 19 Ιουλίου 2018, ο «Νέος Κόσμος» έγραφε ότι η Αστυνομία ανοίγει ξανά την υπόθεση, με τον Επιθεωρητή Andrew Stamper, που ηγείτο τότε της έρευνας για τον εντοπισμό του Nick Falos να λέει ότι «παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 15 χρόνια (έως το 2018) από την εξαφάνισή του, είμαστε ενήμεροι ότι υπάρχουν κάποια άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη και τις συνθήκες εξαφάνισής του».

«Επίσης, πιστεύουμε ότι στη δολοφονία του εμπλέκονται περισσότερα από ένα άτομα. Οι συνθήκες αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν παρέες και επαφές και ξέρουμε ότι κάποια άτομα που ξέρουν τι συνέβη, ίσως να μην ένοιωθαν άνετα να επικοινωνήσουν με τις Αρχές τότε. Τώρα όμως ίσως είναι σε θέση να μας διαφωτίσουν».

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ανακοινώνοντας την αμοιβή του $1 εκατομμυρίου, ο αξιωματικός της Αστυνομίας Tony Combridge της Missing Persons Squad ανέφερε ότι οι Αρχές πιστεύουν ότι ο Nick δολοφονήθηκε, αλλά παρά την εκτεταμένη έρευνα, εξακολουθεί να αναζητούν απαντήσεις.

«Μπορεί να έχουν περάσει 18 χρόνια (το 2021) από την εξαφάνιση του Νικ, ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω ότι πρόκειται για μια πολύ ενεργή έρευνα», είπε.

«Υπάρχει η πιθανότητα το άτομο ή τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τον θάνατό του να έχουν μιλήσει σε κάποιον για τον Nick και η … ανακοίνωση της αμοιβής μπορεί να τους οδηγήσει τελικά να δώσουν πληροφορίες».

«Οι συνθήκες … μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο των ετών και κάποιος που μπορεί να μην ήθελε να δώσει πληροφορίες … μπορεί τώρα να αισθάνεται έτοιμος να το κάνει».

«Ενώ ο Nick δεν πιστεύεται πλέον ότι είναι ζωντανός, εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα μάθουμε τι του συνέβη».

«Πιστεύουμε επίσης ότι ένας αριθμός ανθρώπων εμπλέκεται ενδεχομένως στη δολοφονία του Nick».

«Σίγουρα πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που είναι σε θέση να μας βοηθήσουν σε αυτή την έρευνα».

«Δεν έχει σημασία πόσο ασήμαντη νομίζετε ότι είναι η πληροφορία, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι ερευνητές μας για να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη στην υπόθεση αυτή…».

The post Άλυτο μυστήριο παραμένει η «εξαφάνιση» του Nick Falos (βίντεο) appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.