«Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό…»

Από τα μισά του Σεπτέμβρη και πέρα: Μια νίκη σε πέντε Super League αγωνιστικές και έξι βαθμοί στο σακούλι για εννέα που έκαναν φτερά, με κάθε τρόπο. Ακόμη και σε παρτίδα σαν αυτή της Κυριακής στο «Γ. Καραϊσκάκης» – κόντρα στον νεοφώτιστο Λεβαδειακό – που ξεκίνησε με 2-0 άνεση από το πρώτο εικοσάλεπτο. Ο Ολυμπιακός μοιάζει να μην μπορεί να συντονιστεί με τα αυτονόητα κοιτάζοντας τον μεγάλο στόχο της χρονιάς – την κατάκτηση του πρωταθλήματος – και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ φαίνεται πως θέλησε να το ξεκαθαρίσει μια και καλή στα αποδυτήριά του: «Ως εδώ» είπε στην πιο.. ροκ ομιλία του σε φόντο ερυθρόλευκο. Ναι, ο – συνήθως χαμηλών τόνων – Βάσκος σχεδόν… αγρίεψε. Και μάλλον θέλησε να στείλει μια και καλή το μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση. Το έκανε μάλιστα σε δύο χρόνους. Το απόγευμα της Κυριακής μετά τη λήξη της αναμέτρησης με τους Βοιωτούς, στα αποδυτήρια του «Γ. Καραϊσκάκης» έχοντας μπόλικους… σφυγμούς. Και χθες στον Ρέντη στην προπόνηση αποκατάστασης, έχοντας βάλει τις σκέψεις του σε μια σειρά. Η κεντρική ιδέα όλων όσων είπε; Οτι ο Ολυμπιακός πριν βελτιώσει το ποδόσφαιρό του, πρέπει να βελτιώσει τη νοοτροπία του. Τον τρόπο που διαχειρίζεται τα παιχνίδια. «Πετάξαμε ακόμη δύο βαθμούς σε ένα παιχνίδι που έπρεπε να το τελειώσουμε από το πρώτο ημίχρονο. Κοιμηθήκαμε και δημιουργήσαμε και πάλι πρόβλημα στους εαυτούς μας. Κοιμηθήκαμε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και παρότι σας είπα να μπούμε καλά στο παιχνίδι και να μην ξοδέψουμε ένα ακόμη πρώτο ημίχρονο σε ματς. Κοιμηθήκαμε και στα πρώτα 15 λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου όταν ο αντίπαλος κατάφερε να επιστρέψει. Σκοτώσαμε το παιχνίδι και τη νίκη με την αντίδρασή μας» πρόσθεσε.

Το παράδοξο

Και κατέληξε: «Με αυτή τη νοοτροπία δεν μπορούμε να πάμε μακριά. Ως εδώ. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό. Ισως φταίω εγώ που δεν σας έχω δώσει να καταλάβετε τι πρέπει να κάνουμε. Οπως και να έχει πάντως σε κάθε περίπτωση πρέπει να αλλάξουμε». Απαραίτητη σημείωση: Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το φετινό πρωτάθλημα τον Αύγουστο με 3Χ3 μην έχοντας το καλοκαίρι υποχρεώσεις σε προκριματικούς αγώνες στην Ευρώπη, άρα πιο «ανέτοιμος» από τους άλλους του ανταγωνισμού. Και ενώ η λογική λέει πως όσο ο καιρός περνά, τόσο όλο αυτό θα δουλεύει υπέρ του, τα αποτελέσματα επιμένουν να διηγούνται την ιστορία διαφορετικά. Ειδικά σε εκείνα τα ματς που το ζητούμενο τυπικά είναι το «εύκολο»: Τα παιχνίδια με την εγγυημένη κατοχή μπάλας, τις πολλές επισκέψεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου κ.λπ.

Μοτίβο

Τα λεγόμενα «εύκολα» μοιάζουν να είναι ως τώρα τα πιο δύσκολα για τον Ολυμπιακό. Και όλα στο Φάληρο: 2-1 με την Καλλιθέα χάρη στο γκολ του Ρομάν Γιάρεμτσουκ στο 79΄, 0-0 με τον Παναιτωλικό αμέσως μετά την προηγούμενη «εθνική» διακοπή, 2-2 με τον Λεβαδειακό – που παρότι βρέθηκε να χάνει από νωρίς με δύο γκολ διάφορα ένιωσε πως έχει απέναντί του έναν αντίπαλο που μπορεί να του δώσει το δικαίωμα της επιστροφής (και δικαιώθηκε). Εκ του αποτελέσματος; Η μοναδική «άνετη» στροφή στο «Γ. Καραϊσκάκης» ως εδώ για το πρωτάθλημα ήταν το 2-0 με τον Ατρόμητο. Οταν όμως ένα κλαμπ όπως οι Ερυθρόλευκοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα που τους προσφέρει η έδρα τους, τότε τα λόγια είναι περιττά.

Μάλμε και Αστέρας

Το μόνο καλό της υπόθεσης αυτής; Το γεγονός ότι μεθαύριο κιόλας υπάρχει το επόμενο παιχνίδι. Η αναμέτρηση στη Σουηδία με τη Μάλμε που αναπόφευκτα αλλάζει την ατζέντα και προσφέρει μια ευκαιρία σε όλους να πάνε την κουβέντα παρακάτω. Η τρίτη αγωνιστική της League phase του Europa League σε μια εβδομάδα που δεδομένα έχει ανήφορο. Διότι η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα επιστρέψει το ξημέρωμα της Παρασκευής στην Ελλάδα και την Κυριακή το απόγευμα (17.00) θα αντιμετωπίσει στην Τρίπολη τον Αστέρα. Αγωνιστικά αναμένεται όλοι να είναι διαθέσιμοι για το ταξίδι στη Σουηδία. Αν και αυτό θα φανεί μια και καλή αύριο, πλέον. Γιατί; Διότι σήμερα είναι ημέρα ρεπό.

Ολοι μέσα

Η αίσθηση που υπάρχει πάντως είναι ότι θα ταξιδέψουν κανονικά με την ομάδα και ο Παναγιώτης Ρέτσος και ο Γουίλιαν και ο Ζέλσον Μαρτίνς και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Ο μοναδικός που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ματς με τη Μάλμε είναι ο Γιουσούφ Γιαζιτσί που λογικά θα περιμένει να μπει για πρώτη φορά σε αποστολή του Ολυμπιακού, στο ματς της Τρίπολης. Ενδεχομένως να γίνει και ο 25ος που θα παίξει φέτος στο πρωτάθλημα με τα ερυθρόλευκα μιας και ο Θανάσης Ανδρούτσος που αγωνίστηκε την Κυριακή με τον Λεβαδειακό ήταν ο 24ος φετινός.