Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον χρυσό

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσαν ξανά χθες οι τιμές του χρυσού. Αιτία είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι συνεχιζόμενες αγορές από κεντρικές τράπεζες, οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές και οι μειώσεις επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ειδικά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώθηκε στα 2.737 δολάρια η ουγκιά, καταγράφοντας συνολική άνοδο 40% φέτος.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, έχουν αυξήσει τη γοητεία του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο.

Η προσδοκία περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων, με την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 6-7 Νοεμβρίου, συνέβαλε επίσης στην ώθηση των τιμών του χρυσού φέτος. Ιστορικά, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου συνήθως επωφελούνται από την πτώση των επιτοκίων δανεισμού, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε τέτοιες τοποθετήσεις.

Πολλές κεντρικές τράπεζες πραγματοποιούν συνεχείς μεγάλες αγορές χρυσού, καθώς διαφοροποιούν τα αποθέματά τους από το δολάριο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ των 483 τόνων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.