Κανονικά η απεργία των δασκάλων την Τετάρτη, κόντρα στη δικαστική απόφαση

Η ΑΔΕΔΥ βγήκε μπροστά για να καλύψει την απεργία που είχε προκηρυχτεί για αύριο (23/10) και κηρύχτηκε παράνομη από το δικαστήριο, κι έτσι σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την πρωτοφανή, στα συνδικαλιστικά και εκπαιδευτικά χρονικά, ενέργεια του Υπουργού Παιδείας να προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η αυριανή 24ωρη απεργία της ΔΟΕ που έχει αιτήματα μεταξύ των άλλων τις αυξήσεις στους μισθούς, τις συγχωνεύσεις, τις προσλήψεις κτλ.

Επικαλούμενος τον Νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) ο Υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση ζητούν από το δικαστήριο την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην απεργία.

Ύστερα από την παραπάνω εξέλιξη, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρώντας στην ποινικοποίηση των αγώνων και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης κηρύσσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για αύριο, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χωρίς πλοία σήμερα και αύριο

Με βασικά αιτήματα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ποσοστό αύξησης 12%, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) πραγματοποιεί πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σήμερα και αύριο.

«Οι συνάδελφοι μας είναι αντιμέτωποι με ένα δυσβάσταχτο κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά διαβίωσης, ενέργεια, παιδεία, υγεία. Ειδικά οι συνάδελφοί μας που εργάζονται στα Ταχύπλοα Σκάφη έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το τερατούργημα της τετράμηνης δρομολόγησης το οποίο εξυπηρετεί συγκεκριμένα κέντρα και όχι το επιβατικό κοινό σε ετήσια βάση και τους νησιώτες μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΝΟ στο απεργιακό της κάλεσμα.

Διεκδικεί:

Υπογραφή ΣΣΕ με  ποσοστό αύξησης 12%,

Απαιτεί:

• Κατάργηση του Ν.41/50.

• Άμεση τροποποίηση του άρθρου  για  τη τετράμηνη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ , Ταχυπλόων Πλοίων και

• επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης.

• Στην πράξη και όχι στα χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, την μη έγκριση δρομολογίων από το Σ.Α.Σ. και των Υπουργό, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου, χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση της Ναυτεργατικής Νομοθεσίας.

Δεμένα πλοία

Απεργία από τους εργαζόμενους καθαριότητας στα σχολεία στις 24 και 25 Οκτωβρίου

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε,) όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «κατόπιν απαίτησης των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Μονάδων όλης της χώρας, με Απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, προκηρύσσει 48ωρη απεργία στις 24 & 25 Οκτωβρίου 2024 στον κλάδο».

Διεκδικούν: 

Αναγνώριση της πάγιας και διαρκούς φύσης των αναγκών καθαριότητας των σχολείων και μετατροπή των Ι.Δ.Ο.Χ σε πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου. Οι χρηματοδοτούμενες από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού προσλήψεις Ι.Δ.Ο.Χ, θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης. Προτεραιότητα στις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης για το διδακτικό έτος 2025-2026 σε όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη μοριοδότηση με βάση τα έτη εμπειρίας. Υποχρέωση Προσλήψεων διάρκειας δέκα (10) ολόκληρων μηνών. Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδίας μας. Πιστοποίηση Επαγγελματικών Δεξιοτήτων και Πιστοποίηση Προϊόντων Καθαρισμού και Απολύμανσης χώρων. Έγκαιρες Πληρωμές Μισθοδοσίας.

Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Υγείας από την ΟΕΝΓΕ μαζί με εκπροσώπους πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημοσίων Νοσοκομείων όπου ανάρτησαν και γιγαντοπανό

Του μπαράζ των κινητοποιήσεων προηγήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων σε πλατφόρμες της e-food και της Wolt (11 Οκτωβρίου) και των υγειονομικών (17 Οκτωβρίου) με πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας κατά την 24ωρη πανελλαδική απεργία στα δημόσια νοσοκομεία.