Zητούν ενημέρωση για το πότε θα καταβληθούν οι μισθοί τους οι εκπαιδευτικοί των ολοήμερων σχολείων

Ενημέρωση για ημερομηνία καταβολής μισθών εκπαιδευτικών ολοήμερων ζητά η Ισότητα

Την ημερομηνία καταβολής των μισθών για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με σύμβαση μερικής απασχόλησης στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, ζητά να μάθει το ΔΣ του Κλάδου Εκπαιδευτικών της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, με επιστολή της προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Στην επιστολή της, που κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ, σημειώνει ότι παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές των μισθών αυτών των εκπαιδευτικών, με τις πρώτες συμβάσεις να έχουν ξεκινήσει από τις 23 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με την ημερομηνία καταβολής των μισθών, καθώς “δεν ανακοινώθηκε κάπου υπεύθυνα και από κάποιον αρμόδιο μία συγκεκριμένη ημερομηνία”. Όπως σημειώνει, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες, οι οποίες αποπροσανατολίζουν τους εκπαιδευτικούς, δημιουργούν εντάσεις και μεγάλη απογοήτευση.

Η συντεχνία αναφέρει ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών αντίκειται στις πρόνοιες του περί Προστασίας των Μισθών Νόμου του 2007, αφού το άρθρο 9(1) ορίζει ότι “η συχνότητα της πληρωμής των μισθών πρέπει να είναι τουλάχιστον εβδομαδιαία, εκτός για μηνιαίως αμειβόμενο προσωπικό, οπότε πρέπει να είναι τουλάχιστον μηνιαία”. Επίσης, το άρθρο 3(4) προβλέπει ότι ο εργοδότης οφείλει να παρέχει στον εργοδοτούμενο αντίγραφο κατάστασης μισθοδοσίας εντύπως ή ηλεκτρονικά, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία πληρωμής του μισθού.

“Για τους πιο πάνω λόγους, αλλά και επειδή οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα Ολοήμερα σχολεία προέρχονται από καθεστώς ανεργίας ήδη από τους καλοκαιρινούς μήνες, σας παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε με υπευθυνότητα μία συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής της πρώτης πληρωμής για τους μισθούς του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Η άμεση συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας είναι επιτακτική ανάγκη”, σημειώνει.

Επιπλέον, η συντεχνία αναφέρει ότι η πληροφόρηση σχετικά με μια συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής των μισθών θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς που επηρεάζονται και είναι απλήρωτοι εδώ και πάρα πολύ καιρό να προγραμματίσουν καλύτερα τη ζωή τους, ενώ θα τους επιτρέψει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να αναλογιστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια κατά πόσο επιθυμούν να εργάζονται με αυτό το καθεστώς στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ