Φέρνει… χρυσάφι

Την ημέρα της κλήρωσης αν κάποιος ήθελε να αποφύγει μία ομάδα από τις 35 που υπήρχαν για υποψήφια αντίπαλο, θα έλεγε χωρίς δεύτερη κουβέντα την Τσέλσι. Γιατί η Τσέλσι σε μια διοργάνωση όπως το Conference League, όχι απλά έχει τον πρώτο λόγο αλλά παρουσιάζεται και είναι το μεγάλο φαβορί για να το κατακτήσει. Και οι λόγοι είναι πολλοί. Το απεριόριστο μπάτζετ στην εποχή Μπόλι συνεχίζεται, ο Μαρέσκα μπορεί να δουλέψει με ένα υλικό που πολλοί θα ζήλευαν, έστω και αν ο ίδιος το έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό. Καθώς με 42 ποδοσφαιριστές, όσους δηλαδή αριθμούν οι Μπλε του Λονδίνου, δεν μπορείς να κάνεις ούτε προπόνηση.

Η Τσέλσι έρχεται στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει αύριο τον Παναθηναϊκό ως μία πολύ πλούσια ομάδα. Για την ακρίβεια; Ζάμπλουτη. Η αξία της αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή οι Λονδρέζοι έχουν χρηματιστηριακή αξία 954,20 εκατομμυρίων ευρώ, ποσά που προκαλούν… ίλιγγο. Απέναντι στον Παναθηναϊκό, πάντως, όπως και σε κάθε ευρωπαϊκό της παιχνίδι σε αυτή την πρώτη φάση του League Stage του Conference League θα απουσιάζουν… 90 εκατομμύρια. Τόση είναι η αξία του πιο ακριβού της περιουσιακού στοιχείου, του άγγλου μέσου Κόουλ Πάλμερ, ο οποίος δεν έχει δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα για την πρώτη φάση. Ο Μαρέσκα θεωρεί πως η δουλειά μπορεί να γίνει και χωρίς αυτόν, τον οποίο αναμένεται να τον επαναφέρει από τα νοκάουτ ματς και έπειτα. Αλλωστε η Τσέλσι πολύ δύσκολα θα δυσκολευτεί να βρεθεί σε αυτά, ενώ ο ξεκάθαρος στόχος της είναι η πρωτιά στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης και φυσικά ο στόχος είναι η κατάκτηση του τροπαίου.

Τα 954 και κάτι… ψιλά εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει η Τσέλσι αυτή τη στιγμή τη φέρνουν στην τέταρτη θέση των πιο ακριβών ομάδων του πλανήτη, βάσει χρηματιστηριακής αξίας των ρόστερ τους. Πιο πάνω από εκείνη είναι μονάχα η Ρεάλ του 1,3 δισεκατομμυρίου και δύο ακόμα αγγλικές ομάδες. Η Μάντσεστερ Σίτι με αξία αυτή τη στιγμή 1,26 δισ. ευρώ και η Αρσεναλ με αξία 1,17 δισ. ευρώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Σε σχέση με τις δύο άλλες ομάδες της Premier League, η Τσέλσι ήταν εκείνη που και το περασμένο καλοκαίρι έριξε στην αγορά τα περισσότερα χρήματα. Η μπλε πλευρά του Λονδίνου έδωσε 60 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τον Πέδρο Νέτο από τη Γουλβς, 52 εκατομμύρια για τον Ζοάο Φέλιξ από την Ατλέτικο, 35,4 εκατομμύρια για τον Ντιούσμπερι-Χολ από τη Λέστερ, 24,5 εκατομμύρια ευρώ για τον τερματοφύλακα Γιόργκενσεν και άλλα 20 εκατομμύρια για έναν ακόμα τερματοφύλακα: τον Πέντερς που τον άφησε δανεικό στην Γκενκ. Υπήρξαν και κινήσεις κάτω των είκοσι εκατομμυρίων, με την Τσέλσι να αγοράζει τον μπακ Ανσελμίνο από την Μπόκα για 16,5 εκατομμύρια ευρώ, τον Ρενάτο Βέιγκα της Βασιλείας για 14 εκατομμύρια, 10 «χαρτιά» της κόστισε ο Γουίλεϊ από την Ατλάντα του MLS και άλλα έξι ο Γκουιού από την Μπαρτσελόνα. «Μπλε» έγιναν και οι Ανταραμπιόγιο και Σάντσο που με ελευθέρας και δανεισμό αντίστοιχα.

Οπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, αύριο το βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο θα μαζευτεί μερική από την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Παίκτες – αστέρια τους οποίους η Τσέλσι έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια για να επιστρέψει στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και για να κατακτήσει και ευρωπαϊκές κούπες φυσικά. Αν πρέπει να φοβάται ο Παναθηναϊκός όλη αυτή την… αστερόσκονη που θα δει στο γήπεδό του; Με τον φόβο δεν πέτυχε κανείς, άλλωστε ο Ντιέγκο Αλόνσο έχει στα χέρια του ένα ρόστερ που τηρουμένων των αναλογιών δεν το λες και… αμελητέο μπροστά στη μεγάλη του αντίπαλο. Αλλωστε βάσει των στοιχηματικών εταιρειών, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μόλις τρεις θέσεις κάτω από την Τσέλσι στα προγνωστικά κατάκτησης του Conference League. Στην τέταρτη θέση πίσω από τους Μπλε, την Μπέτις και τη Φιορεντίνα. Οι Πράσινοι διαθέτουν παίκτες ακριβούς, όπως ο Τετέ, ο Πελίστρι, ο Ιωαννίδης, ο Αράο, ο Μαξίμοβιτς, ο Ουναΐ, ο Ινγκασον, ο Τζούρισιτς. Παίκτες, δηλαδή, που η αξία τους είναι πάνω ή κοντά στα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Και σε τέτοιες μεγάλες βραδιές, με… ελίτ αντιπάλους, οφείλεις να αφήσεις τον φόβο στην άκρη και να εμφανιστείς κι εσύ ως ελίτ ομάδα.