Το όγδοο γκολ του Ελ Κααμπί

Επτά γκολ στα πρώτα δεκαπέντε της σεζόν. Και εκείνη η αίσθηση ασφάλειας πως ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί κατάφερε ξεχωριστά αυτό που το γκρουπ ακόμη προσπαθεί. Ναι, ο Μαροκινός το λες πως συνέχισε από εκεί που σταμάτησε τον μαγικό και ονειρεμένο Μάη. Και δεν είναι απόδειξη μόνο ο… λογαριασμός του με θέα στην αντίπαλη εστία. Είναι και η νοοτροπία…

Ρεπό για όλους χθες από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που πολύ λογικά δεν ήθελε να επιβαρύνει και άλλο μια εβδομάδα με διαδοχικά ταξίδια – σήμερα για το Μάλμε, το Σάββατο για την Τρίπολη. Η συγκυρία όμως συγκεκριμένη. «Ως εδώ. Πρέπει να αλλάξουμε» είπε ο Βάσκος στα αποδυτήριά του τη Δευτέρα έπειτα από το «κάζο» της Κυριακής με αντίπαλο τον Λεβαδειακό. Και ο 31χρονος σέντερ φορ θέλοντας λες να δώσει το παράδειγμα πήγε κανονικά στον Ρέντη για προπόνηση. Σαν ντόμινο, δράση – αντίδραση. Δεν ήταν ο μόνος που αποφάσισε μια τέτοια κίνηση. Η παρουσία του όμως λογικά συζητήθηκε. Το… timing που λέγαμε. Σαν όγδοο γκολ.

Και με εκείνον; Μια ολόκληρη ενδεκάδα για έξτρα προπόνηση σε ημέρα, δίχως προπόνηση. Ο αρχηγός Παναγιώτης Ρέτσος μαζί με τον Ζέλσον Μαρτίνς και τον Γουίλιαν – όλοι τους εκτός αποστολής την Κυριακή, όλοι έτοιμοι για να πάρουν το πρωί κάρτες επιβίβασης στην πτήση για τη Σουηδία. Ο Ντάνι Γκαρθία με τον Γιάρεμτσουκ που πέρασαν σαν αλλαγή με τον Λεβαδειακό. Αλλά και ο Σέρχιο Ολιβέιρα, με τον Λορέντζο Πιρόλα και τον Απόστολο Αποστολόπουλο που δεν έπαιξαν καθόλου. Και ο Γιουσούφ Γιαζιτσί που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά ματς σαν το αυριανό. Ακόμη και ο Αντώνης Παπακανέλλος που δεδομένα θα μείνει πίσω για να συνδράμει το απόγευμα στο ξεκίνημα της νέας Youth League περιπέτειας για την ομάδα Νέων.

Ηταν η πρώτη φορά που συνέβη «μισή ομάδα για προπόνηση χωρίς το πρόγραμμα να λέει προπόνηση»; Οχι. Η νοοτροπία στην ομάδα, στο γκρουπ είναι καλή. Το ποδόσφαιρο είναι που δεν βγαίνει. Και αυτό είναι κάτι που προφανώς και ο Μεντιλίμπαρ δεν μπορεί να το αφήσει στη μοίρα του. Το «να αλλάξουμε» το εννοεί κυριολεκτικά ο 63χρονος και όπως φαίνεται σκοπεύει να το εφαρμόσει από αύριο κιόλας. Θα τους έχει όλους μαζί στο ταξίδι (10.30) στη Σουηδία – με μια μικρή επιφύλαξη για τον Ζουλιάν Μπιανκόν που πέρασε μια ίωση. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως τρεις αλλαγές ενδεκάδας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες: ο Παναγιώτης Ρέτσος και ο Ζέλσον Μαρτίνς αντί του Ανδρέα Ντόη και του Κρίστοφερ Βέλντε. Και ο Κοστίνια όμως ξανά στο rotation σαν βασικός δεξιός μπακ, στέλνοντας λογικά τον Ροντινέι σε θέση winger και τον Μασούρα στον πάγκο. Ενδεχομένως να υπάρχει πεδίο και για τέταρτη αλλαγή μιας και ο προπονητής έχει κατά νου και την εμπειρία του Ντάνι Γκαρθία – αντί του Χρήστου Μουζακίτη. Περισσότερα βεβαίως για τις προθέσεις του Μεντιλίμπαρ απόψε απευθείας στο «Malmö New Stadium»: Μετά τη συνέντευξη Τύπου, η μια και μοναδική προπόνηση των Ερυθρόλευκων. Εκεί ίσως φανεί κάτι παραπάνω για τον τρόπο που ο 63χρονος σκέφτεται να προσεγγίσει αυτή τη δεύτερη εκτός έδρας παρτίδα του Ολυμπιακού στη League phase του Europa League. Στην προηγούμενη (Λυών) οι Πειραιώτες ταξίδεψαν έπειτα από δύο διαδοχικά «σοκ» στο πρωτάθλημα (0-0 με τον Παναιτωλικό, 1-2 ήττα στη Θεσσαλονίκη από τον Αρη). Τώρα είναι ο Λεβαδειακός. Στη Γαλλία το «τρικ» ήταν η επιστράτευση ενός σχηματισμού 3-5-2 απέναντι σε έναν αντίπαλο που από τότε μοιάζει με τρένο που δεν σταματάει (5 νίκες στη σειρά σε πρωτάθλημα και Europa League). Τώρα; Στο μεταξύ σύμφωνα με το «Football meets data» που καταβάλλει φιλότιμη προσπάθεια να «χαρτογραφήσει» το νέο format της League phase, ο Ολυμπιακός – με μια νίκη και μια ήττα ως εδώ – έχει 82% πιθανότητες για να μπει στο top-24 του Europa League και να προκριθεί στα νοκάουτ. Με βάση το μαθηματικό μοντέλο που ακολουθεί; Οι Ερυθρόλευκοι το πάνε ακριβώς για τη μέση, να τερματίσουν 12οι, ενώ η έκπληξη προς τα πάνω – η παρουσία στους πρώτους οκτώ – υπολογίζεται σε ποσοστό 24%.