«Ιστορική αναδρομή χωριών και πόλεων της Κορινθίας από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα»

Ο Πανκορινθιακός Σύλλογος Μελβούρνης και Βικτώριας παρουσίασε διάλεξη με θέμα «Ιστορική αναδρομή χωριών και πόλεων της Κορινθίας από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα», προ ημερών στην αίθουσα του Maningham Club στο Bulleen.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τον ομιλητή Απόστολο Κουνέλη, ο οποίος τους ταξίδεψε νοερά αιώνες πίσω, μεταφέροντας πληροφορίες σχετικά με το πότε ιδρύθηκαν τα χωριά τους, ποιοι ήταν οι πρώτοι έποικοι, ποιες γλώσσες μιλούσαν εκτός από τα ελληνικά, από πού προέρχονταν και τι είδους πολιτισμό άφησαν στο πέρασμα του χρόνου.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής, η μείωση του πληθυσμού της Πελοποννήσου κατά το 1/4, λόγω των τριών μεγάλων επιδημιών μαύρης πανώλης και των συνεχών επιδρομών Αβάρων και πειρατών, οδήγησε τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες να επιτρέψουν την εγκατάσταση πρώτα των Σλάβων και αργότερα των Ορθόδοξων Αρβανιτών, ώστε να ενισχυθεί ο τοπικός πληθυσμός.

Οι δύο εν λόγω εθνότητες, καθώς και οι Τούρκοι κατακτητές, άφησαν το αποτύπωμά τους στην περιοχή της Κορινθίας μέσω της γλώσσας τους, του πολιτισμού τους των ηθών και εθίμων τους.

Με την πάροδο του χρόνου, οι Αρβανίτες αφομοιώθηκαν πρώτοι, ενώ οι Σλάβοι χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να διατηρούν σλαβικές ονομασίες μέχρι και πρόσφατα.

Η πρόεδρος του συλλόγου Κ. Βάρβαρα Καρύδη-Κόκκινου.

Ένα αξιοσημείωτο σημείο της διάλεξης ήταν η προεπαναστατική μετακίνηση πληθυσμών από χωριά της Αρκαδίας και των Καλαβρύτων προς την Κορινθία, με σκοπό την εύρεση εργασίας και τη διαχείμαση των ζώων τους.

Κατά την Επανάσταση του 1821, ο πληθυσμός της Πελοποννήσου και της Κορινθίας είχε αποκτήσει καθαρή ελληνική συνείδηση, γεγονός που αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον των Τούρκων κατακτητών.

Δυστυχώς, ο χρόνος δεν επαρκούσε για να καλυφθούν όλα τα ιστορικά στοιχεία των χωριών, αλλά δόθηκε η υπόσχεση ότι η διάλεξη θα συνεχιστεί στο μέλλον.

The post «Ιστορική αναδρομή χωριών και πόλεων της Κορινθίας από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.