Allan: Επαίσχυντοι δειλοί που κρύβονται πίσω από κουκούλες οι νεοναζί

Η πρωθυπουργός της Βικτώριας, Jacinta Allan, επέκρινε έντονα τους νεοναζί που διέκοψαν μια συγκέντρωση αιτούντων άσυλο στη Μελβούρνη.

Η κα Allan χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες των νεοναζί, αλλά δήλωσε ότι η Αστυνομία έχει τις εξουσίες να τους αντιμετωπίσει.

«Είναι απλά επαίσχυντοι δειλοί. Κρύβονται πίσω από κουκούλες και δεν εκπροσωπούν απολύτως κανένα τμήμα αυτής της σπουδαίας Πολιτείας», είπε.

«Έχουμε ενισχυμένες εξουσίες και εξετάζουμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (anti-vilification framework)».

Η πολιτειακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την κα Allan, θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της επικαιροποιημένης νομοθεσίας κατά της δυσφήμισης/διαπόμπευσης μέχρι το τέλος του έτους.

Ανάμεσα σε άλλα, προτείνεται η εισαγωγή δύο νέων σοβαρών αδικημάτων σε σχέση με τη διαπόμπευση (vilification offences)  με υψηλότερες μέγιστες ποινές.

Όσον αφορά στο περιστατικό με νεοναζί, μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, που ήταν ντυμένοι στα μαύρα και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έκαναν «ντου» σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε από ομάδες υπέρ των προσφύγων στα Docklands, το βράδυ της Τρίτης.

Οι Αρχές έκαναν γνωστό ότι αστυνομικοί ήταν παρόντες στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις 100 ημέρες συνεχούς διαμαρτυρίας με αίτημα να χορηγηθεί μόνιμη βίζα στους αιτούντες άσυλο.

Από την άλλη, η νεοναζιστική ομάδα φώναζε συνθήματα υπέρ της υπεροχής των λευκών (supremacist) και ανάρτησε ένα προσβλητικό πανό κοντά στον καταυλισμό.

Η Αστυνομία σχημάτισε μια διαχωριστική γραμμή και αναγκάστηκε να κάνει χρήση σπρέι πιπεριού (capsicum spray).

Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο δεν έγιναν συλλήψεις και δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός.

Ο διοργανωτής της συγκέντρωσης των αιτούντων άσυλο, Aran Mylvaganam από το Tamil Refugee Council, δήλωσε ότι «τα συνθήματα (των νεοναζί) αποτελούσαν αρκετή ρητορική μίσους, υπό την έννοια ότι το να λες ότι η ‘Αυστραλία είναι για τους λευκούς’ είναι ρητορική μίσους», είπε.

«Η αστυνομία τους ψέκασε με σπρέι πιπεριού και το πλήθος … τους έδιωξε».

«Είναι αρκετά επικίνδυνο αυτή τη στιγμή για τους πρόσφυγες να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις χωρίς να δέχονται επιθέσεις από ρατσιστές».

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Deakin, Josh Roose, δήλωσε στο ABC ότι η «παρέμβαση» των νεοναζί ήταν σύμφωνη με μια νέα προσέγγιση τους.

«Υπάρχει σίγουρα αυξημένη δραστηριότητα και αυτό που κάνουν πραγματικά στις μέρες μας είναι αντί να σχεδιάζουν μια πορεία και να τη διαφημίζουν, θα προσπαθήσουν να εμφανιστούν ουσιαστικά από το πουθενά», είπε ο Δρ Roose.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ‘pop-up’ διαδηλώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την κάλυψή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και για να τρομάξουν τους ντόπιους και να εκφοβίσουν όσους διαφωνούν μαζί τους».

Όπως είπε ο ίδιος, οι αλλαγές στους νόμους, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δίωξη για την εκτέλεση του ναζιστικού χαιρετισμού ανάγκασαν τους νεοναζί να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

«Συνήθιζαν να έχουν σβάστικες, συνήθιζαν να χαιρετούν σε κάθε διαμαρτυρία, τώρα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό», εξήγησε.

«Έχουν γίνει αρκετά επιδέξιοι στο να φτάνουν στο ‘κατώφλι’ (του νόμου) αλλά όχι απαραίτητα να το ξεπερνούν.

Η Αστυνομία επισήμανε ότι θα «αξιολογήσει τις συνθήκες της διαδήλωσης» και ζήτησε από οποιονδήποτε έχει πληροφορίες να επικοινωνήσει με το CrimeStoppers στο 1800 333 000.

The post Allan: Επαίσχυντοι δειλοί που κρύβονται πίσω από κουκούλες οι νεοναζί appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.