Εντυπωσίασε το ντοκιμαντέρ για τον Πούσκα (ANGE & THE BOSS) στην Ελλάς Μελβούρνης

Την περασμένη εβδομάδα, το ντοκιμαντέρ ANGE & THE BOSS έκανε πρεμιέρα στις κατάμεστες κινηματογραφικές αίθουσες στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.

Οι προβολές αποτελούν μέρος του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και η διεύθυνση του κινηματογράφου Astor της Μελβούρνης δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που ο εμβληματικός χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος εδώ και χρόνια.

Η ταινία ANGE & THE BOSS έχει σαν θέμα το «Αφεντικό», τον θρυλικό Ούγγρο επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος αιφνιδίαζε τους αμυντικούς στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όντας αρχηγός των Μεγαλοπρεπών Μαγυάρων σε χρόνια μεγάλης δόξας και σημειώνοντας 83 γκολ σε 84 διεθνείς αγώνες.

Όπως λέει στην αρχή της ταινίας ο τωρινός μάνατζερ της Τότεναμ, Άγγελος Ποστέκογλου, «αν κάνεις μια δημοσκόπηση σε 100 δημοσιογράφους… το 90% από αυτούς τον έχουν μέσα στους δέκα καλύτερους παίκτες του περασμένου αιώνα».

Αλλά αυτή η ταινία δεν αφορά την περίοδο ακμής του μεγάλου Πούσκας, που έχει αποτυπωθεί επαρκώς. Το ANGE & THE BOSS επικεντρώνεται στο τελευταίο σκέλος της εκπληκτικής ποδοσφαιρικής του ζωής.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 προσγειώθηκε στα ανατολικά της Μελβούρνης, ως προπονητής σε σχολές και μια ομάδα νέων στο Keysborough, προτού βρει το δρόμο του για την South Melbourne Hellas, όπου η ομάδα, με αρχηγό τον Άγγελο Ποστέκογλου, κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1991 με δραματικό τρόπο.

«Όταν άκουσα για αυτή την ιστορία πριν από δέκα χρόνια», λέει ο σκηνοθέτης-παραγωγός Tony Wilson, «έμεινα έκπληκτος που δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτήν. Σίγουρα ο Πούσκας που ζει εδώ θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδο; Σκέφτηκα ότι αν δεν το ήξερα εγώ, ούτε οι άλλοι θα το ήξεραν και ότι θα ήταν ένα καλό θέμα για ένα ντοκιμαντέρ».

«Η συνέντευξη με τους παίκτες ήταν μεγάλη χαρά» λέει ο συν-σκηνοθέτης Cam Fink.

«Η αγάπη για τον Puskas και εκείνη τη μαγική εποχή είναι ακόμα έντονη».

Το κοινό του Astor μοιράστηκε σίγουρα αυτή την αγάπη. Το ANGE & THE BOSS είναι γεμάτο αστείες μικρές ιστορίες – για το φαγητό, τη φιλοσοφία προπόνησης, τις αδυναμίες της μετάφρασης και την εμπειρία του Άγγελου Ποστέκογλου, οδηγώντας τον μεγάλο άνδρα με το 200B του. Έχει όμως και κομμάτια αφιερωμένα στην ουγγρική τραγωδία του 1956 και στη μεγάλη ελληνική μετανάστευση της δεκαετίας του ’50 και του ’60.

Την Κυριακή, γενιές Ελλήνων και άλλων μεταναστευτικών ομάδων κάθισαν σε έναν κινηματογράφο με κόμπο στο λαιμό, καθώς παρακολουθούσαν ασπρόμαυρες εικόνες με θαρραλέους άνδρες και γυναίκες που επιβιβάζονταν σε πλοία, αναζητούσαν δουλειά, χόρευαν στα πάρκα, έφτιαχναν νέες ζωές. Η φωτογραφία του πεντάχρονου Ποστέκογλου με την κάρτα με τον αριθμό μετανάστευσης είναι συνταρακτική.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της South Melbourne Hellas, σημείωσε το ισχυρό μήνυμα της ταινίας για την κοινότητα στην εναρκτήρια ομιλία του. «Αυτή η ιστορία δεν περιορίζεται μόνο στο ποδόσφαιρο», σημείωσε ο κ. Παπαστεργιάδης.

Μιλάει για την εμπειρία των μεταναστών, τις προκλήσεις και τις επιτυχίες της. Το πιο σημαντικό, είναι μια ιστορία για το πώς οι μετανάστες από την Ελλάδα βοήθησαν να μεταμορφωθεί η καθημερινότητα όλων των Αυστραλών. Σε αυτή τη διαδικασία, ασχολήθηκαν με όλους τους μετανάστες στην Αυστραλία και κυρίως με τον βασιλιά του ουγγρικού ποδοσφαίρου, τον κ. Πούσκας». Αυτό συνοψίζει τη δύναμη της πολυπολιτισμικότητάς μας, όπου όλοι κερδίζουμε από την κοινή εμπειρία.

Στη συνέχεια ο Βασίλης έδωσε τον λόγο στον Santo Cilauro, ο οποίος οργάνωσε μια μεγάλη selfie «Γεια σου Ange» για να στείλει στον καλό του φίλο στο Λονδίνο.

Όταν οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές των Socceroos και της Νότιας Μελβούρνης Paul Trimboli και Miki Petersen προστέθηκαν στο Q & A, το κοινό παρέμεινε στις θέσεις του. Αυτό ήταν ένα ποδοσφαιρικό κινηματογραφικό γεγονός και τώρα είχε τους ποδοσφαιριστές του.

«Μαγική» είναι η λέξη που χρησιμοποίησε ο Petersen για την εποχή του Puskas στην ταινία, και ο Trimboli την επανέλαβε στη σκηνή. Ήταν αστείος και καταδεκτικός και έδωσε περισσότερα παραδείγματα του χαλαρού και εύκολου τρόπου του Puskas. ‘Μην είσαι νευρικός’ θυμήθηκε ο Trimboli ότι ήταν συνήθης οδηγία του Puskas πριν από τον αγώνα. ‘Δεν το χρειαζόμαστε!’

Στο τέλος της διαδικασίας, όλοι οι παίκτες του Νότου της εποχής Πούσκας στο θέατρο κατέβηκαν στη σκηνή – Πέτρος Τσολάκης, Κίμων Ταλιαδώρης, Μιχάλης Μιχαλόπουλος. Χαιρετίσαμε επίσης τη Βαλ Κοπάς, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Άρπη ήταν ιδιοκτήτες των ειδών κήπου και φρόντιζαν τον άνθρωπο που αποκαλούσαν «Οτσί». [Μικρός αδελφός].

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αγκαλιές και ανταλλαγή αναμνήσεων στο φουαγιέ. Ο Trimboli και οι άλλοι παίκτες υπέγραψαν αυτόγραφα και πόζαραν για φωτογραφίες. «Πώς μπορούμε να το δείξουμε στους γονείς μας; Πότε θα ξαναγίνει;» ήταν η δημοφιλέστερη ερώτηση. Προς το παρόν, οι δημιουργοί της ταινίας είναι δέσμιοι του κόστους των τελών αδειοδότησης για μια ευρύτερη κυκλοφορία. Αλλά αν η ανταπόκριση στην πρεμιέρα είναι ενδεικτική, το ANGE & THE BOSS κατευθύνεται προς το πίσω μέρος του δικτύου και θα το απολαύσει το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Το ANGE & THE BOSS θα προβληθεί ακόμη μία φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το Σάββατο στις 4 το απόγευμα στο Palace Balwyn.

The post Εντυπωσίασε το ντοκιμαντέρ για τον Πούσκα (ANGE & THE BOSS) στην Ελλάς Μελβούρνης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.