Το Σάββατο, γιορτή του Αγίου Δημητρίου, ξεκινάνε στη Μελβούρνη τα «Δημήτρια»

Το Σάββατο ξεκινά το Φεστιβάλ «Δημήτρια 2024» που οργανώνει στη Μελβούρνη η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Τα Δημήτρια αποτελούν μια αγαπημένη παράδοση της ελληνικής παροικίας, γιορτάζοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της Μακεδονίας.

Αυτή η ετήσια εκδήλωση, που πραγματοποιείται προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου, συγκεντρώνει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα για να απολαύσουν μια ζωντανή παρουσία μακεδονικών παραδόσεων που έχουν εξελιχθεί εδώ και 2500 χρόνια.

Το φετινό πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό και να επεκτείνει την εμβέλειά του συνεργαζόμενο με πολλούς οργανισμούς.

Τα Δημήτρια 2024 επιδιώκουν να ενσαρκώσουν την αρχαία μακεδονική παράδοση της πολιτιστικής σύνδεσης και της συμμετοχής, προωθώντας ένα πνεύμα ενότητας και συμπερίληψης που υπερβαίνει τα κοινά όρια».

Ο Πρόεδρος της ΠΜΕΒ, Παναγιώτης Στεφανίδης, δήλωσε: «Τα Δημήτρια ήταν πάντα ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού πολιτιστικού προγράμματος της Μελβούρνης. Η επίσκεψη του Πατριάρχη καθυστέρησε λίγο το πρόγραμμα, αλλά πιστεύουμε ότι η στροφή προς ένα πιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με φεστιβάλ που στοχεύουν στη σύνδεση με άλλους πολιτισμούς είναι αυτό που θα κρατήσει τα Δημήτρια επίκαιρα για τα επόμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του ελληνικού πολιτισμού ήταν πάντα το πόσο προσβάσιμος είναι σε όποιον έρχεται σε επαφή μαζί του. Είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε αυτή την παράδοση αν η Μελβούρνη θέλει να παραμείνει η πολιτιστική πρωτεύουσα της Αυστραλίας».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

       26 Οκτωβρίου 2024

11 π.μ.: Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο, 1 Gladstone St, Moonee Ponds
2 μ.μ.: Παρουσίαση με θέμα «Κύπρος: Ελληνιστική περίοδος μέχρι σήμερα» στο Παμμακεδονικό Σπίτι, 470 Queens Pde, Clifton Hill

27 Οκτωβρίου 2024

12 μ.μ.: Φεστιβάλ UNA Fatsa UNA Ratsa στον Άγιο Δημήτριο, 1 Gladstone St, Moonee Ponds

4 Νοεμβρίου 2024

12 μ.μ: BBQ στο Μακεδονικό Κέντρο Ηλικιωμένων, Παμμακεδονικό Σπίτι, 470 Queens Pde, Clifton Hill

17 Νοεμβρίου 2024

1 μ.μ.: Σεμινάριο με θέμα «Η Ιστορία και η Εξέλιξη των Παραδοσιακών Χορών της Ελλάδας» στο Παμμακεδονικό Σπίτι, 470 Queens Pde, Clifton Hill

8 Δεκεμβρίου 2024

12 μ.μ.: Τελετή λήξης Δημητρίων στο Ολυμπιακό Πάρκο (Στάδιο Heidelberg United), 55 Catalina St, Heidelberg West

Η τελετή λήξης των Δημητρίων είναι μια κοινή συνεργασία με το μακροχρόνιο μέλος της ΠΜΕΒ, Heidelberg United FC «Μέγα Αλέξανδρο».

The post Το Σάββατο, γιορτή του Αγίου Δημητρίου, ξεκινάνε στη Μελβούρνη τα «Δημήτρια» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.