Ο Lehrmann μπορεί να ασκήσει έφεση δίχως τα $200.000 ως εγγύηση

Η Ομοσπονδιακή Δικαστής Wendy Abraham έκρινε ότι ο 29χρονος Bruce Lehrmann έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στην περιβόητη αγωγή δυσφήμισης που είχε καταθέσει, δίχως να προκαταβάλει 200.000 δολάρια.

Τα χρήματα αυτά είχαν ζητήσει ως εγγύηση, το Network Ten και η δημοσιογράφος, Lisa Wilkinson, σε περίπτωση που ο κ. Lehrmann αποτύχει να κερδίσει -και- τη νέα του νομική προσπάθεια.

Η Δικαστής αποφάνθηκε ότι υπήρχε δημόσιο συμφέρον να του επιτραπεί να ασκήσει το δικαίωμά του για έφεση, αν και η ίδια χαρακτήρισε τους λόγους του, «αμφισβητήσιμους».

«Το πόρισμα εναντίον του είναι εξαιρετικά σοβαρό», δήλωσε η κα Abraham.

«Ο αντίκτυπος που θα έχει για εκείνον αν του στερηθεί αυτό το δικαίωμα (της έφεσης) είναι αυταπόδεικτος».

Ο κ. Lehrmann είχε υποβάλει αγωγή δυσφήμισης για ένα ρεπορτάζ στο The Project, τον Φεβρουαρίου του 2021, με συνέντευξη από την Brittany Higgins σχετικά με τους ισχυρισμούς της ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2019.

Ο 29χρονος έχασε την υπόθεση πρωτόδικα, καθώς ο Ομοσπονδιακός Δικαστής Michael Lee, αποφάνθηκε -στην αστική αυτή υπόθεση βάσει του «ισοζυγίου των πιθανοτήτων» (balance of probabilities)- ότι ο ενάγων βίασε την Brittany Higgins.

Η απόφαση αυτή, υπενθυμίζεται, δεν αποτελεί ποινική καταδίκη, αλλά δόθηκε στο πλαίσιο της αστικής υπόθεσης (της δυσφήμισης).

Σε μία αστική υπόθεση, το Δικαστήριο πρέπει να πειστεί για μία κατηγορία βάσει του «balance of probabilities», δηλαδή τα αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει να ικανοποιούν ότι ένα γεγονός είναι πιθανότερο να συνέβη, παρά να μη συνέβη.

Πρόκειται για ένα κριτήριο λιγότερο αυστηρό από ό,τι θα ίσχυε σε μία ποινική δίκη, κατά την οποία δεν πρέπει να υπάρχει καμία εύλογη αμφιβολία (no reasonable doubt) ότι ένας κατηγορούμενος είναι ένοχος.

Ο κ. Lehrmann, επέμεινε στην αθωότητά του, αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα με την κα Higgins και είχε υποστηρίξει στην αγωγή δυσφήμισης ότι πιστεύει πως η συνέντευξη της κα Higgins στο Ten προκάλεσε προκατάληψη εναντίον του στην ποινική του δίκη (που ακολούθησε).

Η δίκη αυτή, υπενθυμίζεται, ματαιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 λόγω «κακής συμπεριφοράς ενόρκων» και εντέλει οι εισαγγελείς απέσυραν τη δίωξη -σε σχέση με την καταγγελία της κα Higgins- υποστηρίζοντας ότι μια επανάληψη δίκης θα συνιστούσε «απαράδεκτο κίνδυνο» για την υγεία της.

Ο κ. Lehrmann, ο οποίος συντηρείται πλέον από επιδόματα του Centrelink, όπως έγραψε το AAP, θα έπρεπε να εγκαταλείψει την άσκηση έφεσης εάν υποχρεωνόταν να καταβάλει τα 200.000 δολάρια, επισήμανε η Δικαστής Abraham.

Επέκρινε τα επιχειρήματα του Ten ότι η έφεση δεν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον ως «πολύ στενά περιγραφόμενα» και «άστοχα».

Επεσήμανε επίσης ότι το Ten και η κα Wilkinson είχαν επίσης αμφισβητήσει διάφορες πτυχές των πορισμάτων του Δικαστή Lee, συμπεριλαμβανομένου του ότι είχαν ενεργήσει παράλογα δημοσιεύοντας τους ισχυρισμούς της κας Higgins περί συγκάλυψης του βιασμού από τους Φιλελεύθερους.

«Δεν υπάρχουν πραγματικοί νικητές σε αυτή τη δικαστική διαμάχη», είχε επισημάνει τότε ο κ. Lee.

Η Δικαστής Abraham επέτρεψε επίσης στον κ. Lehrmann να «παγώσει» επί του παρόντος προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις που τον υποχρέωναν να καταβάλει 2 εκατομμύρια δολάρια σε νομικά έξοδα στο Ten για τα έξοδα υπεράσπισης κατά την εκδίκαση της αγωγής δυσφήμισης.

Όπως ανέφερε, το να αναγκαστεί να πληρώσει αυτό το ποσό τώρα θα τον έριχνε σε κατάσταση πτώχευσης και θα επηρέαζε την ικανότητά του να συνεχίσει την έφεση.

Η Ten έχει ήδη επιδώσει σχετική ειδοποίηση (bankruptcy notice) στον 29χρονο, αλλά συμφώνησε να μην προβεί σε περαιτέρω ενέργειες μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Ο κ. Lehrmann θα πρέπει -ως έχει η κατάσταση σήμερα- να πληρώσει επίσης νομικά έξοδα της κα Wilkinson.

The post Ο Lehrmann μπορεί να ασκήσει έφεση δίχως τα $200.000 ως εγγύηση appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.