Σύγκρουση κορυφής σήμερα στη Βουλή – Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου από τον πρωθυπουργό

Σε θέσεις μάχης οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς σήμερα, στη Βουλή,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνει τον απολογισμό της φετινής περιόδου και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις μεγάλες φωτιές σε Αττική – Κορινθία, και όχι μόνο.

Η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής (Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής) με δύο κύκλους τοποθετήσεων του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, και θα κλείσει με τριτολογία του πρωθυπουργού.

Άλλοθι η κλιματική κρίση

Η «γραμμή» που θα ακολουθήσει, ο πρωθυπουργός στη Βουλή έχει φανεί. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για το «πιο θερμό καλοκαίρι το οποίο έχει καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια με την Κλιματική Κρίση πια να είναι παρούσα (…)». Και συνέχισε λέγοντας πως «φέτος έγινε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια αλλά και «θα μάθουμε και από τα λάθη μας, γιατί κάθε χρονιά πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι (…)».

Η μόνιμη επίκληση της κλιματικής κρίσης, ωστόσο δεν μπορεί να αποτελέσει για ακόμη μια φορά δικαιολογία, για την έλλειψη μέτρων πρόληψης, όπως καθαρισμός δασών ή διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών ή για τις τραγικές ελλείψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η πυροσβεστική.

Σημειώνεται πως η συζήτηση στη Βουλή δεν αναμένεται να περιοριστεί στην αντιπυρική περίοδο αλλά να ανοίξει και σε άλλα φλέγοντα θέματα. Θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα βρεθεί ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 11 το πρωί.