Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που μία βόμβα 1.000 κιλών χτυπά πολυκατοικία «της Χεζμπολάχ»

Οι Ισραηλινοί είχαν δώσει εντολή 40 λεπτά πριν τον βομβαρδισμόστους κατοίκους να απομακρυνθούν από δύο κτίρια – Κάτοικοι και δημοσιογράφοι κατέγραψαν την καταστροφή

Το Ισραήλ κατέστρεψε μια πολυκατοικία στη νότια Βηρυτό σε μια αεροπορική επιδρομή την οποία κατέγραψαν με βίντεο δημοσιογράφοι και κάτοικοι, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί να απομακρυνθούν από το σημείο.

 Αναβάλλεται η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
Τα 9 στάδια της σύγκρουσης που οδηγούν στον Παγκόσμιο Πόλεμο

Δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν σε απόσταση 200 μέτρων από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων, καθώς το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει στα αραβικά για στοχοποίηση «εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ».

Περίπου 40 λεπτά μετά τις προειδοποιήσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν μία βόμβα που φαίνεται να είναι μια MK-84 βάρους ενός τόνου στη βάση του οκταώροφου κτιρίου. Πλάνα και εικόνες από το σημείο δείχνουν δύο βόμβες να χτυπούν, η μία αμέσως μετά την άλλη, το ισόγειο του κτιρίου στη γειτονιά Γκομπέιρι της νότιας Βηρυτού.

 

مقطع فيديو يرصد لحظة سقوط الصاروخ على المبنى الذي استهدفه العدو الاسرائيلي في محيط #الطيونة #الجديد pic.twitter.com/DMjzh26UYA

— AL Jadeed Tv (@AlJadeed_TV) October 22, 2024

Το Ισραήλ είναι γνωστό ότι στοχεύει το ισόγειο πολυκατοικιών, μια τακτική που αποσκοπεί στο να γκρεμίσει ολόκληρο το οικοδόμημα με μία έκρηξη. Το Ισραήλ έχει πει επανειλημμένα ότι η Χεζμπολάχ κρύβεται ανάμεσα σε πολίτες, μεταξύ άλλων βασίζοντας τις επιχειρήσεις της σε κατοικημένες πολυκατοικίες.

Το χτύπημα έγινε την ίδια ημέρα που το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι ένα νοσοκομείο έκρυβε το καταφύγιο-θησαυροφυλάκιο του Χασάν Νασράλα. Ο εκπρόσωπος των IDF για το αραβόφωνο κοινό, εξέδωσε προειδοποιήσεις εκκένωσης ακριβώς 40 λεπτά πριν από την κατάρριψη του κτιρίου.

Ο Αβιχάι Αντράι δημοσίευσε στο διαδίκτυο φωτογραφίες δύο κτιρίων που είχαν επισημανθεί με κόκκινο χρώμα σε χάρτη της γειτονιάς, λέγοντας στους κατοίκους να μείνουν τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από τις εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός 40 λεπτά πριν τον βομβαρδισμό. Με κόκκινο διακρίνονται τα κτίρια-στόχος – Israel Defense Forces

Η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε μία ημέρα μετά από παρόμοια επίθεση στη Βηρυτό που σκότωσε 18 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, χωρίς προειδοποίηση, σύμφωνα με τις Αρχές του Λιβάνου.

Οι εντολές εκδίδονται πάντα ηλεκτρονικά στα αραβικά. Οι IDF στέλνουν γραπτά μηνύματα ή τηλεφωνούν στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών που πρόκειται να στοχοποιηθούν, και μερικές φορές διανέμουν ακόμη και φυλλάδια για όσους δεν έχουν τηλέφωνα ή Ιντερνετ.

Οι ΜΚΟ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ενημερώνονται επίσης εκ των προτέρων, αν και οι χρόνοι προειδοποίησης ποικίλλουν και κυμαίνονται από 10 λεπτά έως αρκετές ώρες. Πριν από την αεροπορική επιδρομή της Τρίτης, η διαταγή ανάγκασε ακόμη και τη Χεζμπολάχ να εκκενώσει μια συνέντευξη Τύπου που γινόταν σε κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα με την Telegraph, το Ισραήλ χρησιμοποιεί στη Γάζα μια αμφιλεγόμενη τεχνική αεροπορικών επιδρομών γνωστή ως «πλήγμα στην οροφή», κατά το οποίο προκαλεί μία μικρή έκρηξη πάνω από το κτίριο-στόχο για να προειδοποιήσει τους αμάχους να απομακρυνθούν και στη συνέχεια το βομβαρδίζει. Η προσέγγιση του Ισραήλ στις αεροπορικές επιδρομές σε μη στρατιωτικές περιοχές έχει επικριθεί σκληρά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Τα Ηνωμένα Εθνη είπαν τον Ιούνιο ότι οι προσπάθειες «τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί σε κάθε βαθμό η βλάβη των αμάχων φαίνεται ότι παραβιάζονται συστηματικά». Ο ισραηλινός στρατός απαντά ότι οι τρομοκράτες-στόχοι, τόσο της Χαμάς όσο και της Χεζμπολάχ, κρύβονται ανάμεσα σε αμάχους, σε πολυκατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια, όπου αποθηκεύουν επίσης όπλα και πυρομαχικά.

Τρία καρέ από τον βομβαρδισμό του κτιρίου – @MHMD.HSN.SALAMI VIA INSTAGRAM/via REUTERS

Είναι γνωστό ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί πολλά είδη διαφορετικών πυρομαχικών όταν επιτίθεται σε πολυώροφα κτίρια, συχνά ανάλογα με τον στόχο.

Εάν ο στόχος είναι ένα άτομο, η πολεμική αεροπορία μπορεί να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχεύσει έναν συγκεκριμένο όροφο ή δωμάτιο μέσα σε ένα κτίριο.

Αλλά αν ολόκληρο το κτίριο είναι στόχος, ο στρατός θα μελετήσει τη μηχανική και το περιβάλλον ενός κτιρίου για να αποφασίσει τον ακριβή τύπο πυρομαχικών και την ισχύ που απαιτούνται για την κατάρριψή του, σύμφωνα με τον Ισραέλ Ζιβ, έναν απόστρατο στρατηγό των IDF.

«Χτυπούν το ισόγειο με έναν πύραυλο. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταρρεύσει όλο το κτίριο. Στο παρελθόν συνήθιζαν να ρίχνουν μεγαλύτερες βόμβες στο ίδιο το κτίριο, αλλά ακόμη και αυτό δεν το καταστρέφει», δήλωσε στην Telegraph.

Πηγή: Protagon.gr