Αναπόφευκτη η αποχώρηση Πετρούσεφ

Η αποχώρηση του Φιλίπ Πετρούσεφ από το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι απολύτως λογική και αναμενόμενη. Τα λέγαμε εδώ και καιρό ότι από τη στιγμή που επέστρεψε ο Βεζένκοφ, είτε ο Σέρβος είτε ο Πίτερς έπρεπε να φύγουν, γιατί διαφορετικά δεν έβγαινε η εξίσωση. Ο Πίτερς δεν ήθελε να φύγει, μάλιστα απέρριψε πολύ καλή πρόταση από τη Μονακό το καλοκαίρι, αντίθετα ο Πετρούσεφ το είχε δει το… έργο εγκαίρως και είχε αρχίσει να ζητά από πολύ νωρίς να φύγει και να γυρίσει στον Ερυθρό Αστέρα. Και έφυγε.

Κι ας επέμενε ο Γιώργος Μπαρτζώκας μέχρι πολύ πρόσφατα ότι ήταν απόφασή του να μην αποχωρήσει κανείς, επειδή φοβόταν τους τραυματισμούς και ήθελε να έχει στη διάθεσή του όσο περισσότερες εναλλακτικές επιλογές γινόταν. Στην πραγματικότητα ήξερε ότι θα έπρεπε να τετραγωνίσει τον κύκλο για να μπορέσει να διαχειριστεί σωστά και χωρίς προβλήματα ένα τόσο βαριά φορτωμένο ρόστερ.

Τα πράγματα στο μπάσκετ είναι απλά. Η 12άδα απαρτίζεται από πέντε γκαρντ, πέντε ψηλούς και δύο φόργουορντ. Το roatation των προπονητών σε κάθε αγώνα περιλαμβάνει μάξιμουμ 9-10 παίκτες, ενώ οι άλλοι δύο παίζουν κάτι δίλεπτα, τρίλεπτα ή δεν παίζουν καθόλου. Κι αυτοί είναι συνήθως ένας γκαρντ κι ένας ψηλός. Αν τα δίδυμα στους ψηλούς είναι στη θέση «4» Βεζένκοφ – Πίτερς και στη θέση «5» Φαλ – Μιλουτίνοφ, ο Πετρούσεφ ή ο Ράιτ θα ήταν ο πέμπτος ψηλός, άρα για τα… δίλεπτα. Κι ο άλλος θα έμενε στην εξέδρα όχι μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και στην Ευρωλίγκα.

Ομως από τα ονόματα κατανοεί κανείς πως κανείς από τους έξι αυτούς παίκτες δεν είναι για την εξέδρα. Ο καθένας τους θα μπορούσε να είναι βασικό στέλεχος οποιασδήποτε ομάδας στην Ευρωλίγκα.

Επομένως κάποιος έπρεπε να φύγει, γιατί δεν υπήρχε τρόπος να παίζουν και οι έξι τόσο ώστε να μένουν ευχαριστημένοι, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι πέντε στους έξι είναι ξένοι, άρα δεν μπορούσαν να βολευτούν όλοι ούτε στην Basket League.

Οσο για τον κίνδυνο των τραυματισμών, πάντα θα υπάρχει. Ακόμα και 20 παίκτες να έχεις, τίποτα δεν αποκλείει να σου χτυπήσουν οι 10 και να έχεις πάλι πρόβλημα.

Πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία στο ρόστερ και οι παίκτες να παίζουν και να είναι ευχαριστημένοι. Κατά βάθος ο Γιώργος Μπαρτζώκας το ήξερε πάντα αυτό…