Οι 20+ δράσεις απάντηση στην αστυφιλία; Αναπτέρωσαν ελπίδες, μένουν βασικά εμπόδια

Ξεκίνησε με εξαγγελίες η περιοδεία ΠτΔ στις περιοχές της περιφέρειας – Αναπτέρωσε ελπίδες στους κατοίκους των ορεινών περιοχών – Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων σχολιάζει στη Cyprus Times τις δράσεις που ανακοινώθηκαν

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Πέραν των 20 δράσεων άνω των €30 εκατομμυρίων για την ορεινή ύπαιθρο Τροόδους ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την κοινότητα Αμιάντου, πρώτο σταθμό της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Πρόκειται για απλές πολιτικές υποσχέσεις οι οποίες σκοπό έχουν να χαϊδέψουν τα αφτιά των πολιτών ή ουσιαστικά μέτρα ως απάντηση στην αστυφιλία;

«Οι εξαγγελίες δείχνουν ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς της Κυβέρνησης για να δούμε ουσιαστική ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές. Γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα των αποφάσεων δε θα τα δούμε να υλοποιούνται από τη μία ημέρα στην άλλη ωστόσο δίνουν ελπίδα σε όσους ζουν στις περιοχές αυτές», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και Λευκωσίας Ανδρέας Κιτρομιλίτης.

Μιλώντας στη Cyprus Times αρχικά χαιρέτισε την ενέργεια του Προέδρου να βρεθεί ο ίδιος κοντά στους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων ώστε να ακούσει τα προβλήματα τους. «Εννοείται μας ικανοποιούν τα όσα ακούσαμε ωστόσο ευελπιστούμε ότι αρκετά από αυτά θα προχωρήσουν άμεσα ενώ ταυτόχρονα ελπίζουν να υπάρχουν συνεχείς παρακολουθήσεις της υλοποίησης των μέτρων αυτών από τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να προχωρούν χωρίς προβλήματα».

Τόνισε ότι είναι σημαντικό να δοθούν τα σωστά κίνητρα στους νέους είτε για να παραμείνουν στις περιοχές αυτές εάν είναι κάτοικοι είτε εάν μετακινηθούν προς αυτές εάν μένουν στην πόλη. «Πριν από 3-4 χρόνια είχε εφαρμοστεί η νέα στεγαστική πολιτική, επρόκειτο για μία πρώτη κίνηση. Δίδεται ένα πολύ σημαντικό ποσό στα νέα ζευγάρια αλλά από μόνη της δε μπορεί να πείσει. Εάν υλοποιηθούν τα μέτρα για παιδεία και υγεία όπως τα ανέφερε ο Πρόεδρος εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν. Είναι σημαντικό για μία οικογένεια με παιδιά να ξέρει ότι τόσο στα θέματα εκπαίδευσης όσο και υγείας δε θα χρειάζεται να απομακρυνθεί από τον χώρο διαμονής της για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της».

Εντούτοις, όπως είπε, πέραν των πιο πάνω που δείχνουν ότι γίνονται προσπάθειες, σημαντικό είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. «Έχει ζητηθεί να εξεταστεί η δημιουργία βιοτεχνικών και βιομηχανικών περιοχών είτε στις περιοχές αυτές είτε κοντά τους. Θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και με αυτό τον τρόπο θα καλύψεις ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο απομάκρυνσης των κατοίκων από αυτές τις περιοχές.

Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα μπορεί… να σταθεί εμπόδιο

Το διαχρονικότερο ωστόσο πρόβλημα που τίθεται, όπως ανέφερε ο κύριος Κιτρομιλήτης, ενώπιον των εκάστοτε Προέδρων αλλά και Υπουργών Εσωτερικών είναι η καταγραφή των αγροτικών δρόμων. Αν και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έδωσε σχετικές οδηγίες για διαμόρφωση της κατάλληλης λύσης, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα πάρει χρόνο και ίσως σταθεί εμπόδιο στην πιο γρήγορη ανάπτυξη που προωθείται.

«Το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεση με την ανάπτυξη των κοινοτήτων καθώς όταν ένας δρόμος δεν είναι εγγεγραμμένος τότε δε μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει στην περιοχή αυτή άδεια οικοδομής, ακόμη κι αν πρόκειται για οικιστική περιοχή. Επίσης πολλοί άγραφοι δρόμοι βρίσκονται σε γεωργικές περιοχές εκεί όπου σαφώς και μπορούν να γίνουν πιο οικονομικές αγορές οικοπέδων. Ακόμη στους μη εγγεγραμμένους δρόμους δε γίνεται η απαραίτητη συντήρηση έτσι πολλές φορές δεν είναι εύκολη και διακίνηση σε αυτούς. Επιπλέον εάν ένας τέτοιος δρόμος περνάει από ιδιωτική γη έχει την ευχέρεια ο ιδιοκτήτης να τον κλείσει ανά πάσα στιγμή. Μία αλυσίδα προβλημάτων».

Ο κύριος Κιτρομιλίδης ανέφερε ότι είναι αντιληπτό το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά δε θα πάρουν σάρκα και οστά από τη μία ημέρα στην άλλη ωστόσο θα δώσουν κίνητρα στους νέους για να κρατήσουν ζωντανή την ύπαιθρο και δε τις ορεινές περιοχές. «Εμείς βλέπουμε τη νεολαία μας να θέλει να μείνει στον τόπο της και να χτίσει τη ζωή της εκεί που τη ξεκίνησε. Δόθηκε η ελπίδα με τις εξαγγελίες ωστόσο θέλουμε να δούμε τα μέτρα να γίνονται πραγματικότητα».

Οι 20 δράσεις που ανακοινώθηκαν για ανάπτυξη των ορεινών περιοχών