Ακίνητα: Στα €830 εκατ. τα φοροέσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις

Εκρηκτική αύξηση καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb. Οι φοροεισπράξεις έχουν υπερδεκαπλασιαστεί από το 2017 μέχρι σήμερα, με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή να δηλώνει ότι «το 2017 τα φορολογικά έσοδα ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ, πέρυσι έφθασαν τα 740 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος στο πρώτο 9μηνο έχουμε έσοδα 742 εκατ. ευρώ έναντι 640 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2023 και εκτιμούμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε τα 830 εκατ. ευρώ».

Το άλμα στα φοροέσοδα αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού των κατοικιών που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και στο μπαράζ διασταυρώσεων και ελέγχων που διενεργεί η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τις πλατφόρμες Αirbnb, Booking.com, VRBO που αποκαλύπτουν κρυφά εισοδήματα.

Οπως ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo, η εικόνα συμμόρφωσης των φορολογουμένων στους νέους φορολογικούς κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι καλή. Συνολικά 6.200 νομικά πρόσωπα έχουν δηλώσει πάνω από 3 ακίνητα, με το 90% να έχει ανοίξει βιβλία ενώ ο έλεγχος έχει δείξει ότι περίπου 500 έχουν δώσει λάθος κωδικούς για τα ακίνητά τους, ενώ άλλοι 500 δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια. «Τους έχουμε εντοπίσει και θα τους ενοχλήσουμε το επόμενο διάστημα για να συμμορφωθούν», είπε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ για να προσθέσει ότι πλέον μόνο το 12% των καταχωρίσεων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι προβληματικό.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ανέφερε ότι στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης έχουν εγγραφεί 100.000 κατοικίες, οι οποίες διαθέτουν μοναδικό Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ), με 40.000 να έχουν προστεθεί την τελευταία τετραετία, ενώ το μέσο έσοδο ανά ακίνητο τύπου Airbnb ανέρχεται σε 7.350 ευρώ. Από τις 100.000 κατοικίες με ΑΜΑ, μόνο το 1/4 μισθώνεται πάνω από 90 ημέρες ετησίως και «για αυτό και αποφασίσαμε τελικά να μη θεσμοθετήσουμε χρονικό περιορισμό» υποστήριξε ο Αλέξης Πατέλης συμπληρώνοντας ότι σε φυσικά πρόσωπα ανήκουν 80.000 κατοικίες, εκ των οποίων 4 στις 5 νοικιάζονται κάτω από 90 ημέρες. Αντίστοιχα σε νομικά πρόσωπα ανήκουν 20.000, με τα μισά τουλάχιστον να μισθώνονται πάνω από 90 ημέρες και «για τον λόγο αυτό έχει σφίξει το πλαίσιο στα νομικά πρόσωπα».

Οσον αφορά το απαγορευτικό που μπαίνει για ένα έτος στη λειτουργία νέων ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου. Οπως είπε «στις γειτονιές αυτές οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνούν το 5%. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2025 και στο τέλος του έτους θα κρίνουμε αν το μέτρο έχει αποτέλεσμα και πρέπει να παραταθεί».

Κενά ακίνητα

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων που στήνει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο θα αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των κενών ακινήτων. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή το Μητρώο θα είναι έτοιμο το 2025 ενώ σχετικά με το μέτρο της τριετούς φοροαπαλλαγής για τα κενά ακίνητα που θα επανενταχθούν στην αγορά, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς σημείωσε ότι θα φέρει τα περισσότερα σπίτια στην αγορά, αρκεί να νομοθετηθεί σωστά.