H Thorpe, οι «τρίχες» και οι «κληρονόμοι» της βασίλισσας

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έφυγε από την Αυστραλία, αλλά η ανεξάρτητη γερουσιαστής Lidia Thorpe, παρέμεινε στο επίκεντρο της προσοχής, μετά από την ηχηρή… παρέμβασή της κατά του μονάρχη κατά την επίσημη δεξίωση που έγινε προς τιμήν του στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο την περασμένη Δευτέρα.

Μιλώντας στο ABC, σχετικά με τα όσα φώναξε προς τον Κάρολο Γ’ («δεν είσαι ο βασιλιάς μας», «αυτή δεν είναι η γη σου», «διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας … Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε – τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας», «δώστε μας μια Συνθήκη (Treaty), «γ…ώ την αποικιοκρατία»), δεδομένης της Διαβεβαίωσης Πίστης στο Στέμμα όταν ορκίστηκε γερουσιαστής, ανέφερε ότι «δε θυμόταν» να ορκίζεται πίστη στον μονάρχη.

«Ορκίστηκα πίστη στις τρίχες (hairs) της βασίλισσας (Queen’s heirs), αν ακούσετε αρκετά προσεκτικά … και όχι στους κληρονόμους της (Queen’s hairs)…», είπε την Τετάρτη.

Η δήλωσή της αυτή προκάλεσε καταιγισμό έντονων επικρίσεων από συναδέλφους της στη Γερουσία, ενώ πυροδότησαν και εικασίες σχετικά με τη νομιμότητα εντέλει του αξιώματός της, με τον Συνασπισμό να ζητά «νομικές γνωμοδοτήσεις» σχετικά.

Η κα Thorpe επανήλθε την Πέμπτη και σε συνέντευξή της στο Sky News, ανέφερε ότι είπε αυτό που διάβασε στο σχετικό κείμενο που είχε, στην οποία αναγραφόταν «κληρονόμοι» (heirs).

«Συγχωρέστε με… η γραμματική μου στα Αγγλικά δεν είναι τόσο καλή όσο άλλων, και είπα αυτό που διάβασα, οπότε έκανα λάθος», υποστήριξε.

«Έτσι, το να αμφισβητεί αυτή η χώρα, και ιδιαίτερα άνθρωποι όπως ο (αρχηγός της αντιπολίτευσης Peter) Dutton και άλλοι γερουσιαστές από το κόμμα του, το να αμφισβητούν τη νομιμότητά μου σε αυτή τη θέση είναι προσβολή».

«Και δεν μπορούν να με ξεφορτωθούν, οπότε έχω άλλα 3,5 χρόνια. Λυπάμαι για όσους δε με συμπαθούν, αλλά είμαι εδώ για να κάνω μια δουλειά».

Νωρίτερα, η υπεύθυνη για θέματα της Γερουσίας, υπουργός των Εργατικών, Katy Gallagher, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να εξετάσει το ενδεχόμενο μομφής ή άλλων πειθαρχικών μέτρων για τη στάση της κα Thorpe, αλλά, όπως σημείωσε, δεν είχε συζητήσει το θέμα με την αντιπολίτευση.

Ανέφερε πάντως ότι κάποιοι πολίτες της είπαν ότι βρήκαν τη συμπεριφορά της ανεξάρτητης γερουσιαστή προς τον βασιλιά, κατά τη δεξίωση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, «απίστευτα ασεβή».

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι ο θεσμός της Γερουσίας και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει στη Δημοκρατία υποστηρίζεται και γίνεται σεβαστός», δήλωσε στην εκπομπή RN Breakfast του ABC.

«Και νομίζω ότι αυτό κατά καιρούς αμφισβητείται με κάποιους είδους συμπεριφορά ιδίως από την γερουσιαστή Thorpe».

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής των Φιλελεύθερων, Simon Birmingham, επικεφαλής του Συνασπισμού στη Γερουσία, αναφερόμενος στο αρχικό σχόλιο της κα Thorpe ότι ορκίστηκε στις… τρίχες, έκανε λόγο για «έναν εξαιρετικά σοβαρό ισχυρισμό που θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητά της να συμμετέχει στις διαδικασίες της Γερουσίας».

Η αντιπολίτευση, πρόσθεσε, εξετάζει «νομικές γνωμοδοτήσεις» σχετικά με την εγκυρότητα της Διαβεβαίωσης Πίστης, η οποία αποτελεί συνταγματική απαίτηση.

Η πρόεδρος της Γερουσίας, Sue Lines, αποδέχτηκε τη Διαβεβαίωση της Lidia Thorpe ως έγκυρη εκείνη τη στιγμή, παρά την εσφαλμένη εκφορά, αλλά ενδέχεται να έχει περιθώριο να αναθεωρήσει την κρίση αυτή.

Η γερουσιαστής Gallagher αρνήθηκε να σχολιάσει την εγκυρότητα της Διαβεβαίωσης, παραπέμποντας σε συνταγματολόγους.

Είπε όμως ότι είναι ανοιχτή στο να συνεργαστεί με τον Συνασπισμό για κάποια «απάντηση» στους ισχυρισμούς της κα Thorpe.

«Σίγουρα θα έχουμε συζητήσεις … Της αρέσει η προσοχή που προέρχεται από αυτές τις δημόσιες επιδείξεις, οπότε θα πρέπει να το σκεφτούμε και να το διαχειριστούμε», σημείωσε.

«Πολλοί στην αίθουσα καταλαβαίνουν τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει, αλλά διαφωνούν με τον τρόπο που επιλέγει να τα κάνει».

Συμπλήρωσε ότι οι πάγιες διατάξεις της Γερουσίας δίνουν κάποια περιθώρια για την αντιμετώπιση της «ανάρμοστης συμπεριφοράς».

Ενδεικτικά, επιτρέπουν την αποβολή γερουσιαστή που είναι «ένοχος» για «επίμονη και εσκεμμένη» παρεμπόδιση των εργασιών ή «είναι ένοχος ακατάλληλης συμπεριφοράς».

Ο κανονισμός ισχύει ωστόσο μόνο για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, επισήμανε το ABC, γεγονός που καθιστά απίθανο να μπορεί να εφαρμοστεί στην… παρέμβασή της στη δεξίωση προς τιμήν του βασιλιά.

Η κα Gallagher ανέφερε πάντως ότι η κα Thorpe έκανε συχνά παρόμοια επεισόδια στη Γερουσία.

«Λέω στη γερουσιαστή Thorpe, ότι είναι γερουσιαστής σε έναν σημαντικό δημοκρατικό θεσμό στη χώρα μας και υπάρχει μια ευκαιρία εδώ να προβληματιστεί για το πώς επιτελεί αυτόν τον ρόλο».

Εμφανιζόμενη και στην εκπομπή Today του Nine την Πέμπτη, η κα Thorpe «απάντησε» ότι είναι συνηθισμένη στην κριτική από τους συναδέλφους της Γερουσίας και χαρακτήρισε τον εαυτό της ως «το μαύρο πρόβατο» (black sheep).

Είπε όμως ότι σε σχέση με την παρέμβασή της είχε λάβει «συγκλονιστική αγάπη και σεβασμό» από τους κατοίκους των Πρώτων Λαών «σε ολόκληρη τη χώρα».

«Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στον βασιλιά, το πέρασα αυτό το μήνυμα, όλος ο κόσμος μιλάει γι’ αυτό και ο λαός μου είναι χαρούμενος».

«Είμαι υπέρ της αλήθειας. Είμαι δυνατή, περήφανη … Συνηθίστε το και ακούστε τι έχω να πω. Μεταφέρω ένα μήνυμα για τον λαό μου και αυτό είναι ότι έχουμε ακόμα 24.000 παιδιά μας που θα τους πάρουν από τις οικογένειές τους το 2024».

Επίσης, μιλώντας στο Sky, επισήμανε ότι η κύρια προτεραιότητά της είναι η επιδίωξη των Συνθηκών, που, όπως είπε, είναι μια ευκαιρία να «εμπλουτίσει» όλους στην Αυστραλία «με τον πολιτισμό μας και τις γνώσεις μας».

«Δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα από τους καθημερινούς ανθρώπους … Είναι για την ειρήνη … δείτε το κομμάτι που έχει ως στόχο να φέρει αυτό το Έθνος κοντά».

Αρκετοί συνάδελφοί της, πρόσθεσε, «ξέρουν πώς είμαι και με αποδέχονται γι’ αυτό που είμαι».

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει φίλους στο Εργατικό Κόμμα και χαρακτήρισε το πρώην κόμμα της, τους Πράσινους, «τοξικό».

«Χάρηκα που έφυγα από εκεί», σχολίασε.

Τόνισε δε ότι είχε γράψει επιστολή στον βασιλιά πριν από τη στέψη του ζητώντας «με σεβασμό» μια συνάντηση για να συζητήσουν τη Συνθήκη.

Αντίγραφο της επιστολής αυτής, που δόθηκε και στο ABC, έκανε λόγο για «δέσμευση του βασιλιά για την αποαποικιοποίηση».

«Αυτή η συμφιλίωση με τους Πρώτους Λαούς της Αυστραλίας θα μπορούσε να είναι μια απίστευτη κληρονομιά για εσάς, κύριε, με την οποία θα ξεκινήσετε τη Βασιλεία σας», ανέφερε.

The post H Thorpe, οι «τρίχες» και οι «κληρονόμοι» της βασίλισσας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.