Οι μύθοι του ποδοσφαίρου

Το ποδόσφαιρο μοιάζει με την ελληνική μυθολογία. Είναι γεμάτο ιστορίες που σχοινοβατούν μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Ηρωες και αποδιοπομπαίοι τράγοι, θεοί και δαίμονες.

Ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσεις την αλήθεια είναι η γνώση, η εμπειρία και η παρατηρητικότητα. Να μπορείς να συγκρίνεις, να ζυγίζεις, να κρίνεις και να καταλήγεις στο συμπέρασμα.

Ας πάρουμε παράδειγμα τα Κύπελλα Ευρώπης που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αποθεώνουμε, υποκλινόμαστε, υπερβάλλουμε απέναντι στη νίκη ή την ήττα, στους πρωταγωνιστές ή στα θύματα της κακής βραδιάς σαν να μην υπάρχει αύριο. Συνδέουμε αγώνες και αποτελέσματα, επικαλούμαστε στατιστικά μοντέλα και πιθανότητες κι όταν κάνουμε στο τέλος τη «σούμα» αντιλαμβανόμαστε πως τίποτε απ’ όσα γράφαμε δεν είχε σχέση με αυτό που ακολούθησε.

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2021 η Ρεάλ υποδέχτηκε τη Σέριφ στην οποία αγωνίζονταν δύο Ελληνες, ο τερματοφύλακας Αθανασιάδης και ο Κολοβός. Η ομάδα της Υπερδνειστερίας κατάφερε να πετύχει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των ευρωπαϊκών αγώνων, φεύγοντας νικήτρια από το Σαντιάγο Μπερναμπέου με ένα γκολ που πέτυχε το 90ό λεπτό.

Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη νίκη της που την έστειλε στην κορυφή του ομίλου. Αν ανατρέξουμε σε όσα γράφτηκαν την επομένη για τη Σέριφ και τη Ρεάλ και τα αντιπαραβάλουμε στα όσα ακολούθησαν τότε θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τι εστί μύθος στο ποδόσφαιρο. Η Ρεάλ φυσικά κατέκτησε το τρόπαιο και η Σέριφ δεν μπόρεσε να συνεχίσει στη διοργάνωση.

Σαφώς και το ποδόσφαιρο είναι στιγμές και αυτές κρίνουμε. Δεν μπορούμε όμως να τις συνδέουμε και να καταλήγουμε σε συμπεράσματα που αποδεικνύονται κενό γράμμα.

Κάθε αγώνας έχει τη δική του ιστορία, αλλά το ίδιο ισχύει και με τις διοργανώσεις. Η περίπτωση της πορείας του Ολυμπιακού στην περσινή σεζόν και η κατάληξή της με την κατάκτηση της πρώτης ευρωπαϊκής κούπας από ελληνική ομάδα, μοιάζει με τις ιστορίες της Οδύσσειας.

Ηττήθηκε με 4-1 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ακολούθησε η ήττα από τον Παναθηναϊκό με 3-1 και στη συνέχεια πέτυχε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης, συντρίβοντας την ισραηλινή ομάδα με 6-1. Νίκησε την Αστον Βίλα σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια και στη συνέχεια έχασε από τον ΠΑΟΚ.

Ο Ηράκλειτος έχει πει πως ακόμα και ο ήλιος δεν μπορεί να υπερβεί το μέτρο. Κάποιοι ίσως πιστεύουν πως είναι πιο λαμπροί και από το λαμπρότερο αστέρι.