Αντεπίθεση Κασσελάκη με εθελοντές και καπνογόνα

Τα εγκαίνια των γραφείων της καμπάνιας του Στέφανου Κασσελάκη δεν εξελίχθηκαν απλώς σε μια συγκέντρωση υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε μια διαδικασία εγγραφών μελών στο κόμμα – έτσι ώστε το κομμάτι της βάσης που στηρίζει τον Κασσελάκη να αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στο επερχόμενο Εκτακτο Συνέδριο.

Περίπου 1.500 άτομα βρέθηκαν χθες το απόγευμα στον Ταύρο, χρησιμοποιώντας ακόμα και πούλμαν. Υποδέχτηκαν τον Κασσελάκη με καπνογόνα και συνθήματα («Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου»), ενώ στο εσωτερικό των γραφείων, εκτός του εθελοντικού δικτύου, όσοι ήθελαν μπορούσαν να γραφτούν και μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Θάνος Μωραΐτης και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο Κασσελάκης να είναι υποψήφιος πρόεδρος, παρά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Περίπου 1.500 άτομα βρέθηκαν χθες το απόγευμα στον Ταύρο, στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Στέφανου Κασσελάκη, ανάβοντας ακόμα και καπνογόνα

Σε σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ανακοίνωσε διά μικροφώνου στον Ταύρο η Τζάκρη, αποφασίστηκε πως το αρμόδιο όργανο βάσει καταστατικού να εγκρίνει υποψηφιότητες είναι το Συνέδριο, ανεξάρτητα από την απόφαση της ΚΕ – πηγές της πλειοψηφίας, ωστόσο, έλεγαν πως αφενός η συγκεκριμένη Επιτροπή είναι αναρμόδια για μια τέτοια απόφαση, αφετέρου η συγκεκριμένη σύνοδος έγινε χωρίς να συγκεντρώνει απαρτία και χωρίς ημερήσια διάταξη. Σήμερα τα μεσάνυχτα εκπνέει η ημερομηνία κατάθεσης νέων υποψηφιοτήτων, ενώ, όπως φαίνεται, ακόμα δεν έχουν «κλείσει» οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου που έχει οριστεί για τις 8-10 Νοεμβρίου – αφήνοντας, εκ των πραγμάτων, ακόμα ανοιχτό το παράθυρο αναβολής του.

«Το Συνέδριο αποφασίζει»

«Η απάντηση στην έλλειψη δημοκρατίας στο κόμμα δεν είναι η φυγή, είναι περισσότερη δημοκρατία», ανέφερε ο Κασσελάκης στην ομιλία του στον Ταύρο, κάνοντας λόγο για μια Πειραιώς που «θα γεμίσει με συριζαίους έως τα γραφεία της ΝΔ». Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ένα κόμμα δεν είναι τα γραφεία, οι καρέκλες, τα ασημικά, δεν είναι καν η ηγεσία του – είναι ο λαός του. Ξέρετε πολύ καλά γιατί είμαστε εδώ σήμερα: είναι επειδή ήμασταν στο σημείο της μεγάλης δημοκρατικής αλλαγής, θα γκρεμίζονταν οι φράξιες και οι μηχανισμοί και τα μέλη θα αποφάσιζαν για όλα τα ψηφοδέλτια». Σχολιάζοντας και όσα εξελίχθηκαν μετά την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του, ο Κασσελάκης είπε πως τα γραφεία στον Ταύρο «σε αντίθεση με την Κουμουνδούρου δεν θα κλειδώσουν ποτέ (…) Αν και θέλουν να το παρουσιάσουν μερικοί ως νέο κόμμα, δεν καταλαβαίνουν ότι μεγαλύτερη τιμή είναι η εμπιστοσύνη σας για επανεκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απέκλεισαν κανέναν, δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι, μόνο το Συνέδριο αποφασίζει», ανέφερε. Περιέγραψε το Συνέδριο ως τον πρώτο σταθμό, εκεί όπου «θα ακυρωθεί η άρση εμπιστοσύνης και θα επικυρωθούν οι υποψηφιότητες (…) Αν αναβάλουν το Συνέδριο, θα πάρουμε πρωτοβουλίες», προειδοποίησε.

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, στελέχη της πλειοψηφίας μιλούσαν και για τα όσα συζητήθηκαν χθες στην εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία – το σχόλιο που ερμηνεύθηκε ως ανάγκη δημιουργίας νέου φορέα ως μέσου έκφρασης της «κοινωνικής αντιπολίτευσης» δεν έμεινε απαρατήρητο, ωστόσο οι παριστάμενοι επέμειναν περισσότερο στη σημασία του διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. «Είναι μια καλή αρχή χρήσιμου διαλόγου. Χωρίς συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, δεν μπορεί ο τόπος να πάει μπροστά», επεσήμανε η Ολγα Γεροβασίλη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί. Θέλουν και μπορούν και άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου να συνεννοηθούμε;», σχολίασε στο ίδιο μήκος κύματος ο Χρήστος Σπίρτζης.

Αιχμές Πολάκη για Τσίπρα

Σε άλλο κλίμα κινήθηκε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος μίλησε χθες το βράδυ στο Περιστέρι, όπου αναφέρθηκε ξανά στις ευθύνες του Τσίπρα για το αποτέλεσμα των εκλογών του ’23. «Δεν με ενδιαφέρει ένας ΣΥΡΙΖΑ του 5% που θα ασχολείται με τα δικαιώματα. Δεν με ενδιαφέρει ένας ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι παρακολούθημα μιας πιθανής “κεντροαριστερής” συγκυβέρνησης, τάχα προοδευτικής. Δεν με ενδιαφέρει αυτό που εκφωνήθηκε χθες (σ.σ.: από τον Αλέξη Τσίπρα) για έναν νέο φορέα που θα εκπροσωπεί κοινωνικές ανάγκες. Με ενδιαφέρει ένας ΣΥΡΙΖΑ που θα εκπέμψει ένα λαϊκά κατανοητό πρόγραμμα», ανέφερε.