Η Γαλλία ξεκινά τη διάσκεψη για τον Λίβανο με δωρεά 100 εκατ. ευρώ

Μικάτι με τη σειρά του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη – Πίεση για πρόοδο σε τρία μέτωπα 

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του θα στηρίξει τον Λίβανο με 100 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το Παρίσι φιλοξενεί μια διάσκεψη βοήθειας με μεγάλους οικονομικούς στόχους αλλά ισχνές διπλωματικές προοπτικές.

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο», είπε ο Μακρόν, καθισμένος δίπλα από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.

Ο Μικάτι με τη σειρά του κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη και να υποστηρίξει τις προσπάθειες… για την εφαρμογή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός».

Η Γαλλία έχει θέσει στόχο να συγκεντρώσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε βοήθεια για τον Λίβανο, 100 εκατομμύρια περισσότερα από μια αρχική έκκληση του ΟΗΕ.

Εκτός από την οικονομική του συνεισφορά, ο Μακρόν είπε ότι το Παρίσι θα «συμβάλει στον εξοπλισμό του λιβανικού στρατού» για την αποκατάσταση του ελέγχου του νότου της χώρας σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο σφράγισε το τέλος του τελευταίου πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006.

Το Παρίσι επιδιώκει επίσης αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο, με τον οποίο έχει ιστορικούς δεσμούς.

Η Χεζμπολάχ πρέπει «να σταματήσει τις προκλήσεις της… και τα αδιάκριτα χτυπήματα» κατά του Ισραήλ, είπε ο Μακρόν. Αλλά το Ισραήλ «γνωρίζει από την πείρα του ότι οι στρατιωτικές του επιτυχίες δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τη νίκη στον Λίβανο», διευκρίνισε.

Το Ισραήλ έχει εξαλείψει τους ηγέτες της Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορείς να υπερασπιστείς έναν πολιτισμό σπέρνοντας μόνος σου τη βαρβαρότητα», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Οι ελπίδες για διπλωματική πρόοδο στο Παρίσι μπορεί να παρεμποδιστούν από την απουσία του Ιράν και του Ισραήλ, που δεν ήταν μεταξύ των 70 χωρών και των 15 διεθνών οργανισμών που προσκλήθηκαν, ενώ οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν μόνο από έναν αναπληρωτή του Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Πίεση για πρόοδο σε τρία μέτωπα

Ο Μακρόν άνοιξε τη διάσκεψη μετά από μια κατ’ ιδίαν συνάντηση την Τετάρτη με τον Νατζίμπ Μικάτι, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς έστειλαν τους Υπουργούς Εξωτερικών τους, Αναλένα Μπέρμποκ και Μελάνι Τζολί.

Η Γερμανία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα συνεισφέρει 96 εκατομμύρια ευρώ στην έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια.

Μιλώντας εξ αποστάσεως, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τους συμμετέχοντες να «ενισχύουν την υποστήριξή τους στους κρατικούς θεσμούς (του Λιβάνου), συμπεριλαμβανομένων των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων».

Η φιλοξενούσα Γαλλία πιέζει για πρόοδο σε τρία μέτωπα – διπλωματία, ανθρωπιστική βοήθεια και εσωτερική πολιτική του Λιβάνου.

«Έχουμε θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σε ανάρτηση στο X.

Η Γαλλία πίεσε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός 21 ημερών για να δώσει χώρο για να διαπραγματευτεί μια πιο διαρκή εκεχειρία.

Η διπλωματία προσφέρει «τη μόνη βιώσιμη λύση για τον Λίβανο καθώς και για το Ισραήλ», όπου 60.000 άνθρωποι έχουν επίσης εγκαταλείψει τα σπίτια τους, είπε ο Μπαρό.

Η περιορισμένη παρουσία των ΗΠΑ και η έλλειψη συμμετοχής του Ισραήλ ή του Ιράν περιορίζει τις προοπτικές προόδου.

«Οτιδήποτε δεν επιφέρει άμεσο τέλος στην καταστροφή και τη δολοφονία θα καθιστούσε αυτή τη σύνοδο κορυφής αποτυχημένη», δήλωσε ο Μπασίρ Αγιούμπ, επικεφαλής της οργάνωσης βοήθειας της Oxfam στον Λίβανο.

Πίσω στο 2006

Πέρα από τη δέσμευση των 100 εκατομμυρίων ευρώ του Μακρόν, η Γαλλία θέλει να «κινητοποιήσει ανθρωπιστική βοήθεια από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες», είπε ο Μπαρό.

Ωστόσο, στον Λίβανο, «οι ανάγκες είναι τόσο τεράστιες που ακόμα κι αν η βοήθεια ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσες να τη δεις κυνικά ως ένα είδος ανακουφιστικής φροντίδας», είπε πριν από τις συνομιλίες ο Καρίμ Μπιτάρ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Σεν Ζοζέφ της Βηρυτού.

Το τρίτο σκέλος της προσπάθειας θα είναι οι προσπάθειες οικοδόμησης των θεσμών του Λιβάνου και ιδιαίτερα των ενόπλων δυνάμεών του, “για τη διατήρηση της ενότητας, της σταθερότητας και της κυριαρχίας της χώρας”, είπε ο Μπαρό.

«Το ψήφισμα 1701... παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της σταθερότητας και της ασφάλειας στον νότιο Λίβανο», είπε ο Μικάτι, επαναλαμβάνοντας την άποψη της Γαλλίας.

Εκτός από το ότι οι μόνες ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ πρέπει να είναι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο λιβανέζικος στρατός, το 1701 λέει ότι καμία ξένη δύναμη δεν πρέπει να εισέλθει στον Λίβανο χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο μπορούν να προσφέρουν εκπαίδευση, εξοπλισμό και χρηματοδότηση για τα στρατεύματα για να διατηρήσουν τη λειτουργία του λιβανικού στρατού και να επιτρέψουν νέες στρατολογήσεις, ώστε να είναι αρκετά ισχυρός για να κάνει τη δουλειά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ