Θέλει να εμπλουτίσει δημόσια κτίρια με έργα τέχνης η Βουλή

Οι δηλώσεις των Βουλευτών – Η πρόταση, στηρίζει έμπρακτα το έργο των Κυπρίων καλλιτεχνών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με την οποία εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας και μεταξύ άλλων διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίσταται η υποχρέωση εμπλουτισμού των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου (Γιώργος Κουκουμάς, Αντρέας Καυκαλιάς, Χρίστος Χριστοφίδης και Χρίστος Χριστόφιας) η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας κρίνεται απαραίτητη, ώστε να παρασχεθούν στο Υφυπουργείο Πολιτισμού τα αναγκαία εργαλεία που θα διασφαλίσουν την παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  

Παράλληλα, διευρύνονται οι περιπτώσεις για τις οποίες θα προβλέπεται υποχρεωτικός εμπλουτισμός των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης, ώστε να συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις ενοικίασης, μετατροπής ή ανακαίνισης κτιρίων.

Στις περιπτώσεις των σχολικών κτιρίων θα συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή και δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, οι οποίοι θα προέρχονται από την οικεία βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία εντάσσεται η σχολική μονάδα στην οποία θα τοποθετηθεί το έργο, ώστε να διασφαλίζεται η παιδαγωγική καταλληλότητα του εν λόγω έργου τέχνης.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας ο Βουλευτής ΑΚΕΛ και συνεισηγητής της πρότασης νόμου Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε ότι με την πρόταση αναλαμβάνει ευθύνες το Υφυπουργείο Πολιτισμού και εκφράζεται η ελπίδα για πλήρη συμμόρφωση και διαφάνεια στην επιλογή έργων.

Η πρόταση, πρόσθεσε, στηρίζει έμπρακτα το έργο των Κυπρίων καλλιτεχνών που βιοπορίζονται από την τέχνη, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να δείχνουμε τη στήριξή μας όχι μόνο σε εγκαίνια και υπό το φλας καμερών. Ανέφερε ότι εμπλουτίζοντας τα δημόσια κτήρια αναμορφώνουμε την όψη και την εικόνα τους και πρόσθεσε πως τα έργα τέχνης δεν έχουν θέση μόνο σε γκαλερί, αλλά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και επίσης συνεισηγητής της πρότασης νόμου, Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι κάθε τι που περιβάλλει τον άνθρωπο, ακόμη και τα τείχη της πόλης, όπως ο Πλάτωνας είπε, είναι παιδεία. Ανέφερε ότι τα έργα τέχνης που θα κοσμούν σχολεία θα στέλνουν μηνύματα σε ένα παιδί, παρά οι γκρίζοι τοίχοι.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η εικαστική δημιουργία όπως και η πολιτιστική διπλωματία στον τόπο μας, πρέπει να ενισχυθούν.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας ανέφερε ότι αναγνωρίζεται το έργο των Κυπρίων καλλιτεχνών και στέλνονται μηνύματα αισθητικής, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ενδυνάμωση των δομών του Υφυπουργείου για ανάληψη των υποχρεώσεών του.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις κάνουν διαγωνισμούς για να διακοσμήσουν δρόμους με έργα τέχνης και αυτή η πρόταση είναι ένας πολύ καλός τρόπος στήριξης των καλλιτεχνών μας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ενισχύει το πολιτιστικό αισθητήριο του λαού μας.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι η ενίσχυση των καλλιτεχνών μας έπρεπε εδώ και χρόνια να γίνει γιατί οι δικοί μας καλλιτέχνες βρίσκονται σε αβέβαιο περιβάλλον και στην τρίτη ηλικία φτωχοποιούνται και έχουν πενιχρές συντάξεις. Ανέφερε επίσης ότι ο πολιτισμός είναι πυλώνας αντοχής σε όλα τα κακά.

Πηγή: ΚΥΠΕ