Στο… ράφι η αναγνώριση της Γενοκτονίας

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτήν την πρόταση» είναι η απάντηση της κυβέρνησης Allan, στην πίεση που ασκείται -και- από ομογενειακές οργανώσεις και φορείς για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από το Κοινοβούλιο της Βικτώριας.

Η κινητοποίηση της παροικίας μας -υπενθυμίζεται- έγινε και μετά από δημοσιεύματα του «Νέου Κόσμου», καθώς κατέστη γνωστό ότι τουρκικής καταγωγής πολίτες (και πολιτικοί), ζητούσαν από Εργατικούς και Φιλελεύθερους, να καταψηφίσουν πρόταση αναγνώρισης της Γενοκτονίας, που επρόκειτο να καταθέσει η αρχηγός των Πράσινων Βικτώριας, Samantha Ratnam.

Πέρα από τις αντιδράσεις στην κοινωνία, το θέμα έχει προκαλέσει έντονες τριβές και σε πολιτικό επίπεδο.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα, σύμφωνα με τις επιστολές που έφταναν στην εφημερίδα μας, εμφανιζόταν έτοιμο να ψηφίσει την πρόταση, αν την ψήφιζε και η κυβέρνηση (το Εργατικό Κόμμα). Αλλά, με την τριβή να είναι έντονη -από κάθε πλευρά… ψηφοφόρων- φαίνεται πως αποφασίστηκε το ζήτημα να «μπει στο ράφι», μέχρι νεωτέρας.

Και τις αρχικές πληροφορίες που είχε ο «Νέος Κόσμος» περί μη ενδιαφέροντος των πολιτικών για μία πρόταση αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, δυστυχώς, επιβεβαίωσε το Γραφείο της Πρωθυπουργού της Βικτώριας σε δήλωση προς τα ΜΜΕ.

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πολύ έντονα για το θέμα αυτό» επισήμανε σχετικά.

«Όμως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτή την πρόταση. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει πλήξει την κοινωνική συνοχή σε αυτή τη χώρα και έχει οδηγήσει σε τόσο μεγάλο διχασμό».

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε στην ένωση των κοινοτήτων, όχι στη δημιουργία περισσότερου διχασμού».

Η στάση αυτή προκάλεσε νέες αντιδράσεις εντός της ελληνικής κοινότητας, η οποία παραδοσιακά έχει καλές σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα και αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος.

Οι Πράσινοι, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην εφημερίδα μας, δεν είναι πρόθυμοι να καταθέσουν πλέον την πρόταση αναγνώρισης, δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί.

Ο «Νέος Κόσμος» αντιλαμβάνεται ότι ο Adam Bandt, ο ομοσπονδιακός ηγέτης των Πράσινων, παρενέβη μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Γραφείο του κ. Bandt, ούτε διέψευσαν, ούτε επιβεβαίωσαν κάποια παρέμβασή του.

«Θα λέγαμε ψέματα αν λέγαμε ότι παρενέβη ο κ. Bandt;», ρωτήσαμε, με την απάντηση να είναι ότι «δε θα εκδοθεί καμία δήλωση» για το θέμα.

Η κα Ratnam, υπενθυμίζεται, αποχωρεί από την πολιτειακή πολιτική για να διεκδικήσει την ομοσπονδιακή έδρα Wills, την οποία κατέχει ο Peter Khalil των Εργατικών και περιλαμβάνει πολλούς ψηφοφόρους ελληνικής και τουρκικής καταγωγής, όπως άλλωστε όλη η Βικτώρια.

Ο «Νέος Κόσμος» μίλησε επίσης με ανθρώπους που γνωρίζουν τι συμβαίνει στο Φιλελεύθερο «στρατόπεδο», οι οποίοι ανέφεραν ότι το κόμμα τους εξακολουθεί να αναζητά μια «πάγια θέση» σχετικά με την πρόταση για τη Γενοκτονία.

Υπενθυμίζεται ότι τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων έως σήμερα έχουν αναγνωρίσει 34 χώρες σε όλο τον Κόσμο και στην Αυστραλία τρεις Πολιτείες:

H Νέα Νότια Ουαλία, το 1997 (μετά από πρόταση τότε, του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Πολιτεία, Peter Collins, Φιλελεύθερος, την οποία υποστήριξε ο πρωθυπουργός Bob Carr, Εργατικός). Στην εν λόγω Πολιτεία μάλιστα, όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, η Κοινή Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων πέτυχε τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στα σχολεία.

Ακολούθησε η Νότια Αυστραλία, το 2009 (μετά από πρόταση τότε, του υπουργού Δικαιοσύνης της Πολιτείας, Michael Atkinson, Εργατικός, την οποία υποστήριξε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Michael Hamilton Smith, Φιλελεύθερος).

Η Τασμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία πιο πρόσφατα, το 2023. Η πρόταση εισήχθη τότε από τη βουλευτή, Lara Alexander (Bass).Υπέρ τοποθετήθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, ο πρωθυπουργός, Jeremy Rocklife, η αρχηγός της αντιπολίτευσης, Rebecca White και επικεφαλής των Πρασίνων Cassy O’Connor.

Σε σχέση με την επικείμενη πρόταση στη Βικτώρια, όπως έγραψε προ ημερών ο «Νέος Κόσμος», πολίτες τουρκικής καταγωγής, σε αναρτήσεις τους στα κοινωνικά μέσα διαδικτύωσης καταλογίζουν στην κα Ratnam «πολιτικό οπορτσουνισμό», την κατηγορούν για «διαστρέβλωση της ιστορίας» και μιλούν για «μίσος κατά των Τούρκων και των Μουσουλμάνων».

Υποστηρίζουν ότι «διχάζει» την αυστραλιανή κοινωνία προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη «συγκεκριμένων εθνικών μειονοτήτων».

Τα αντανακλαστικά της παροικίας μας ήταν άμεσα και μία σειρά από ομογενειακές οργανώσεις και φορείς πίεσαν από την άλλη προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων και από την Πολιτεία της Βικτώριας.

Σχετικές επιστολές προς την κυβέρνηση και την πρωθυπουργό, Jacinta Allan, την αντιπολίτευση και τον αρχηγό της, John Pesutto, πλήθος εκλεγμένων στο πολιτειακό Κοινοβούλιο, αλλά και τον «Νέο Κόσμο», απηύθυναν, μεταξύ άλλων:

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, το Australian Hellenic Council (Βικτώρια), Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτώριας, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλία, η Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, η Παμμεσσηνιακή Αδελφότητα «O Παπαφλέσσας», Παλλακωνική Αδελφότητα «Ο Λεωνίδας», το Δίκτυο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας (FFTN), ο Δρ Παναγιώτης Διαμαντής, αντιπρόεδρος του Australian Institute for Holocaust and Genocide Studies και ο κ. Κώστας Καραμάρκος (υπογράφοντας ως μέλος του Εργατικού Κόμματος εδώ και 35 χρόνια).

Οι οργανώσεις και οι φορείς, ανάμεσα σε άλλα, προτρέπουν τους εκλεγμένους στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας να υποστηρίξουν την πρόταση αναγνώρισης της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Υπενθυμίζουν δε ότι η Βικτώρια φιλοξενεί τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό εκτός της Ελλάδας, με περίπου 300.000 Ελληνοαυστραλούς.

Πολλοί συμπάροικοι, επισημαίνουν μάλιστα ότι είναι απόγονοι θυμάτων και επιζώντων της Γενοκτονίας.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ), Βασίλης Παπαστεργιάδης, σε επιστολές του προς την κα Allan και τον κ. Pesutto, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η EKM και η ευρύτερη ελληνική κοινότητα της Βικτώριας θα ήθελαν να εκφράσουν την ισχυρή και ξεκάθαρη υποστήριξή μας στην προτεινόμενη πρόταση, την οποία ενθαρρύνουμε … να υποστηρίξετε … Τα ιστορικά γεγονότα είναι αποδεκτά και καλά τεκμηριωμένα … Η πρόταση θα πρέπει να υποστηριχθεί ως θέμα Αρχής και σας προτρέπουμε να το κάνετε σε αυτή τη βάση.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η αναγνώριση δεν είναι αντιτουρκική, όπως κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται. Είναι ένα απαραίτητο θεμέλιο για τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών, φέρνοντας τις πληγείσες κοινότητες κοντά για να μοιραστούν τις ιστορίες των δεινών τους και να προχωρήσουν προς ένα μέλλον κατανόησης, όπως κάναμε με τις κοινότητες των Ιθαγενών μας.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία επί αυτής της πρότασης θα είναι μια καθοριστική στιγμή για όσους περιμένουν την αναγνώριση και τη δικαιοσύνη και ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη θα ψηφίσουν δεν θα περάσει απαρατήρητος. Ελπίζουμε ότι θα υποστηρίξετε την πρόταση και αν το θεωρήσετε σκόπιμο και αναγκαίο, είμαι έτοιμος μαζί με άλλους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας να συναντηθούμε μαζί σας για να το συζητήσουμε».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Καλυμνιός, γραμματέας της Πανηπειρωτικής, η πρόταση, τιμά ανθρώπους της Βικτώριας που στάθηκαν αλληλέγγυοι κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης Ιστορίας, όπως ο δήμαρχος Μελβούρνης Sir David Hennessey, ο λοχαγός Stanley Savige -ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση δεκάδων χιλιάδων Ασσυρίων και Αρμενίων-, ο γεννημένος στο Ballarat, George Devine Treloar, η Joice Nankivell Loch.

«Η πρόταση έχει συνταχθεί με ευαισθησία προκειμένου να αποφευχθεί η απόδοση ευθυνών ή η πρόκληση διχασμού, γι’ αυτό και δεν αναφέρει τους δράστες. Αντίθετα, η πρόταση αυτή επιδιώκει να ευχαριστήσει εκείνους τους σπουδαίους Αυστραλούς που συσπειρώθηκαν πίσω από τους διωκόμενους Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους σε μια εποχή που ο Κόσμος δεν ήταν συνδεδεμένος με το ‘πάτημα ενός κουμπιού’. Επιπλέον, η πρόταση αυτή επιδιώκει να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων και να εξυμνήσει την ανθεκτικότητα των επιζώντων», επισήμανε ο κ. Καλυμνιός.

 

The post Στο… ράφι η αναγνώριση της Γενοκτονίας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.