Εβγαλαν τις «κουκούλες» από την «Κελέση» και τον «Σαράφη»

Σημαντικές δικαστικές και πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η απόφαση της Δικαιοσύνης να… βγάλει τις «κουκούλες» από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis ανοίγοντας τον δρόμο στους πολιτικούς που είχαν ενοχοποιηθεί με βάση τις καταθέσεις τους και τελικά αθωώθηκαν, να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους μέσω της δικαστικής οδού.

Η χθεσινή απόφαση των οικονομικών εισαγγελέων να άρουν το καθεστώς προστασίας των δύο μαρτύρων οδηγεί ευθέως στην αποκάλυψη των πραγματικών τους στοιχείων, δίνοντας το δικαίωμα στους πολιτικούς που είχαν κατηγορηθεί να ακολουθήσουν την αντίστροφη δικονομική πορεία και κινούμενοι σε ποινικό και αστικό επίπεδο να ζητήσουν την τιμωρία των προσώπων που τους ενέπλεξαν, χωρίς κανένα στοιχείο όπως αποδείχθηκε, αλλά και να ζητήσουν με προσφυγή στα αστικά δικαστήρια αποζημίωση για την ηθική βλάβη ή αποκατάσταση της ενδεχόμενης υλικής ζημίας που υπέστησαν.

Η απόφαση των εισαγγελέων

Εξι και πλέον χρόνια από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για δέκα πολιτικά πρόσωπα με βάση τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, τα δεδομένα επανεκτιμήθηκαν αρμοδίως από τους οικονομικούς εισαγγελείς που αιτιολογημένα αποφάσισαν να άρουν το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων για την «Αικατερίνη Κελέση» και τον «Μάξιμο Σαράφη», με αποτέλεσμα τα ενδιαφερόμενα πολιτικά πρόσωπα να γνωρίζουν πλέον και επίσημα τα αληθινά στοιχεία των «μαρτύρων κατηγορίας τους».

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, έπειτα από εισήγηση της επίκουρης εισαγγελέως Ελένης Παπαδοπούλου που υπηρετεί στην Οικονομική Εισαγγελία αίρεται το καθεστώς προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Νovartis, ενώ αναστέλλεται και το καθεστώς της προστασίας τους από ποινικές διώξεις. Η εισήγηση της επίκουρης εισαγγελέως έγινε δεκτή και η προστασία για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Νοvartis αποφασίστηκε να αρθεί από την οικονομική εισαγγελέα Παναγιώτα Φάκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολιτικοί είχαν ζητήσει μετ΄ επιτάσεως από την εισαγγελική Αρχή να κρίνει το θέμα, ενώ ο δρόμος για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος είχε ανοίξει με διάταξη που συμπεριελήφθη στις τελευταίες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προβλέπει τα εξής: «Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του, να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».

Οι αντιδράσεις

«Ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την απόφαση της Δικαιοσύνης γιατί, όπως λέει, «ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νοvartis. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας». Για «ημέρα δικαίωσης» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι το μείζον είναι να αποκαλυφθεί ποιοι τους έβαλαν, «διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφτηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη». «Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους, βάσανα και θυσίες, αλλά η Δικαιοσύνη έλαμψε», ανέφερε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.