Μία τρομοκρατική επίθεση με αντίκτυπο για Ερντογάν – Η χρονική συγκυρία και η σημασία του στόχου – H Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου αναλύει στη Cyprus Times
Τριγμούς στην πολιτική ζωή της Τουρκίας ενδέχεται να φέρει το τρομοκρατικό χτύπημα που έλαβε χώρα στις 23 Οκτωβρίου στην τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία TAI στην Άγκυρα στοιχίζοντας τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 22, με κάποιους εξ αυτών να είναι κρίσιμα.
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) η Τουρκία το δείχνει με σιγουριά ως υπαίτιο ξεκινώντας ήδη τα αντίποινα. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Ali Yerlikaya, μίλησε για ενδείξεις και στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα αλλά τα οποία δεν μπορούν προς το παρόν να δημοσιοποιηθούν. Ταυτόχρονα, η ταυτότητα ενός από τους δράστες έχει διαρρεύσει στον τύπο, χαρακτηρίζοντας τον ως μέλος της οργάνωσης.
Άγκυρα: Η Ζahide κατέβηκε να πάρει δώρο, ο ταξιτζής πυροβολήθηκε πισώπλατα-Oι ιστορίες των θυμάτων
Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα – Το PKK στο στόχαστρο
Η χρονική συγκυρία και η σημασία του στόχου
Ο χρόνος εκδήλωσης της επίθεσης δε φαίνεται άλλωστε να είναι τυχαίος καθώς, όπως ανέφερε στη Cyprus Times η Πρόεδρος δεξαμενής σκέψης Πολιτεία και τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, προκύπτει αμέσως μετά από δημόσιες δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του ΑΚΡ κι ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας, κ. Μπαχτσελί, περί επ’αδεία απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη των Κούρδων, Οτσαλάν, από τις τουρκικές φυλακές όπου κρατείται από το 1999 μέχρι σήμερα.
«Προϋπόθεση για αυτό, βέβαια, θα αποτελούσε η κατάθεση των όπλων από τους μαχητές του ΡΚΚ και η κατοχύρωση μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, κάτι που και στο παρελθόν (μεταξύ 2013-2015) ήταν κοντά στο να επιτευχθεί με την προσωπική ανάμειξη του ίδιου του κ. Ερντογάν. Η επίθεση φιλίας προς τους Κούρδους και η επαναπροσέγγιση της κυβερνητικής συμμαχίας προς το κοινοβουλευτικό κουρδικό κόμμα (ο ηγέτης του οποίου, κ. Ντεμιρτάς, βρίσκεται, επίσης, στη φυλακή από το 2016) ξεκίνησε πρόσφατα, αφού απαιτείται κι η δική του ψήφος για μια συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει την παραμονή του στην προεδρία της χώρας. Ο Ντεμιρτάς έχει, έτσι κι αλλιώς, κατά καιρούς εκφράσει την άποψη ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των Κούρδων πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικός παρά στρατιωτικός».
Μέλος του ΡΚΚ ένας από τους δράστες της επίθεσης στην Άγκυρα-Ποια ήταν τα 5 θύματα
Ένα πιθανό σενάριο, όπως ανέφερε η κυρία Κουκκίδη, θα μπορούσε να ήταν ότι ενός τέτοιου είδους πολιτική επαναπροσέγγιση, με δόλωμα την απελευθέρωση του Οτσαλάν, θορύβησε την στρατιωτική ηγεσία του ΡΚΚ, αφενός γιατί κάτι τέτοιο θα αφαιρούσε από τη δική τους επιρροή αλλά κι αφετέρου γιατί θα μπορούσε να θεωρηθεί κι ως μειοδοσία χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα χειροπιαστή πρόοδος στη χειραφέτηση των Κούρδων της Τουρκίας.
Κληθείσα να σχολιάσει τον χώρο όπου έγινε η επίθεση η κυρία Κουκκίδη ανέφερε ότι η επιλογή του στόχου, δηλαδή μιας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας η οποία πρωτοστατεί τεχνολογικά στη στρατιωτική μηχανή της Τουρκίας (βλ. κατασκευή drones και συμμετοχή στην κατασκευή των F16) αλλά αποφέρει και σημαντικά έσοδα στην Τουρκική οικονομία, ενώ, ταυτόχρονα, πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη μια σημαντική αμυντική έκθεση για τεχνολογία και εναέρια μέσα, μάλλον δεν είναι τυχαία.
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν και μια προσπάθεια ανάδειξης του πόσο ευάλωτη μπορεί να καταστεί η Τουρκική βιομηχανία σε τέτοιου είδους επιθέσεις», σημείωσε.
Το αντίκτυπο της επίθεσης για Ερντογάν
Όσον αφορά το τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στον Πρόεδρο της Τουρκίας σημείωσε ότι πλέον η πιθανότητα αποδοχής από την τουρκική κοινή γνώμη μιας εκεχειρίας με το κουρδικό κίνημα για εξυπηρέτηση πολιτικών κυρίως σκοπιμοτήτων από τον Τούρκο Πρόεδρο έχει εν πρώτοις τορπιλιστεί.
Παράλληλα, σημείωσε, τα άμεσα αντίποινα στον κουρδικό λαό, αφού βομβαρδίστηκαν κουρδικοί στόχοι στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ, δυσκολεύουν την αποδοχή ενός τέτοιου είδους συμφωνίας από την κουρδική πολιτική ηγεσία.
Ερωτηθείσα εάν αναμένεται να υπάρξει συνέχεια ή θεωρείται ότι πρόκειται για ένα από τα χτυπήματα που έχουν ανά τακτά διαστήματα μεταξύ τους Τούρκοι και Κούρδοι απάντησε ότι «υπό τις σημερινές περιστάσεις που επικρατούν στην Τουρκία, είναι πιο πιθανό οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου τρομοκρατικού χτυπήματος να είναι κυρίως πολιτικές, σε εσωτερικό επίπεδο».
Καμία σημαντική αντίδραση από την περιφέρεια
Από τις πρώτες στιγμές ο Ερντογάν έστειλε το μήνυμα προς τους Κούρδους ότι «τα χέρια που απλώνονται στην Τουρκία θα σπάσουν οριστικά» και την ίδια μάλιστα νύκτα η Τουρκία βομβάρδισε «32 στόχους»-θέσεις του PKK σε βόρειο Ιράκ και Συρία.
Κληθείσα να σχολιάσει εάν το χτύπημα θα έχει αντίκτυπο στην περιφέρει η κυρία Κουκκίδη ανέφερε ότι προς το παρόν δεν είχαμε οποιαδήποτε σημαντική αντίδραση από χώρες της περιφέρειας.
«Η κυβέρνηση του Ιράκ (όπως και η αυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ) συνεχίζουν να έχουν μη φιλικές σχέσεις με το ΡΚΚ αφού το θεωρούν υπαίτιο για τις επιθέσεις-αντίποινα της Τουρκίας επί του δικού τους εδάφους. Ιδιαίτερες αντιδράσεις δεν υπήρξαν ούτε από τους Αμερικανούς, για τους οποίους οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν συμμαχικές δυνάμεις. Αντιθέτως, η διεθνής κοινότητα έχει σπεύσει να καταδικάσει έντονα την τρομοκρατική επίθεση κατά των τούρκων πολιτών».