Η πρώτη πίεση και το μεταξύ τους ντέρμπι

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός επιστρέφουν σήμερα στις υποχρεώσεις τους στην Euroleague με δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις. Οπως συνέβη και στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, εκεί που δεν τα κατάφερε κανείς τους: οι Ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν από την Εφές σε ένα ματς που για μεγάλο διάστημα το είχαν στον έλεγχό τους, οι Πράσινοι έχασαν στη Μαδρίτη από μια Ρεάλ που σίγουρα δεν φόβιζε, αλλά είχε τον Καμπάτσο σε τρομερή βραδιά. Αυτές οι βραδιές του ενός μπορεί να κάνουν πολλές ζημιές. Ο Αργεντινός την έκανε στον Παναθηναϊκό, ο Λάρκιν στον Ολυμπιακό ύστερα από 24 ώρες. Οπως μπορούν να κάνουν ζημιές και ομάδες που δεν περιμένεις, δείχνοντας πόσο ανταγωνιστική είναι η Euroleague. Το βράδυ της Τετάρτης η Μπολόνια πήρε νίκη στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτιζάν. Δεν είναι δρόμος με ροδοπέταλα, αλλά με αγκάθια.

Μπορεί ακόμα να είμαστε στο ξεκίνημα, μόλις τέσσερα ματς έχουμε διανύσει στη διοργάνωση, όμως όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μοιάζει να αντιμετωπίζουν και οι δύο μια πρώτου είδους πίεση. Πίεση για το αποτέλεσμα και όχι μόνο. Θα πρέπει σιγά – σιγά να αρχίσουν να δείχνουν περισσότερα πράγματα στο παρκέ και να επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά που τους θέλουν μέσα στα φαβορί για να φτάσουν μέχρι το τέλος. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του συνήθως σίγουρου Αταμάν πως «πρώτα πρέπει να μου δείξει η ομάδα μου ότι μπορεί και μετά θα μιλήσω για φάιναλ φορ». Δεν το έχει κάνει ποτέ ξανά στο παρελθόν στη θητεία του στον Παναθηναϊκό.

Οπως πίεση θα υπάρξει και στο πρωτάθλημα το βράδυ της Κυριακής στο πρώτο… συναπάντημα που θα έχουν στη διοργάνωση οι δυο τους στο ΣΕΦ. Εδώ δεν είναι Σούπερ Καπ. Αυτά τα παιχνίδια κρίνουν το πλεονέκτημα έδρας, οι διαφορές μπορεί να παίξουν ρόλο. Χρειάζεται λοιπόν και η ποιότητα, αλλά και η πνευματική προετοιμασία μόλις δύο μέρες έπειτα από εκτός έδρας αναμέτρηση στην Euroleague, αφού δεν θα υπάρχει χρόνος για ξεκούραση. Ο μαραθώνιος ενός πολύ απαιτητικού προγράμματος μόλις αρχίζει και μένει να δούμε πόσο προετοιμασμένες είναι οι δύο ομάδες γι’ αυτόν.