Ο εξορκισμός της Μπάρτσα

Remontada II: η μεγάλη εκδίκηση. Η Μπαρτσελόνα μπορεί πια να κοιμάται ήσυχη μετά την εξόντωση του «θηρίου» που ουσιαστικά την οδήγησε στο χείλος της αβύσσου.

Οπως έγραψε πολύ εύστοχα ο «Γκάρντιαν» «δεν ήταν απλά μία νίκη, ήταν ένας εξορκισμός».

Η Μπάγερν είναι η ομάδα που ουσιαστικά πυροδότησε τη μεγαλύτερη οικονομική και αγωνιστική κρίση στην ιστορία της Μπαρτσελόνα.

Το πρώτο μεγάλο χτύπημα ήταν η συντριβή με 8-2, το 2020. Το τελειωτικό ήρθε την επόμενη χρονιά όταν με δύο νίκες της Μπάγερν στους ομίλους έμεινε εκτός νοκάουτ αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά ύστερα από δύο δεκαετίες.

«Η ομάδα του Φλικ γνώρισε μια κάθαρση απέναντι στην Μπάγερν, τον πιο τρομακτικό αντίπαλό της. Η Μπάρτσα έκανε κάτι που λίγες ομάδες μπορούν: υποχρέωσε την Μπάγερν να κατεβάσει τα χέρια της», έγραψε η «Ας».

Η Μπάρτσα δεν μπόρεσε να ανταποδώσει το 8-2 αλλά κατάφερε το σημαντικότερο: να βυθίσει σε κρίση το άλλοτε φόβητρό της.

Η αμφιβολία και η κριτική εισχώρησαν στις στοές της Ζεμπενερστράσε, εκεί που χτυπά η καρδιά της Μπάγερν. Σε τρία ματς οι Βαυαροί μετρούν ήδη δύο ήττες και βρίσκονται στην 23η θέση της βαθμολογίας του Τσάμπιονς Λιγκ, μόλις δύο πάνω από τη ζώνη του αποκλεισμού. Φυσικά κανείς δεν έχει όρεξη να αναφερθεί στον τελικό του 2025 που θα διεξαχθεί στην έδρα της ομάδας τους.

Ο αθλητικός διευθυντής Μαξ Εμπερλ που το καλοκαίρι ανέλαβε την ευθύνη να αναθέσει στον άπειρο Βενσάν Κομπανί την τεχνική ηγεσία, έχασε την ψυχραιμία του όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε για την «εύθραυστη άμυνα» της Μπάγερν: «Πάρε πρώτα την άδεια προπονητικής και μετά θα τα πας καλύτερα», του απάντησε.

Για να προσθέσει πως «είναι πολύ φθηνό να κατηγορείς την άμυνα όταν δέχεσαι γκολ. Υπάρχει μια προσπάθεια να μας διχάσεις. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Η προσπάθεια του «διχασμού» στον οποίον αναφέρεται ο Εμπερλ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πρώτα από τον γερμανικό Τύπο και στη συνέχεια από τους σχολιαστές.

Στην κριτική του ο διευθυντής της «Μπιλντ» Ματίας Μπρούγκελμαν περιέγραψε την Μπάγερν ως «ντροπιαστική και σοκαριστική», ενώ η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» στόχευσε τον Μάνουελ Νόιερ για την ασυνήθιστη ανασφάλειά του.

Μαζί της συμφωνεί ο Λόταρ Ματέους, ο οποίος έγραψε στην «Μπιλντ» πως ο Μάνουελ Νόιερ δεν είναι πια Μάνουελ Νόιερ. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσφέρει σιγουριά στην άμυνα. Αυτό αποκαλύπτεται και από το ποσοστό των αποκρούσεών του στην Μπουντεσλίγκα που βρίσκεται μόλις στο 40%».

«Ενωμένοι»

Στο γεύμα που ακολούθησε του αγώνα ο CEO Γιαν-Κρίστιαν Ντρίσεν είπε στους παίκτες: «Είμαστε Μπάγερν. Στεκόμαστε ενωμένοι και μετά τις ήττες. Αυτή η ομάδα έχει πολλά να κάνει».

Ο πολύπειρος Γιόσουα Κίμιχ είπε το προφανές: «Πλέον πρέπει να νικήσουμε στα επόμενα πέντε παιχνίδια».

Φυσικά υπάρχει έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Κομπανί. Ο Βέλγος δεν αναζητά δικαιολογίες αλλά ταυτόχρονα θεωρεί πως η Μπάρτσα δεν κατάφερε να συντρίψει το αγωνιστικό του σύστημα απλά ήταν πιο αποτελεσματική στις κρίσιμες στιγμές.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού», λέει ο Κέιν. Εύκολο να το λες.

Στην Μπαρτσελόνα τα χαμόγελα περισσεύουν όπως και η ικανοποίηση για τη δουλειά του Χάνσι Φλικ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι παίκτες της Μπάρτσα έτρεξαν 28 χιλιόμετρα περισσότερα σε σχέση με την προ πενταετίας ταπεινωτική ήττα με 8-2 από την Μπάγερν – 126,55 χλμ. έναντι 98 χλμ.

Δεν πέρασε απαρατήρητο επίσης το γεγονός ότι η Μπάρτσα ξεκίνησε το ματς με έξι παίκτες από τη Μασία και το ολοκλήρωσε με επτά, ενώ συνολικά αγωνίστηκαν εννέα παίκτες από την ακαδημία της.

Ο Φλικ χαρακτήρισε απίστευτη τη νίκη, αλλά βλέπει ήδη πιο μακριά, στο αυριανό clasico στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. «Η νίκη μας επιτρέπει να πιστεύουμε στην ποιότητά μας για το ερχόμενο παιχνίδι». Φυσικά αναφέρθηκε και στον κορυφαίο παίκτη του αγώνα, τον Ραφίνια. Αφού εξήρε τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα και το γεγονός ότι βοηθά τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, κατέληξε πως «δεν είχα ποτέ έναν τέτοιο παίκτη. Μας βοηθάει πολύ».