Αποκάλυψη CNN: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε Παλαιστίνιους ως «ανθρώπινη ασπίδα» (pics-video)

Το βάναυσο «πρωτόκολλο των κουνουπιών» – Πρακτικές τρομοκρατικής οργάνωσης από το IDF – Συγκλονιστικές μαρτυρίες – Έβαζαν μέχρι και ανήλικους

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε το CNN σχετικά με τις βάναυσες πρακτικές που ακολουθεί ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα. Σύμφωνα με δημοσίευμά του ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν σε σπίτια και σήραγγες στη Γάζα που υποπτεύονταν ότι μπορεί να υπήρχαν εκρηκτικά ή να ήταν παγιδευμένα για να μην θέσει τα στρατεύματά του σε κίνδυνο. Την αποκάλυψη έκαναν ένας στρατιώτης των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) και πέντε πρώην Παλαιστίνιοι που δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα αυτής της πρακτικής.

Ο στρατιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι η μονάδα του κρατούσε δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες για να διερευνήσουν επικίνδυνα μέρη, δήλωσε ότι η πρακτική αυτή ήταν διαδεδομένη μεταξύ των ισραηλινών μονάδων στη Γάζα. Ήταν τόσο διαδεδομένη στον ισραηλινό στρατό που είχε όνομα: «πρωτόκολλο κουνουπιών».

 Νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο – Βομβαρδίζει τα νότια προάστια της Βηρυτού (video)
 Γάζα: Το Ισραήλ στέλνει διαπραγματευτές στο Κατάρ, η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για ανακωχή υπό όρους

Η ακριβής κλίμακα και η έκταση της πρακτικής αυτής από τον ισραηλινό στρατό δεν είναι γνωστή. Αλλά η μαρτυρία τόσο του στρατιώτη όσο και πέντε πολιτών δείχνει ότι ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλη την επικράτεια: στη βόρεια Γάζα, την πόλη της Γάζας, το Χαν Γιουνίς και τη Ράφα.

Από σκύλους…ανθρώπους

Ο στρατιώτης εξήγησε ότι, στην αρχή, η μονάδα του, αν θεωρούταν το κτίριο επικίνδυνο χρησιμοποιούσε έναν σκύλο ή άνοιγε μια τρύπα στο πλάι του με ένα βλήμα άρματος μάχης ή μια θωρακισμένη μπουλντόζα.

Αλλά μια μέρα αυτή την άνοιξη, ο στρατιώτης είπε ότι ένας αξιωματικός εμφανίστηκε με δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους – ένα 16χρονο αγόρι και έναν 20χρονο άνδρα – και είπε στα στρατεύματα να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες πριν εισέλθουν σε κτίρια. Ο αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών ισχυρίστηκε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς.

Όταν αμφισβήτησε την πρακτική αυτή, ο στρατιώτης είπε ότι ένας από τους διοικητές του του είπε: «“Είναι καλύτερα να ανατιναχθεί ο Παλαιστίνιος και όχι οι στρατιώτες μας”».

 ΒΙΝΤΕΟ: Όμηρος της Χαμάς συγκλόνισε τον ΟΗΕ περιγράφοντας τα βασανιστήρια που έζησε – «Με βίασαν και με κρέμασαν ανάποδα»

«Είναι αρκετά σοκαριστικό, αλλά μετά από μερικούς μήνες στη Γάζα [τείνεις να μην] σκέφτεσαι καθαρά», είπε ο στρατιώτης. «Είσαι απλά κουρασμένος. Προφανώς, προτιμώ να ζήσουν οι στρατιώτες μου. Αλλά, ξέρετε, ο κόσμος δεν λειτουργεί έτσι».

Ο στρατιώτης είπε ότι αυτός και οι σύντροφοί του αρνήθηκαν να συνεχίσουν την πρακτική μετά από δύο ημέρες και ήρθαν αντιμέτωποι με τον ανώτερο διοικητή τους γι’ αυτό. Ο διοικητής τους, ο οποίος αρχικά τους είπε να μην «σκέφτονται το διεθνές δίκαιο», λέγοντας ότι οι δικές τους ζωές ήταν «πιο σημαντικές», τελικά υποχώρησε, απελευθερώνοντας τους δύο Παλαιστίνιους, είπε ο στρατιώτης.

Πρακτικές τρομοκρατικής οργάνωσης από το IDF

Η οργάνωση Breaking the Silence παρείχε στο CNN τρεις φωτογραφίες που απεικονίζουν τον ισραηλινό στρατό να χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες στη Γάζα. Μια στοιχειωτική φωτογραφία δείχνει δύο στρατιώτες να προτρέπουν έναν πολίτη να προχωρήσει μπροστά σε μια σκηνή καταστροφής στη βόρεια Γάζα. Σε μια δεύτερη, δύο πολίτες που χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες κάθονται δεμένοι και με δεμένα μάτια. Μια τρίτη δείχνει έναν στρατιώτη να φυλάει έναν δεμένο πολίτη.

Σε δήλωσή του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο CNN: «Οι οδηγίες και οι κατευθυντήριες γραμμές των IDF απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση κρατούμενων πολιτών της Γάζας για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τα σχετικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες διευκρινίζονται συστηματικά στους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης».

Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση αμάχων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε ρητά την πρακτική αυτή το 2005, μετά από καταγγελία ομάδων δικαιωμάτων για τη χρήση Παλαιστίνιων πολιτών από τον στρατό για να χτυπήσουν τις πόρτες υπόπτων μαχητών στη Δυτική Όχθη. Ο δικαστής Aharon Barak χαρακτήρισε τότε την πρακτική «σκληρή και βάρβαρη».

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες, ενσωματώνοντας στρατιωτικές υποδομές σε μη στρατιωτικές περιοχές – ισχυρισμούς που η Χαμάς έχει αρνηθεί. Υπάρχουν άφθονες αποδείξεις γι’ αυτό: όπλα που βρίσκονται μέσα σε σπίτια, σήραγγες σκαμμένες κάτω από κατοικημένες γειτονιές και ρουκέτες που εκτοξεύονται από τις ίδιες γειτονιές στην πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός επικαλείται συχνά αυτές τις πρακτικές για να κατηγορήσει τη Χαμάς για τον εξαιρετικό αριθμό νεκρών αμάχων στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει ρίξει βόμβες στις ίδιες κατοικημένες περιοχές. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 42.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άμαχοι.

«Είδαμε τη Χαμάς να χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε ο στρατιώτης. «Αλλά για μένα είναι πιο οδυνηρό με τον δικό μου στρατό. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Οι IDF δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πρακτικές τρομοκρατικής οργάνωσης».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες – Έβαζαν μέχρι και ανήλικους

Οι συνεντεύξεις με πέντε Παλαιστίνιους πρώην κρατούμενους στη Γάζα συμφωνούν με την αφήγηση του στρατιώτη. Όλοι περιγράφουν ότι συνελήφθησαν από τα ισραηλινά στρατεύματα και αναγκάστηκαν να εισέλθουν σε δυνητικά επικίνδυνα μέρη μπροστά από τον στρατό.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα φέτος ανάγκασαν τον Mohammad Saad, 20 ετών, να φύγει από το σπίτι του στην Jabalya, στη βόρεια Γάζα. Από το αυτοσχέδιο σπίτι του κοντά στο Χαν Γιουνίς, ανάμεσα σε κουβέρτες που είχαν κρεμαστεί από δοκάρια, ο Σάαντ εξήγησε ότι τον συνέλαβε ο ισραηλινός στρατός κοντά στη Ράφα, ενώ προσπαθούσε να πάρει επισιτιστική βοήθεια για τον ίδιο και τα μικρότερα αδέλφια του. «Ο στρατός μας πήρε με ένα τζιπ και βρεθήκαμε μέσα στη Ράφα σε ένα στρατιωτικό στρατόπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι κρατήθηκε εκεί για 47 ημέρες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χρησιμοποιήθηκε για αναγνωριστικές αποστολές, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ισραηλινοί στρατιώτες.

«Μας έντυσαν με στρατιωτικές στολές, μας έβαλαν μια κάμερα και μας έδωσαν έναν μεταλλικό κόφτη», είπε. «Μας ζητούσαν να κάνουμε πράγματα όπως, ”μετακινήστε αυτό το χαλί”, λέγοντας ότι έψαχναν για σήραγγες. ”Βιντεοσκοπήστε κάτω από τις σκάλες”’ μας έλεγαν. Αν έβρισκαν κάτι, μας έλεγαν να το βγάλουμε έξω. Για παράδειγμα, μας ζητούσαν να απομακρύνουμε αντικείμενα από το σπίτι, να καθαρίσουμε εδώ, να μετακινήσουμε τον καναπέ, να ανοίξουμε το ψυγείο και να ανοίξουμε το ντουλάπι».

Δεν ήταν όλοι οι Παλαιστίνιοι που χρησιμοποιήθηκαν ενήλικες. Ο Mohammad Shbeir, 17 ετών, δήλωσε ότι αιχμαλωτίστηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες αφού σκότωσαν τον πατέρα και την αδελφή του κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι τους στο Khan Younis.

«Μου είχαν περάσει χειροπέδες και φορούσα μόνο το μποξεράκι μου», θυμήθηκε. «Με χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινη ασπίδα, με πήγαιναν σε κατεδαφισμένα σπίτια, σε μέρη που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα ή να περιέχουν νάρκες».

Ένας 59χρονος που επίσης αναγκάστηκε να γίνει ανθρώπινη ασπίδα έφτασε να ελέγξει περίπου 80 διαμερίσματα.

Πηγή: Έθνος