Σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: Στην εισαγγελία Σύρου το πόρισμα για τις «ιερές επενδύσεις»

Στα χέρια εισαγγελέα της Σύρου βρίσκεται πλέον το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που συνέταξε ο επικεφαλής της, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης για την υπόθεση των «ιερών επενδύσεων» κληρικών που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος.

Η διαβίβαση του πορίσματος σηματοδοτεί και την έναρξη της ποινικής έρευνας για τη σοβαρή αυτή υπόθεση για την οποία έχει ενημερωθεί και η αντίστοιχη αρχή στο Βατικανό.

Τα επόμενα βήματα για το σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία

Ο εισαγγελικός λειτουργός που καλείται να τη διενεργήσει αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ζητώντας από τις τράπεζες την αποστολή των κρίσιμων στοιχείων, καθώς αφενός λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και αφετέρου λόγω της ιδιότητας των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων η δικαιοσύνη, όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα πρέπει να ολοκληρώσει τα συντομότερο δυνατόν τον ποινικό έλεγχο.

Και αν μεν οι ενδείξεις οδηγούν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των προσώπων που περιλαμβάνονται στο φάκελο της Αρχής, ενώ σε διαφορετική περίπτωση για όσους τυχόν δεν στοιχειοθετείται κάποια αξιόποινη πράξη να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Κλήσεις σε απολογία για τους ιερείς και τους επιχειρηματίες

Σε κάθε περίπτωση για να κλείσει αυτός ο κύκλος που μόλις άνοιξε στο τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης ο εισαγγελέας αφού έχει στα χέρια του έναν προς έναν τους λογαριασμούς και τις επίμαχες κινήσεις θα καλέσει για εξηγήσεις τόσο τους δύο ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας, όσο και τους πέντε ιδιώτες – επιχειρηματίες προκειμένου να απαντήσουν στα ερωτήματα που θα τους τεθούν και να εισφέρουν τη δική τους θέση στην υπόθεση αυτή, που τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Αμέσως μετά ο εισαγγελέας είναι εκείνος ο οποίος θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης για πόσα και ποια πρόσωπα. Με βάση το πόρισμα της Αρχής πάντως, διατυπώνονται ενδείξεις για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε ό,τι αφορά τους δύο ιερείς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων.

Γνώριμος στις Αρχές ο ένας επιχειρηματίας

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση, όπως αναφέρουν πληροφορίες φέρεται να έχει ένας από τους επιχειρηματίες, ο οποίος είχε και στο παρελθόν απασχολήσει τη δικαιοσύνη καθώς είχε κατηγορηθεί για εκβίαση σε βάρος μακαριστού Μητροπολίτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα ελεγχθούν τους επόμενους μήνες από την ποινική πλέον δικαιοσύνη. Μέχρι τότε , με διάταξη του προέδρου της Αρχής Χαράλαμπου Βουρλιώτη δεσμεύτηκαν – όπως είναι γνωστό – οι λογαριασμοί των ιδιωτών και τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς με βάση τα πρώτα ευρήματα φέρεται να έχουν κάνει φτερά από τα Ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που σε βάθος 7 -8 ετών πέρασε από τους λογαριασμούς των ελεγχόμενων επιχειρηματιών , οι οποίοι βρίσκονται πλέον στο κάδρο και της ποινικής έρευνας.