Αφού βγήκαν οι κουκούλες

Η υπόθεση Νovartis ήταν μια προσπάθεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αλλοιώσουν τη δημοκρατία, σε βάρος της διάκρισης των εξουσιών: προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης (παράλληλα με την προσπάθεια χειραγώγησης του Τύπου). Η διαπόμπευση δέκα δημόσιων προσώπων, στις 21 Φεβρουαρίου 2018, που χρειάστηκε να μιλήσουν απολογούμενα στη Βουλή για κατηγορίες χρηματισμού, ήταν μια μελανή σελίδα της μεταπολίτευσης.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μιλώντας για την υπόθεση Νovartis, την είχε αποκαλέσει «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορηθείς στην υπόθεση και τελικά αθωωθείς (όπως όλα τα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν ως κατηγορούμενα), μίλησε για «τη μεγαλύτερη και πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία όλων των εποχών» και αποκάλεσε «λογικά ασύντακτο» το βούλευμα με το οποίο τελικά δεν παραπέμφθηκαν για τη Novartis ο Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη.

Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου, που τελικά έκρινε ένοχο τον Παπαγγελόπουλο για παράβαση καθήκοντος και αθώωσε την Τουλουπάκη, αποκαρδίωσε πολλούς, και βέβαια τους πολιτικούς το όνομα των οποίων είχε εμπλακεί. Βεβαίως, οι πολίτες, που δικαιούνται να κρίνουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, παρότι τις σέβονται, όπως σέβονται και τα αποτελέσματα που παράγουν, δεν έκλεισαν τη συζήτηση της υπόθεσης, η οποία πρωτίστως είναι πολιτική. Προσδοκούσαν και ακόμα προσδοκούν να αποκαλυφθούν πολλές από τις αφώτιστες πτυχές της.

Είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ζητούνταν να αποκαλυφθούν και να διερευνηθούν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων επέτρεψαν την εμπλοκή των δέκα πολιτικών που κατηγόρησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – για τους οποίους, μάλιστα, μάθαμε ότι, για να παίξουν τον ρόλο που έπαιξαν στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, είχαν λάβει και αμοιβή, είχαν δηλαδή μοιραστεί 56 εκατ. ευρώ. Η απόφαση της δικαιοσύνης να βγουν οι κουκούλες από τους τρεις αυτούς μάρτυρες θα επιτρέψει επιτέλους τη διερεύνηση του ρόλου τους στη σκοτεινή αυτή υπόθεση, των επαφών τους, των συνδιαλλαγών που έγιναν και με ποιους έγιναν. Είναι σημαντικό για τη δικαιοσύνη και για τη δημοκρατία που οι τρεις αυτοί άνθρωποι θα προσέλθουν στο δικαστήριο χωρίς τις κουκούλες τους και θα ερωτηθούν από τους κατηγορηθέντες, ποιος τους έβαλε να πουν τα ψέματα που είπαν γι’ αυτούς.

Η εξέλιξη οδηγεί ακόμα μια φορά στην περαιτέρω διερεύνηση μιας σκευωρίας, που έστησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για να πλήξουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ – στα δύο κόμματα δηλαδή που παρά τις κατά καιρούς παλινωδίες τους τα χρόνια της χρεοκοπίας εργάστηκαν για να σωθεί η χώρα από τις επιπτώσεις του άφρονος λαϊκισμού, ο οποίος έταζε λεφτόδεντρα και ψεύτικες σεισάχθειες. Κατά μια τραγική ειρωνεία για το κόμμα αυτό, την εκτέλεση της σκευωρίας είχε αναλάβει ο Παπαγγελόπουλος, ένα πρόσωπο της λαϊκής Δεξιάς, τη Δεξιάς του Κώστα Καραμανλή. Της Δεξιάς που, σήμερα, προσπαθεί να ακυρώσει το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα της ελληνικής κοινωνίας – μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, η συνεισφορά του οποίου την περίοδο της διακυβέρνησής του στη σωτηρία της χώρας ήταν σημαντική, πλην σήμερα συμμετέχει στο αντιμεταρρυθμιστικό μέτωπο.

Και κάτι ακόμα. Χθες, όταν έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία αποφάσισε να βγουν οι κουκούλες των προστατευόμενων μαρτύρων, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε δήλωση στην οποία είπε ότι «έρχεται η ώρα της αλήθειας μέχρι τέλους». Η χειραψία και οι χαριεντισμοί με τον Νίκο Παππά ποια αλήθεια μαρτυρούν;