Διεθνής διάσκεψη: Καινοτομία, Διαμεσολάβηση, Επίλυση «Μία Νέα Εποχή στη Διαιτησία»

Διεθνής διάσκεψη για τη διαιτησία, με τίτλο «Καινοτομία, Διαμεσολάβηση, Επίλυση: Μία Νέα Εποχή στη Διαιτησία» – Στόχος η καθιέρωση της Κύπρου ως βασικό κόμβο επίλυσης εμπορικών διαφορών μέσω διαιτησίας και διαμεσολάβησης στη περιοχή

Διεξάχθηκε με μεγάλη επιτυχία διεθνής διάσκεψη για τη διαιτησία, με τίτλο “Καινοτομία, Διαμεσολάβηση, Επίλυση: Μία Νέα Εποχή στη Διαιτησία“. Διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης για Εμπορικές Διαφορές, Παράρτημα Κύπρου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και με την υποστήριξη του δικηγορικού γραφείου Γ.Γεωργιάδη & Συνεργάτες ΔΕΠΕ. Η εκδήλωση προσέλκυσε ένα ποικίλο κοινό στο χώρο του πανεπιστημίου, αποτελούμενο από δικηγόρους, λογιστές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και φοιτητές από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ιδιαίτερη αναγνώριση αποδόθηκε στους διακεκριμένους ομιλητές και συμμετέχοντες στα πάνελ, όπως ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου· Μιχάλης Βορκάς ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Διαιτησίας από το Μιλάνο Mauro Samartano ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Διαιτησίας παράρτημα Κύπρου Γιάννος Γεωργιάδης , ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου· Κωνσταντίνος Τσιμάρας , ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών Κυριάκος Ιορδάνου , ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής της Ελλάδας· Κομνηνός Κόμνιος και ο Πρόεδρος του “Charted Institute of Arbitrators” Ciarb Παράρτημα Κύπρου Νίκος Ηλία.

Ένα από τα σημαντικά στιγμιότυπα της εκδήλωσης ήταν το δυναμικό πάνελ, με συντονιστή τον δικηγόρο Χριστόφορο Χριστοφή, γνωστό για το podcast του “Legal Matters”, που εμβάθυνε στο μεταβαλλόμενο ρόλο της διαιτησίας σε κλάδους υψηλού ενδιαφέροντος. Οι συζητήσεις κάλυψαν θεματικές όπως προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, και τις αναδυόμενες τάσεις στη διαιτησία, περιλαμβανομένης της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στη λήψη αποφάσεων, της διαιτησίας για διαφορές blockchain και κρυπτονομισμάτων, καθώς και της σημασίας των «virtual hearings” στη διαχείριση διεθνών υποθέσεων υψηλού ενδιαφέροντος. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από μια ζωηρή συμμετοχή από το κοινό, ενισχύοντας έτσι τη συζήτηση.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δοκηγορικού Συλλόγου επαίνεσε τις προσπάθειες του Κυπριακού Παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Διαιτησίας για την προώθηση των διαδικασιών διαιτησίας στην Κύπρο και Επιβεβαίωσε ότι η καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου διαιτησίας αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον ίδιο όσο και για το Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο Κύπρου.

Ο δικηγόρος Γιάννος Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Κυπριακού Παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Διαιτησίας , υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας στη βελτίωση των διαδικασιών διαιτησίας. “Με τη συνετή και αναλογική χρήση της, η τεχνολογία μπορεί να απλοποιήσει τις διαδικασίες, εξοικονομώντας χρόνο και κόστη, καθιστώντας τη διαιτησία πιο αποτελεσματική και οικονομική”, εξήγησε ο Γεωργιάδης. Σημείωσε ότι η τεχνολογία ήδη χρησιμοποιείται σε πραγματικές υποθέσεις, και διάφορα ιδρύματα και χώρες ενθαρρύνουν την ενσωμάτωσή της στη διαιτησία.

Ο Γεωργιάδης ανέπτυξε: “Το όραμά μας για το κυπριακό παράρτημα επεκτείνεται πέραν της τοπικής ανάπτυξης· στόχος μας είναι να το μετατρέψουμε σε ηγετικό κέντρο διαιτησίας και διαμεσολάβησης στην ανατολική Μεσόγειο. Με την ίδρυση ενός ισχυρού πλαισίου για τη διαιτησία, φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε την Κύπρο ως βασικό κόμβο για την επίλυση διαφορών στην περιοχή, ενισχύοντας τις διασυνοριακές επιχειρηματικές σχέσεις και προωθώντας ένα αρμονικό επιχειρηματικό περιβάλλον.”