Τα τηλέφωνα του Τραμπ και του Τζέι Ντι Βανς έβαλαν στο στόχαστρο Κινέζοι χάκερ

Οι χάκερ ενδέχεται να απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα, σύμφωνα με τους New York Times – Σε πρώιμο στάδιο η έρευνα

Πρόσβαση σε δεδομένα των τηλεφώνων του Ντόναλντ Τραμπ και του υποψήφιου αντιπροέδρου του Τζέι Ντι Βανς ενδέχεται να απέκτησαν Κινέζοι χάκερ, μέσω παραβίασης των αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, αναφέρουν οι New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ έχει ενημερωθεί για το ζήτημα.

Οι ερευνητές διεξάγουν έρευνες για να προσδιορίσουν αν και ποια επικοινωνιακά δεδομένα ελήφθησαν ή παρατηρήθηκαν από την εξελιγμένη διείσδυση στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες

Οι πληροφορίες για τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται από έναν υποψήφιο πρόεδρο και τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του θα μπορούσαν να είναι χρυσωρυχείο για μια υπηρεσία πληροφοριών. Στοιχεία για τους αποδέκτες των κλήσεων, τον χρόνο διάρκειας της συνομιλίας θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά πολύτιμα για έναν αντίπαλο όπως η Κίνα. Ακόμη πιο χρήσιμα θα ήταν τα στοιχεία εάν οι χάκερ μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.

Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε αυτήν την εβδομάδα ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ήταν μεταξύ ενός αριθμού ανθρώπων εντός και εκτός της κυβέρνησης, των οποίων οι τηλεφωνικοί αριθμοί είχαν στοχοποιηθεί μέσω της διείσδυσης στα τηλεφωνικά συστήματα της Verizon, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Κατά την ενημέρωση δεν ήταν σαφές εάν οι χάκερ θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε μηνύματα κειμένου, ιδίως σε εκείνα που αποστέλλονται μέσω μη κρυπτογραφημένων καναλιών.

Τα δεδομένα σχετικά με τις επικοινωνίες ενός υποψήφιου προέδρου και αντιπροέδρου, ακόμη και χωρίς να υπάρχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των κλήσεων και των μηνυμάτων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν έναν αντίπαλο όπως η Κίνα να εντοπίσει καλύτερα και να στοχεύσει άτομα του στενού κύκλου του Τραμπ για επιχειρήσεις επιρροής.

Η αποκάλυψη έρχεται μετά την είδηση της στοχοποίησης της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ από Ιρανούς χάκερς, που έχουν επανειλημμένα στοχεύσει τον στενό του κύκλο με spearphishing emails. Κάποια από αυτά ήταν επιτυχή στην στην απόκτηση πρόσβασης στις επικοινωνίες και τα έγγραφα της εκστρατείας του. Την ίδια ώρα, η ασφάλεια γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ έχει ενισχυθεί μετά τις απειλές δολοφονίας από το Ιράν.

Κριτική στον Λευκό Οίκο και την Κάμαλα Χάρις

Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δεν αναφέρθηκε άμεσα στο κατά πόσον τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν οι Τραμπ και Βανς είχαν στοχοποιηθεί. Ωστόσο, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Στίβεν Τσανγκ επέκρινε τον Λευκό Οίκο και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και προσπάθησε να τους κατηγορήσει ότι επέτρεψαν σε έναν ξένο αντίπαλο να στοχοποιήσει την εκστρατεία.

Η διείσδυση των χάκερς εκτείνεται πέρα από την πολιτική εκστρατεία του 2024, με πολλούς ανθρώπους να λέγεται ότι έχουν στοχοποιηθεί, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν την έρευνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

Όπως έχει διευκρινιστεί πάντως, η έρευνα για την έκταση της παραβίασης και τυχόν ζημιές στην εθνική ασφάλεια βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Άγνωστο παραμένει εάν οι χάκερ θα μπορούσαν να διαβάσουν ή να υποκλέψουν κείμενα. Κάτι τέτοιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων χρησιμοποιούσαν οι στόχοι και πώς μετακινούνταν τα δεδομένα μέσω των συστημάτων της τηλεφωνικής εταιρείας.

Πηγή: protothema.gr