Τα απωθημένα των προπονητών

Οι περισσότεροι προπονητές έχουν ένα απωθημένο. Θέλουν να αποδεικνύουν στον κόσμο που παρακολουθεί ποδόσφαιρο πως η συμμετοχή τους στις νίκες των ομάδων τους είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όση τους αποδίδεται. Ετσι, βλέπουμε πολλές φορές διάφορες αλχημείες στις συνθέσεις, βαρύγδουπες αλλαγές που δεν βγάζουν νόημα, προσαρμογές σε αγωνιστικά συστήματα και α λα Γέρου του Μοριά κινήσεις με τις οποίες καθοδηγούν τους παίκτες τους.

Ενας από τους προπονητές που έπεφτε συνέχεια θύμα αυτού του απωθημένου ήταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Συνήθως του έβγαινε σε κρίσιμα παιχνίδια, κυρίως της Ευρώπης, ημιτελικούς και τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πιο πρόσφατη και εξόφθαλμη περίπτωση ήταν ο τελικός της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης του 2021 απέναντι στην Τσέλσι. Ο Καταλανός άφησε εκτός ενδεκάδας τον καλύτερό του παίκτη, τον Ρόδρι, για άγνωστο λόγο – και βέβαια έχασε. Ηταν η στιγμή που ο Τύπος αποφάσισε να τον ξεγυμνώσει και προς τιμήν του παραδέχτηκε το λάθος του. Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε την ενδεκάδα από τον Ισπανό. Και βέβαια νίκησε.

Σε κατώτερα επίπεδα αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται αντιληπτές από το ευρύ κοινό, ενώ και ο Τύπος συνήθως τις παραφράζει αποδίδοντάς τες σε άλλα αίτια.

Ο Κάρλο Αντσελότι αποτελεί εξαίρεση στην προπονητική φιλαυτία. Λάθη φυσικά κάνει, αλλά ποτέ δεν προέρχονται από το βαθύ εγώ του και την προσπάθειά του να αναδείξει τον εαυτό του. Ολα έχουν να κάνουν μόνο με το ποδόσφαιρο.

Στο τελευταίο παιχνίδι της Ρεάλ με την Ντόρτμουντ το ημίχρονο βρήκε τη Βασίλισσα πίσω στο σκορ με 2-0. Το Σαντιάγο Μπερναμπέου αποδοκίμαζε από τους σχεδόν 80.000 «προπονητές» που ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του. Οταν ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο ο Αντσελότι δεν είχε αντικαταστήσει ούτε έναν παίκτη του. Δεν ήθελε να μοιράσει ευθύνες με τον τρόπο που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά οι προπονητές. Διόρθωσε μόνο μια- δυο λεπτομέρειες για να καταλήξει η Ρεάλ να πετύχει πέντε γκολ σε μισή ώρα – ρεκόρ στην ιστορία της. Την ίδια στιγμή ο αντίπαλός του προπονητής Νούρι Σαχίν αντικατέστησε τους δύο καλύτερους επιθετικούς του που είχαν πετύχει τα γκολ της Ντόρτμουντ, τον Μάλεν και τον Γκίτενς. Η δόξα του γλίστρησε από τα χέρια.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Αντσελότι ήταν τυχερός. Μα έκανε ακριβώς το ίδιο και τον Φλεβάρη του 2023 με αντίπαλο τη Λίβερπουλ (από 2-0, 2-5).

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως έχει κατακτήσει πέντε Τσάμπιονς Λιγκ ως προπονητής, τα περισσότερα απ’ όλους. Γιατί ο Καρλέτο έχει αποβάλει από μέσα του τον εγωισμό και παίζει ομαδικά, όπως έκανε όταν φορούσε τα κοντά παντελονάκια.