Καθάρισαν τον βυθό στη θάλασσα της Πάφου οργανωμένα σύνολα

Εκστρατεία καθαρισμού του βυθού της θάλασσας στην Πάφο διοργάνωσε η Αρχή Λιμένων  Κύπρου με τη συμμετοχή οργανωμένων συνόλων

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) στα πλαίσια της κοινωφελής της δράσης διοργάνωσε σήμερα εκστρατεία καθαρισμού του βυθού της θάλασσας στην Πάφο, με τη συμμετοχή δώδεκα κοινωνικών ομάδων και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Βηρυτού, την Α.Κ.Τ.Η, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς επίσης τις ακαδημίες αθλητικών ομάδων της Pafos FC, Atlantas, και Aiantas. Η εκστρατεία περιλάμβανε και καθαρισμό πεζόδρομου.

Η Κατερίνα Δόκου Λειτουργός Περιβάλλοντος της Αρχής Λιμένων Κύπρου ανέφερε πως η διοργάνωση διεξήχθη από το Λιμανάκι της Κάτω Πάφου μέχρι τα Μπάνια, με στόχο να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα απόβλητα μπορούν. Δύο ομάδες οργανωμένων δυτών συνέχισε, έδωσαν το παρών τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια.

Ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε πως τα μηνύματα που στέλνονται είναι πως πρέπει να γίνεται σωστή και ορθή διαχείριση των αποβλήτων αλλά και να υπάρξει περιβαλλοντική συνείδηση από πλευράς του κόσμου, ανακύκλωση των αποβλήτων αλλά και ενημέρωση των μαθητών.

Εξάλλου η Άννα Τσέλεπου εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας Ακτή χαρακτήρισε την διοργάνωση μεγάλη γιορτή στην πόλη της Πάφου, σημειώνοντας πως σήμερα έγινε το μεγαλύτερο πείραμα σ’ ότι αφορά τον θαλάσσιο καθαρισμό στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως πολύ σημαντική ήτα και η συνδρομή οργανωμένων συνόλων και σωματείων όπως χειμερινών κολυμβητών, εκπαιδευμένων δυτών, ακτοπλόων και ψαράδων.

Στόχος της ΑΚΤΗΣ, είπε η κ. Τσέλεπου, είναι να καταγράψει το είδος των σκουπιδιών. Οι δύτες που παρέμειναν για μιάμιση ώρα στο νερό συγκέντρωσαν τα σκουπίδια τα οποία μετέφεραν σε βάρκες και ακολούθως αυτές τα μετάφεραν στα μεγάλα σκιπ που στήθηκαν για την συγκέντρωση των σκουπιδιών, κατέληξε.

Ο Λεωνίδας Λεωνίδου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας Πάφου, είπε πως οι επαγγελματίες ψαράδες δηλώνουν πάντοτε παρόντες σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ο Αλκιβιάδης Αναστασίου, εκπρόσωπος του Αίαντα Πάφου, ανέφερε πως κύριο μέλημα τους είναι η ένταξη των παιδιών σε κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ο Πολύβιος Παλιούρας εκ μέρους της Pafos FC ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να ανταποκρίνονται όλοι σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, προσθέτοντας πως είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Υδατοσφαίρισης του Σωματείου Ευαγόρας Παλληκαρίδης Νικόλαος Νικολάου σημείωσε πως τέτοιες ενέργειες βοηθούν την Πάφο και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα αφήσει όλους ικανοποιημένους.

Η Σιμόνη Τουρκομένη, εκ μέρους του Aμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού(AUB), τόνισε πως κύριο μέλημα τους είναι να εντάξουν τα παιδιά σε τέτοιου είδους δράσεις.

Ακόμη ο Δημήτρης Δεληχρίστος εκ μέρους του Άτλαντα της Πάφου είπε πως τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν σε μια περιβαλλοντική κουλτούρα ώστε να μην πετάνε τα σκουπίδια στην θάλασσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ