Η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται

Απογοήτευση προκάλεσε στον Ελληνισμό της Μελβούρνης η απόφαση της κυβέρνησης της Βικτώριας να μην ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του 1915-1923.

Παρά την απογοήτευση όμως οι ομογενείς είναι αποφασισμένοι «να μην καταθέσουν τα όπλα» και θα συνεχίσουν την προσπάθεια, όπως είπαν στον «Νέο Κόσμο».

Όπως γράψαμε στην έκδοση του Σαββάτου «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτήν την πρόταση» ήταν η απάντηση της κυβέρνησης Allan, στην πίεση που ασκείται -και- από ομογενειακές οργανώσεις και φορείς για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από το Κοινοβούλιο της Βικτώριας.

Η κινητοποίηση της παροικίας μας -υπενθυμίζεται- έγινε και μετά από δημοσιεύματα του «Νέου Κόσμου», καθώς κατέστη γνωστό ότι τουρκικής καταγωγής πολίτες (και πολιτικοί), ζητούσαν από Εργατικούς και Φιλελεύθερους, να καταψηφίσουν πρόταση αναγνώρισης της Γενοκτονίας, που επρόκειτο να καταθέσει η αρχηγός των Πράσινων Βικτώριας, Samantha Ratnam.

Η προσπάθεια, λοιπόν, συνεχίζεται εκ μέρους της Ομογένειας.

Η Συμέλα Σταματοπούλου η Γιώτα Σταυρίδου και ο Κώστας Παταρίδης. Φωτογραφία: Supplied

Για το θέμα αυτό το το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – Από το Αιγαίο ως τον Πόντο» έστειλε την ακόλουθη επιστολή στην πρωθυπουργό της Βικτώριας, κα Jacinta Allan:

«Αγαπητή πρωθυπουργέ της Βικτώριας,

Ελπίζουμε αυτό το γράμμα να σας βρει καλά, με υγεία και καλή διάθεση.

Σας γράφουμε για ένα θέμα προτεραιότητας εκ μέρους της Ελληνικής κοινότητας που προέρχεται από την ιστορική περιοχή της Ανατολίας και η οποία κατοικεί στην Αυστραλία και στην πολιτεία της Βικτώριας. Ως εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – από το Αιγαίο ως τον Πόντο», εκπροσωπούμε εκπαιδευτικούς και μαθητές από μια σειρά εκπαιδευτικών δομών. Κατανοούμε ότι οι Πράσινοι της Βικτώριας σκοπεύουν να υποβάλουν μια ιστορική πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Νομοθετικό Συμβούλιο της Βικτώριας αργότερα αυτόν τον μήνα, για την αναγνώριση των Γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του 1915-1923.

Το Ίδρυμά μας εκμεταλλεύεται αυτήν την ευκαιρία, να απευθυνθεί σε σας, ως ηγέτη της παρούσας κυβέρνησης, να υποστηρίξει την εκκρεμή πρόταση για την αναγνώριση αυτών των φρικαλεοτήτων ως γενοκτονικών πράξεων, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν άλλα κοινοβούλια σε όλη την Αυστραλία.

Αυτές οι πράξεις είναι ιστορικό γεγονός και θεωρούνται ευρέως από τους ακαδημαϊκούς ως η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, καθώς οι πράξεις που διαιωνίζονται στις μειονότητες πληρούν όντως τα κριτήρια μιας γενοκτονίας όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Μεταξύ των περιόδων 1915 – 1923, σε όλη την περιοχή της Ανατολίας, έγινε συστηματική προσπάθεια εξόντωσης, λόγω της εθνοτικής και θρησκευτικής καταγωγής τους, των μειονοτήτων από την περιοχή όπου βρίσκονταν για πάνω από 3.000 χρόνια. Την εποχή που συνέβησαν αυτές οι φρικαλεότητες, υπήρξε διεθνής καταδίκη και κατακραυγή, η οποία έχει καταγραφεί σε εφημερίδες και κυβερνητικά έγγραφα της εποχής, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των αρχείων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Δυστυχώς, ο όρος Γενοκτονία ήταν ανύπαρκτος εκείνη την εποχή, καθώς επινοήθηκε πολύ μετά από αυτά τα γεγονότα ως αποτέλεσμα του Ολοκαυτώματος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ως εκ τούτου τα δεινά αυτών των μειονοτήτων δεν έλαβαν για πολλές δεκαετίες την προσοχή ή τη δέουσα αναγνώριση.

Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα πιστεύουμε ότι αποτελεί μέρος της κοινής μας ευθύνης ως προγόνων αυτών των θυμάτων να καλέσετε τον εαυτό σας, το κόμμα σας και το Βικτωριανό Κοινοβούλιο να ενωθούν με τη Νότια Αυστραλία, τη Νέα Νότια Ουαλία και την Τασμανία για να γίνει η τέταρτη πολιτεία της Βικτώριας που θα αναγνωρίσει επίσημα τις φρικαλεότητες ως πράξεις γενοκτονίας. Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα υποστηρίζουμε τη μετάδοση της γνώσης και τη διατήρηση της μνήμης των προγόνων μας. Είμαστε βέβαιοι, ότι μιλάμε εξ ονόματος εκπαιδευτικών και μαθητών τόσο στην πολιτεία της Βικτώριας όσο και στην Αυστραλία, και πως η υποστήριξή σας σε αυτήν την πρόταση θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι η μνήμη των θυμάτων θα διατηρηθεί αιώνια.

Αυτή η έκκληση για αναγνώριση δεν αφορά το μίσος. Αντίθετα πρόκειται για φιλία και συγχώρεση. Πρόκειται για την επούλωση πληγών του παρελθόντος και την οικοδόμηση νέων σχέσεων για το μέλλον. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές γενιές των Βικτωριανών θα κατανοήσουν ότι ζούμε σε μια πολιτεία που αναγνωρίζει ιστορικά λάθη και παρέχει ένα μήνυμα στους πολίτες της ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν. Καλούμε τον εαυτό σας, το κόμμα σας και όλα τα μέλη του Βικτωριανού Κοινοβουλίου να ενεργήσουν αντιπροσωπευτικά και να υποστηρίξουν την πρόταση που θα αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα της μεγαλύτερης ελληνικής διασποράς εκτός Ελλάδας, η οποία κατοικεί στην πολιτεία της Βικτώριας, καθώς και τις ασσυριακές και αρμενικές κοινότητες αυτού του κράτους. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που θα εκπροσωπηθούν από την υποστήριξή σας για μια τέτοια κίνηση. Κοινότητες, που όλες έχουν παίξει τον ρόλο τους στην καθιέρωση της Βικτώριας ως το μέρος όπου πρέπει να ζεις και το στολίδι στο πολυπολιτισμικό τοπίο της Αυστραλίας.

Με την υποστήριξη αυτής της πρότασης, δεν σκοπεύουμε να ασκήσουμε πίεση στις σχέσεις που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ της κυβέρνησης της Βικτώριας και της τουρκικής κοινότητας. Ως ενδιαφερόμενοι πολίτες και εκπαιδευτικοί ηγέτες σε αυτή τη σπουδαία πολιτεία της Βικτώριας, πιστεύουμε ότι η υποστήριξή σας για αυτήν την κίνηση θα δώσει την ευκαιρία για ενίσχυση των φιλιών και για μεγαλύτερη συνεργασία σε τοπικό, κρατικό και διεθνές επίπεδο. Η Βικτώρια θα συμμετάσχει μαζί με τα άλλα τρία πολιτειακά κοινοβούλια της Αυστραλίας και τα περίπου 34 κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο που έχουν ήδη αναγνωρίσει αυτές τις φρικαλεότητες, για αυτό που πραγματικά είναι – πράξεις γενοκτονίας.

Η υποστήριξη αυτής της πρότασης θα οδηγήσει σε μια ιστορική αναγνώριση και θα οδηγήσει στον εαυτό σας, στο κόμμα σας και γενικά στο Βικτωριανό Κοινοβούλιο να θεραπεύσουν πληγές και να δείξετε ότι υποστηρίζετε την ενότητα και την αρμονία μεταξύ όλων των Βικτωριανών που έχουν την ευλογία να αποκαλούν αυτή τη μεγάλη πολιτεία πατρίδα.

Ανυπομονούμε για τη θετική σας ανταπόκριση και την υποστήριξη αυτής της πρότασης όταν κατατεθεί στο Βικτωριανό Κοινοβούλιο

Με εκτίμηση,

Για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

΄’Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – Από το Αιγαίο ως τον Πόντο’

Γιώτα Σταυρίδου (Συντονίστρια)
Μαίρη Σεραφείμ (Γραμματέας)
Συμέλα Σταματοπούλου (Σύμβουλος Έργου)
Κώστας Παταρίδης (Εκπαιδευτικός Σύμβουλος)».

The post Η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.