Γράφοντας για τα τεκταινόμενα και κρατώντας στις καλένδες πολλά από όσα συνέβησαν

ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως ο Θεόδωρος Μάρκος θέλει να πάρει την θέση μου στην στήλη αυτή. Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός, ότι στέλνει δεύτερη επιστολή, μέσα σε δυο εβδομάδες.

Για την ακρίβεια την δεύτερη επιστολη δεν την έστειλε σε μένα αλλά στην εφημερίδα, αλλά μου την παρέδωσε ο αρχισυντάκτης.

Να τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρκου:

«Γράφω αυτές τις λίγες λέξεις για να συγχαρώ τον πρώην Κοινοτικό μου συνεργάτη και συνάδελφο Λεωνίδα Βλαχάκη που μας καλωσόρισε εκ μέρους του ΔΣ, υποθέτω, στο φετινό άνοιγμα του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο θέατρο ΑΣΤΟΡ την περασμένη Τρίτη.

Μάλλον ο Λεωνίδας αναγνώρισε ότι καθήκον του εκείνο το βράδυ, ήταν να είναι παρών και να ευχαριστήσει το πολυπληθές φιλοθεάμων κοινό που ήρθε να στηρίξει για 29η φορά το άνοιγμα αυτού του αξιόλογου θεσμού.

Ένας όμως σημαντικός αριθμός συμβούλων της ΕΟΚΜΒ μάλλον δεν θεώρησαν προτεραιότητα την παρουσία τους στο άνοιγμα. Προτίμησαν να παραβρεθούν στην δεξίωση που οργάνωσε η κυβερνήτης της Πολιτείας μας προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Είμαι σίγουρος πως υπήρχαν και άλλες ευκαιρίες για να δουν τον Πατριάρχη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Και ας μην σχολιάσω δε το γεγονός, ότι στον κινηματογράφο του Pentridge, το οποίο για πρώτη φορά φέτος συμμετέχει στο Eλληνικό Φεστιβάλ, δε βρέθηκε ούτε ένας σύμβουλος να πει τουλάχιστον ένα γεια στους παρευρεθέντες σινεματόφιλους και να τους ευχαριστήσει που στήριξαν αυτή την γενναία απόφαση της Κοινότητας να προωθήσει την εξάπλωση του φεστιβάλ και στα βόρεια προάστια.

Εύγε λοιπόν Λεωνίδα που έπραξες σωστά, και εκτέλεσες το καθήκον σου όπως θα έπρεπε να κάνουν και οι άλλοι σύμβουλοι.

Θεόδωρος Μάρκου

Σινεφίλ

Υ.Γ. Και μια ερώτηση στην ηγεσία της ΕΟΚΜΒ. Εσείς τιμήσατε τον Πατριάρχη με την παρουσία σας σε πολλαπλές εκδηλώσεις. Αυτός γιατί δεν τίμησε εσάς και την Kοινότητα με το να επισκεφτεί τον Ευαγγελισμό που για 60 περίπου χρόνια ήταν η ΜΟΝΗ εκκλησία που εξυπηρετούσε τις ανάγκες Ελληνορθόδοξων πιστών της Βικτώριας;».

ΖΗΤΗΣΑ από παράγοντα της Κοινότητας να σχολιάσει τα γραφόμενα του κ. Μάρκου. Αρχικά αρνήθηκε και μετά λακωνικά μου είπε:

«Ο κ. Βλαχάκης είναι συμπρόεδρος του Φεστιβάλ, και θεσμικά έπρεπε να ήταν εκεί, όπως και έκανε. Και πολύ καλά έκανε. Οι προβολές στον κινηματογράφο του Pentridge δεν έγιναν τυχαία. Κάποιοι από την Κοινότητα εργάστηκαν. Το Φεστιβάλ γίνεται κάθε χρόνο, ενώ η επίσκεψη του Πατριάρχη είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια, και όφειλε η Κοινότητα να εκπροσωπηθεί σε εκδηλώσεις προς τιμήν του, και απορώ πώς ο κ. Μάρκος το κάνει θέμα.

Ο πρόεδρος Βασίλης Παπαστεργιάδης βρέθηκε σε άλλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Για την ιστορία να πούμε πως μόνο το Σαββατοκύριακο, με την ιδιότητα του προέδρου, ο κ. Παπαστεργιάδης βρέθηκε σε πέντε παροικιακές εκδηλώσεις και μπράβο του».

ΝΟΜΙΖΩ πως ο χειρισμός, εκ μέρους των ακιβιστών, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το πολιτειακό κοινοβούλιο δεν ήταν και ο καλύτερος. Γι’ αυτό απέτυχε και η προσπάθεια σ’ αυτή την φάση. Το θέμα δεν τελείωσε όμως εδώ. Θα επανέλθει, και η Γενοκτονία θα αναγνωριστεί!

ΚΑΙ κάτι αλλο: Απο την στιγμή που η εκκλησία διεκδικεί εθναρχικό ρόλο, δεν πρέπει να μιλά και για τα εθνικά θέματα;

ΑΥΡΙΟ γίνεται η έκτακτη συνέλευση στην Αδελαΐδα για την ένταξη της Ελληνικής Κοινότητας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η πλευρά που διαφωνεί επικαλείται διάφορα επιχειρήματα. Ένα απ’ αυτά είναι τα ακριβά μυστήρια της Αρχιεπισκοπής. Σωστό! Μόνο που αυτά που γίνονται σήμερα στις εκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας Ν. Αυστραλίας, δεν αναγνωρίζονται (τα θρησκευτικά). Και πολλοί υποχρεώνονται να τα ξανακάνουν και να τα πληρώνουν διπλά!

Τ.Τ.

Ο Κ. Καραμάρκος, ο Θ. Τσουχαντάρης και ο Θ. Μάρκος στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Φωτογραφία: Supplied

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην επιστολή του φίλου Θεόδωρου Μάρκου, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, σ’ αυτήν εδώ την στήλη:

Δεν χρειαζόμαστε συστάσεις φίλε Θοδωρή. Γνωριζόμαστε χρόνια. Και επειδή ανήκω στους παλαιούς της εφημερίδας και με ακμαία μνήμη, έχοντας εξασφαλίσει την άδεια της συναδέλφου Τ.Τ. στην οποία απευθύνεσαι, μοιράζομαι λίγες από τις σκέψεις μου, για αυτά που συνέβησαν το 1996, κατά την πρώτη επίσκεψη του πατριάρχη στους «Αντίποδες».

Βλέπεις με ενόχλησε το «Εσείς εκεί στον ‘Νέο Κόσμο’ τα βλέπετε, αλλά κάνετε τα στραβά μάτια…».

Επειδή όντως έχουν δει πολλά τα μάτια μου κι έχουν ακούσει άλλα τόσα τα αυτιά μου, επαναλαμβάνω, ότι στα δικά μου μάτια, η Κυριακάτικη λειτουργία που τελέστηκε από τον Οικουμενικό πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Margaret Court Arena, Olympic Boulevard, ήταν άψογα οργανωμένη και την παρακολούθησαν χιλιάδες πιστοί. Μη ξεχνάμε τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα, που κατ’ ανάγκη, έμειναν σπίτι και την παρακολούθησαν μέσα από το κανάλι της ΕΡΤ.

Όσον αφορά την μαθητική παρέλαση, η οποία αν και αριθμητικά μικρή, δεν υστερούσε σε παλμό και εθνική υπερηφάνεια, δεν καταλαβαίνω γιατί να την κρίνουμε αρνητικά. Γνωρίζεις και γνωρίζω, ότι το έτος που αναφέρεσαι, η δεκαετία του 90 ειδικότερα, λειτουργούσαν αναμφισβήτητα τριπλάσιες μονάδες διδασκαλίας Ελληνικών. Επιπλέον, άλλαξε και μίκρυνε κατά πολύ η παροικία μας. Οι μικτοί γάμοι, ο αθλητισμός και άλλες σχολικές δραστηριότητες, κρατούν πολλά παιδιά 3ης και 4ης γενιάς εκτός ελληνικού σχολείου.

Τώρα πες μου σε παρακαλώ.

Σε τί θα ωφελούσε αν γινόταν αναφορά σε «εκείνα» τα γεγονότα; Ποιον θα βοηθούσε να μάθει ότι είχε συσταθεί μια επιτροπή με την επωνυμία Σ.Ε.Π.Ε η οποία είχε καλέσει τους ομοϊδεάτες της, να συγκεντρωθούν έξω από το στάδιο και να εκφράσουν την διαμαρτυρία/δυσαρέσκεια/αντίθεσή τους, στην πατριαρχική επίσκεψη και για να ξεχωρίζουν, κρατούσαν ένα γαρύφαλλο;

Σε πληροφορώ ότι κάπου στο Γραφείο, υπάρχει ένα ντοσιέ με φωτογραφίες τους. Όμως…

Επιπλέον, οι περισσότεροι εξ’ αυτών που είχαν λάβει μέρος, έχουν μετοικίσει εις….. και οι εν ζωή, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν θέλουν ούτε καν να το θυμούνται.

Τώρα, όσον αφορά τον προβληματισμό σου, ότι «σίγουρα το πατριαρχείο θα ζητήσει εξηγήσεις από τους εδώ υπεύθυνους για την αποχή των πιστών…», το αφήνω στους αρμόδιους. Προσωπικά, θεωρώ ότι η συμμετοχή στις «ανοικτές συγκεντρώσεις» ήταν αριθμητικά αξιοπρεπής. Επισημαίνω, ότι η ταπεινότητά μου, δεν ήταν καλεσμένη σε καμιά από τις επίσημες δεξιώσεις.

Όμως μιας και το έφερε η κουβέντα, από τη θέση της μητέρας, της γιαγιάς και της επί 19 χρόνια εκπαιδευτικού σε σχολικές μονάδες της Ελληνικής Κοινότητας, βλέπω με ικανοποίηση την νεολαία να εκκλησιάζεται, να παντρεύεται στην εκκλησία, να βαφτίζει τα παιδιά της, να τιμά τους αποβιώσαντες συγγενείς και φίλους τους, και ειλικρινά, χαίρεται η ψυχή μου.

Αγαπητέ Θόδωρε,

Σίγουρα οι ιστορικοί, θα αναφερθούν και σε εκείνα τα γεγονότα, γιατί έγιναν και αποτελούν μέρος της παροικιακής μας Ιστορίας. Για την ώρα, μιας και δεν είμαι ιστορικός, γράφω για τα τεκταινόμενα και κρατώ στις καλένδες πολλά από όσα συνέβησαν.

ΜΕ ΤΗΝ ευκαιρία, ενόψει της αυριανής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας, χαιρετίζω τις προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τροποποίηση του καταστατικού, με την προσθήκη άρθρων που αφορούν την ακίνητη περιουσία της Κοινότητας, την αποχώρησή της από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας και την συνεργασία της με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

ΕΥΧΟΜΑΙ να πρυτανεύσει η λογική και να κλείσει αυτό το κεφάλαιο που ταλανίζει την Κοινότητα τα τελευταία 64 χρόνια.

ΤΖΕΝΗ Ηλιού, είμαι περήφανη για σένα καλή μου φίλη. Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου στα σεμινάρια «Δώρα Στράτου» στην γενέτειρα και καλή συνέχεια στο πολύχρονο έργο σου, διδάσκοντας την ιστορία των παραδοσιακών μας χορών, φιγούρες και σκοπούς τους μαθητές των σχολικών μονάδων της Ελληνικής Κοινότητας.

ΠΕΡΗΦΑΝΗ που τα παιδιά μου σε είχαν χοροδιδασκάλισσα και τώρα, με τη σειρά τους, επιμένουν να μάθουν και τα δικά τους παιδιά τους αθάνατους παραδοσιακούς μας χορούς.

ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ.

Κ.Γ

The post Γράφοντας για τα τεκταινόμενα και κρατώντας στις καλένδες πολλά από όσα συνέβησαν appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.