Εμβληματικές αφίσες εμπνευσμένες από τις μάχες των Ελλήνων

Με το παραπάνω λακωνικό πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 28ης Οκτωβρίου 1940, το Γενικό Στρατηγείο επιβεβαίωνε το απρόσμενο γεγονός που είχαν ήδη αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες εκείνο το διαφορετικό ξημέρωμα: Η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο. Έναν πόλεμο που έμελλε να σημαδέψει την Ιστορία της.

Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων το 1940, ο ηρωισμός που επέδειξαν στις μάχες που ακολούθησαν, αλλά και η Αντίσταση κατά την Κατοχή, επαινέθηκαν παγκοσμίως και ενέπνευσαν καλλιτέχνες, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών προκήρυξε μάλιστα και διαγωνισμό ώστε να φιλοτεχνηθούν έργα βασισμένα στα όσα διαδραματίστηκαν στην εποχή εκείνη.

Η Βάσω Κατράκη, ο Κώστας Γραμματόπουλος, ο Τάσσος, ο Γιώργος Γουναρόπουλος, ο Γεώργιος Προκοπίου, ο Ορέστης Κανέλλης και ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που δημιούργησαν τόσο αφίσες, όσο και ζωγραφικούς πίνακες, με σχετική θεματολογία.

Πρόκειται για αφίσες που κόσμησαν τοίχους σχολείων, δρόμων, πλατειών και δημιούργησαν το εορταστικό κλίμα, που οι περισσότεροι θυμόμαστε, κυρίως από τα παιδικά μας χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φώτο αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Εμβληματικές αφίσες εμπνευσμένες από τις μάχες των Ελλήνων appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.