Η πλειοψηφία είπε «ναι» αλλά δεν επιτεύχθηκε η πολυπόθητη ενότητα μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Κοινότητας στη Ν. Αυστραλία

Η προσπάθεια για παροικιακή ενότητα και στη Νότια Αυστραλία θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Νότιας Αυστραλίας (GOCSA) δεν πέρασε η πρόταση για αποχώρησή της από την αυτοκέφαλη εκκλησία και ένταξή της στην Αρχιεπισκοπή.

Και δεν πέρασε η πρόταση παρά το γεγονός ότι το ήθελε η πλειοψηφία των 500 και πλέον μελών που βρέθηκαν στην συνέλευση.

Το 62% ψήφισε υπέρ και το 38% εναντίον. Σύμφωνα όμως με το καταστατικό για να περάσει η πρόταση χρειαζόταν το 75% των μελών που παρευρέθηκαν.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας της Νότιας Αυστραλίας, Παναγιώτης Γκαρδιακός δήλωσε στο «Νέο Κόσμο»:

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απέδειξε πως η συντριπτική πλειοψηφία θέλει την ένωση. Δυστυχώς το ποσοστό που συγκεντρώθηκε δεν ήταν αρκετό για να περάσει η πρόταση».

Ο ίδιος πάντως δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

«Τον Δεκέμβριο», είπε στον «Νέο Κόσμο», «θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Νότιας Αυστραλίας. Θα θέσω και πάλι υποψηφιότητα και θα διεκδικήσω την προεδρία. Και θα είμαι ξεκάθαρος προς τα μέλη: Θα εργαστώ για την ενότητα γιατί αυτό θέλει η πλειοψηφία.

Το προεδρείο της έκτακτης συνέλευσης. Φώτο: GOCSA

Την περασμένη Κυριακή, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας (GOCSA) συγκάλεσε έκτακτη συνέλευση, ζητώντας από τα μέλη να ψηφίσουν επί τριών προτάσεων για να συμπεριληφθούν νέα άρθρα στο καταστατικό και όχι να αλλάξουν τα υπάρχοντα. Η δεύτερη πρόταση, που καλούσε τα μέλη να ψηφίσουν για την αποχώρηση από την αυτοκέφαλη εκκλησία και την ένταξή της στην Αρχιεπισκοπή, απέτυχε.

Την Κυριακή γύρω στα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της GOCSA, Πέτρος Γαρδιάκος, έστειλε μήνυμα SMS σε διάφορους ενδιαφερόμενους, στο οποίο ανέφερε: «Δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το 75%» (που χρειαζόταν για να περάσει η πρόταση). Είναι πολύ απογοητευτικό αποτέλεσμα για την πλειοψηφία των μελών».

Σε ανάρτησή της η Κοινότητα ανέφερε:

«Σήμερα ήταν μια ιστορική μέρα για την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας και ήταν συγκινητικό να βλέπουμε σχεδόν 500 μέλη να προσέρχονται για να αποφασίσουν για ένα θέμα που μας έχει επηρεάσει όλους.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, η εφορευτική επιτροπή ήταν απασχολημένη με την καταμέτρηση των ψήφων. Φαίνεται ότι δεν λάβαμε το απαιτούμενο ποσοστό ψήφων για να εφαρμόσουμε οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το στάδιο».

Π¨ανω από 500 μέλη προσήλθαν στην έκτακτη συνέλευση. Φώτο: GOCSA

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Peter Malinauskas την περασμένη Τρίτη ευχήθηκε «ενότητα» όταν εγκαινίασε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αδελαΐδα, ενώ νωρίτερα φέτος, ο πολιτειακός υπουργός Tom Koutsantonis δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ότι η κυβέρνηση της Ν. Αυστραλίας θα μπορούσε να νομοθετήσει για την προστασία των περιουσιών του GOCSA από οποιαδήποτε εκκλησιαστική καταπάτηση στο μέλλον.

Πέρυσι, μετά από πρόσκληση, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πήγε σε μια μεγάλη συγκέντρωση των μελών της GOCSA και τους διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τις περιουσίες της

Τελικά, αν και το αποτέλεσμα της συνάντησης της Κυριακής μπορεί να είναι απογοητευτικό, για πολλούς, η διαδικασία ήταν δημοκρατική. Επίσης, φαίνεται να υπάρχει σαφές ενδιαφέρον και βούληση για συνέχιση του διαλόγου και μια για δημιουργία μιας άλλης ευκαιρίας για ενότητα.

The post Η πλειοψηφία είπε «ναι» αλλά δεν επιτεύχθηκε η πολυπόθητη ενότητα μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Κοινότητας στη Ν. Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.