Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το ελληνοϊταλικό φεστιβάλ «Una Faccia Una Razza» του Moonee Valley

Το ετήσιο ελληνοϊταλικό φεστιβάλ Moonee Valley «Una Faccia Una Razza» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024 στην ενορία του Αγίου Δημητρίου στο Moonee Ponds.

Χιλιάδες μέλη και των δύο παροικιών συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις που περιλάμβαναν ένα εργαστήρι χορού Ταραντέλλας Κάτω Ιταλίας, το Apollo Rising – ένα ελληνοϊταλικό συγκρότημα, λαϊκά τραγούδια από τον Παντελή Κρέστα και την Καλλιρόη, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από την Παμμακεδονική Ένωση Βικτωρίας , την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης, τη Σχολή Χορού Πήγασος, την Καλυμνιακή Αδελφότητα και την Παναγία Σουμελά Γουίτλσι. Η Αυστραλιανή Γυναικεία Χορωδία προκάλεσε αίσθηση με την ερμηνεία διάσημων κλασικών ασμάτων ροκ.

Την Έκθεση Εικόνων Μαύρης Θάλασσας του Κωνσταντίνου Καλυμνιού, που έλαβε χώρα στα πλαίσια του Φεστιβάλ με πάνω από εξήντα εικόνες, εγκόλπια και άλλα εκθέματα επισκέφθηκαν πάνω από χίλια άτομα, μεταξύ τους μέλη της ρωσικής, της ουκρανικής, την κινέζικης και της λιβανέζικης παροικίας,

Μεταξύ των προσκεκλημένων στο Φεστιβάλ ήταν ο ομοσπονδιακός υπουργός NDIS Bill Shorten, η ομοσπονδιακός βουλευτής Calwell, Μαρία Βαμβακινού, ο πολιτειακός βουλευτής του Essendon Danny Pearson, η υποψήφιος των Εργατικών για την έδρα Maribyrnong Jo Briskey, ο δήμαρχος Moonee Valley Piece Tyson και ο Επίτροπος Πολυπολιτισμικής Βικτώριας και Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Βασίλειος Παπαστεργιάδης.

Ο Υπουργός Bill Shorten στην ομιλία του επαίνεσε τον τρόπο με τον οποίο οι δύο εθνοτικές ομάδες, η ελληνική και η ιταλική έχουν συνεργαστεί αγαστά εδώ και πολλά χρόνια στην περιφέρεια του Moonee Valley, τονίζοντας την πολύτιμη συμβολή του εφημέριου της ενορίας πατέρα Ιωάννη Φράγκου τόσο στη διατήρηση και ενίσχυση της διαπολιτισμικής συνοχής όσο και στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Τόνισε επίσης τον εγγενή ηγετικό ρόλο του Βασίλη Παπαστεργιάδη στην τοποθέτηση της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης σε κυρίαρχο ρόλο όσον αφορά την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας και της ανεκτικότητας στη Βικτώρια.

Η ομοσπονδιακή βουλευτής Μαρία Βαμβακινού αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ελληνικής μικροπαροικίας του Moonee Valley, τονίζοντας τα ιδιαίτερα της χαρακτηριστικά, παράλληλα ευχαριστώντας τον υπουργό Bill Shorten για την προσφορά του στους έλληνες της περιοχής.

Με τη σειρά του, ο Βασίλειος Παπαστεργιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες ολόκληρης της ελληνικής κοινότητας για την ακούραστη προσφορά του Υπουργού Bill Shorten στον τομέα των Εργατικών Υποθέσεων και του NDIS. Τόνισε τη στενή φιλία που έχει σφυρηλατήσει ο Υπουργός, όχι μόνο με τους Έλληνες της εκλογικής του έδρας του αλλά και με ολόκληρη την ομογένεια, δηλώνοντας ότι ι σχέσεις αυτές θα κρατήσουν δια βίου ζωής. Επαίνεσε επίσης την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ για τη συγκρότηση μιας τόσο εκλεπτυσμένης και πολυδιάστατης εκδήλωσης, εκφράζοντας την υποστήριξή του για όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες που προάγουν τον ελληνισμού και την πολυπολιτισμικότητα.

Ως τελετάρχης, ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός τόνισε ότι η παρουσία των ελλήνων στην περιοχή του Moonee Valley χρονολογείται πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι η ανάπτυξη της μικροπαροικίας της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ιταλικής στην ίδια περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στους έλληνες της Καλαβρίας που μετέφεραν εκεί την λατρεία του Αγίου Δημητρίου και στην κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου OXI, παρατηρώντας ότι το Φεστιβάλ αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας. Με εύθυμο τρόπο, απευθύνθηκε στους ιταλικής καταγωγής επισκέπτες. «Γιατί νομίζετε ότι σας καλέσαμε εδώ; Απλά, για να σας υπενθυμίσουμε ποιοι κέρδισαν τον πόλεμο…», αποσπώντας γέλιο και χειροκροτήματα.

The post Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το ελληνοϊταλικό φεστιβάλ «Una Faccia Una Razza» του Moonee Valley appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.