H Κύπρος τίμησε το έπος του ’40. «Περήφανοι για τους αγώνες των Ελλήνων» (pics)

Με δοξολογίες και παρελάσεις η Κύπρος τίμησε το έπος του ’40 – «Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρικίας μας» είπε ο ΠτΔ – Δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου

Με κάθε λαμπρότητα η Κύπρος γιόρτασε και φέτος την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στις 10.00 το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου όπου παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου και άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Στις 11.00 το πρωί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου, και άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας.

Μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε «χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες, είμαστε περήφανοι για τη σημερινή μέρα και για τους αγώνες των Ελλήνων.

Ένας αγώνας με οικουμενικές διαστάσεις, γιατί ο αγώνας των Ελλήνων ήταν η απαρχή του τέλους για τον φασισμό, για τον ναζισμό στην Ευρώπη. Ήταν η αρχή του τέλους της αποικιοκρατίας. Από κει και πέρα δεν πρέπει, όπως κατ΄επανάληψη έχω αναφέρει, να μένουμε στους εορτασμούς, στις δοξολογίες, στις παρελάσεις.

Το πιο σημαντικό, αν θέλουμε να τιμούμε πραγματικά τέτοιες επετείους, είναι μέσα από τον καθημερινό μας αγώνα, ειδικότερα στην πατρίδα μας που φέτος συμπληρώθηκαν, δυστυχώς, 50 χρόνια, μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή, 50 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής.

Και θέλω σήμερα με την ευκαιρία να επαναλάβω, ότι παρά τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, για μας ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρικίας μας.

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος αντιπροσωπευτικά τμήματα παλαιών πολεμιστών, σπουδαστών Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητών σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Σωματείων και Οργανώσεων.

Δοξολογίες και παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.