Ο διάλογος η βασική συνιστώσα για το στόχο της απελευθέρωσης, λέει ο ΓΓ της ΣΕΚ

Ο διάλογος η βασική συνιστώσα για το στόχο της απελευθέρωσης, λέει ο ΓΓ της ΣΕΚ – Δυνατή και ευημερούσα ΕΕ, προκλήσεις για τους εργαζόμενους

Η εσπευσμένη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο γραφείο του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, “επιβεβαιώνει το αδιαλείπτως επίκαιρο του Θουκυδίδειου ρεαλισμού, όχι αναπροσαρμοζόμενος κατά το δοκούν, αλλά στη βάση της παραδοχής των πραγματικοτήτων που πρέπει να αξιοποιηθούν”, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, σε εκδήλωση την Τρίτη για τα 80χρονα της ΣΕΚ.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι πραγματικότητες αξιοποιούνται “μεγιστοποιώντας τη διαπραγματευτική δύναμη του αδύναμου ή εδραιώνοντας τη θέση του δυνατού ανάλογα, σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου οφέλους, μέσα από την αξιοποίηση των δεδομένων εκατέρωθεν”.

Ο κ. Μάτσας πρόσθεσε ότι σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, ο διάλογος αποτελεί βασική συνιστώσα επίτευξης του στόχου της απελευθέρωσης και της εφαρμογής των αρχών και αξιών της ΕΕ, στο σύνολο του νησιού και της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η ΣΕΚ, μαζί με την οργάνωση Τουρκ-σέν από την τ/κ κοινότητα και τη στήριξη της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, στο πλαίσιο του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος της κατοχής.

Δυνατή και ευημερούσα ΕΕ, προκλήσεις για τους εργαζόμενους

Αναφορικά με τα συνδικαλιστικά δρώμενα, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι η Συνομοσπονδία τις επόμενες μέρες, θα θέσει ενώπιον της αρμόδιας Υφυπουργού, τις θέσεις της για την Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εξέφρασε την άποψή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναδείξει έναν κοινό και σημαντικό στόχο, παραπέμποντας στη δημιουργία μιας δυνατής, ευημερούσας και δημοκρατικής Ένωσης.

Πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η δημιουργία ασφαλούς εργασίας, δίκαιης ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, όπως και δίκαιων και επαρκών μισθών, αναφέροντας ότι επιπρόσθετα, είναι σημαντική η κατοχύρωση του δικαιώματος στην κατάρτιση, η προστασία των τηλεργαζόμενων, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στην αποσύνδεση, η κατοχύρωση ασφαλών και υγιών χώρων εργασίας και η εφαρμογή της αρχής του «ανθρώπινου ελέγχου- human in control» στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολούθως απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους και ειδικότερα στην Πρόεδρο της Βουλής απηύθυνε έκκληση για συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο έχει αποδείξει πως συνδράμει συναινετικά στη διαχείριση και επίλυση προβλημάτων. “Απομονώστε τον επικίνδυνο λαϊκισμό που θέτει σε κίνδυνο διάβρωσης τους θεσμούς, τους εργαζόμενους και ανατρέπει τη στοχευμένη πορεία προς την κοινωνική συνοχή”, συνέχισε.

Περαιτέρω ο κ. Μάτσας είπε το 2025 θα είναι δύσκολη χρονιά για τα εργασιακά πράγματα, με τεράστιες προκλήσεις για όλους, καθώς θα είναι χρονιά μεταρρυθμίσεων, του συνταξιοδοτικού συστήματος, της πράσινης και συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης, της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων για όλους, με ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας και πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ για όλους.

Διατύπωσε τη θέση ότι οι εργασιακές διεκδικήσεις πρέπει να γίνονται για το σύνολο των εργαζομένων και χωρίς την επιλεκτική ανάδειξη της διελκυστίνδας ανάμεσα στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και να αφορούν συλλογικές συμβάσεις για όλους.

Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΣΕΚ, την 29η Οκτωβρίου 1944 κάνοντας εκτενή αναφορά στην 80χρονη πορεία της Συνομοσπονδίας και στους αγώνες και τις διεκδικήσεις της.

“Σε πείσμα των καιρών, των εχθρών, μα και των άσπονδων φίλων, παραμείναμε ζωντανοί και συνεχιστές «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», χωρίς παρεκκλίσεις και εκπτώσεις, όπως βέβαια και χωρίς πεζοδρομιακούς λαϊκισμούς, ανέξοδους ηρωισμούς και παρανοϊκώς αλαλάζουσες φωνασκίες”, ανέφερε.

Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε επίσης στην κοινωνική απαξίωση των οργανωμένων συνόλων, της πολιτείας και των θεσμών, διατυπώνοντας τη θέση ότι “η εύκολη και ανέξοδα ισοπεδωτική κριτική των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και η «πολιτική», άνευ περιεχομένου, όπως αυτή του τικ-τοκ, αναπαράγει απολίτικους ανθρώπους και τοποθετήσεις”.

Πηγή: ΚΥΠΕ