Θεωρίες συνωμοσίας

Θα μπορούσε να είναι το sequel του θρίλερ του Ρίτσαρντ Ντόνερ «Θεωρίες συνωμοσίας». Ποιος στάθηκε εμπόδιο ώστε να μην κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα ο Βινίσιους; Ποιος έδωσε την εντολή να μην ταξιδέψει το αεροπλάνο της Ρεάλ στο Παρίσι; Γιατί το «France Football» δεν έδωσε άμεσα στη δημοσιότητα τις ψήφους των δημοσιογράφων, ως είθισται, και περιμένει την 9η Νοεμβρίου για να το πράξει;

Πώς διέρρευσε το όνομα του νικητή της Χρυσής Μπάλας, Ρόδρι, από τη στιγμή που οι γάλλοι διοργανωτές υποστήριζαν μέχρι την τελευταία στιγμή με ανακοινώσεις τους στα πρακτορεία ειδήσεων πως ουδείς γνωρίζει ποιος θα κατακτήσει το βραβείο;

Το κουβάρι αυτής της τόσο παράξενης βράβευσης της 68ης Χρυσής Μπάλας κυλά από το βράδυ της Δευτέρας στο Theatre du Chatelet και οι λεπτομέρειες αρχίζουν να βλέπουν αργά και βασανιστικά το φως της δημοσιότητας.

Από την Ισπανία έγινε γνωστό πως αυτός που ηγήθηκε του μποϊκοτάζ της Ρεάλ στη βράβευση ήταν ο Κάρλο Αντσελότι. Οταν διέρρευσε πως ο Βινίσιους δεν θα είναι ο μεγάλος νικητής, ο Ιταλός επέμεινε πως το πιο σωστό είναι να μην παρευρεθεί η αντιπροσωπεία της Βασίλισσας στην απονομή των βραβείων.

«Ενάντια στο σύστημα»

Λύθηκε επίσης το μυστήριο που κρυβόταν στις λέξεις του Βινίσιους που έγραψε στο X, όταν πια ο Ρόδρι ανακοινώθηκε ως ο νικητής της Χρυσής Μπάλας. Με το μήνυμα «Θα το κάνω δέκα φορές αν χρειαστεί. Δεν είναι έτοιμοι», ο Βραζιλιάνος συνέδεσε την ήττα του στη Χρυσή Μπάλα με τη μάχη που δίνει κατά του ρατσισμού τα τελευταία χρόνια, η οποία ενοχλεί το ποδοσφαιρικό σύστημα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε μέλος από το περιβάλλον του παίκτη στο Reuters. «Ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν είναι έτοιμος να αποδεχτεί έναν παίκτη που πολεμά ενάντια στο σύστημα».

Ανάλογες προσεγγίσεις εναντίον της FIFA έκανε στα νιάτα του και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος πίστευε πως είχε στοχοποιηθεί από το «σύστημα» γιατί ήταν κολλητός του Φιντέλ Κάστρο.

Ο Βινίσιους όμως δεν είναι Μαραντόνα και ο Φιντέλ έχει πεθάνει εδώ και οκτώ χρόνια, κάνοντας πιο εύκολο το έργο τού επικεφαλής της Λα Λίγκα Χαβιέ Τέμπας, ο οποίος κατά καιρούς χαρακτηρίζει παρόμοιες αναλύσεις του παίκτη ως «ασυναρτησίες».

«Ιστορική ληστεία»

Στη χώρα του, τη Βραζιλία, πάντως, θεωρούν πως υπήρξε «ιστορική ληστεία» στη φετινή Χρυσή Μπάλα, με την αρθρογραφία του Τύπου να συνδέει επίσης την ήττα του Βίνι με τον πόλεμο που κάνει κατά του ρατσισμού.

Ισως το ίδιο να πιστεύουν και για τον δημοσιογράφο από το Ελ Σαλβαδόρ που ψήφισε για τη Χρυσή Μπάλα και είχε εκτός 10άδας τον Βίνι, δείχνοντας την προτίμησή του στους Μπέλιγχαμ, Χάαλαντ και Κρος. Ο Ρόδρι ήταν 7ος.

Η απόφαση της Ρεάλ να μποϊκοτάρει τη βράβευση, όταν μάλιστα τη Χρυσή Μπάλα κατέκτησε ένας Ισπανός για πρώτη φορά μετά το 1960, πιθανόν να της επιστρέψει ως μπούμεραγκ στο εσωτερικό της χώρας. Το γόητρό της έσωσε κατά κάποιον τρόπο ο Ντάνι Καρβαχάλ ο οποίος αμέσως μετά τη βράβευση του συμπαίκτη του στην Εθνική, Ρόδρι, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί.

Η ηγεσία του κλαμπ έδωσε εντολή να μην αναφερθεί στο εξής κανένα μέλος της ομάδας στη Χρυσή Μπάλα και να λειτουργούν σαν να μην υπήρξε ποτέ η βράβευση. Διαρρέεται επίσης πως η Ρεάλ δεν τάσσεται κατά της ιδέας να βραβευτεί ο Ρόδρι, αλλά διαμαρτύρεται για την UEFA και το France Football.

«Μικρή η διαφορά»

Μιλώντας στο κανάλι της «Equipe» ο αρχισυντάκτης του γαλλικού περιοδικού Βενσάν Γκαρσιά προσπάθησε να δώσει τη δική του ερμηνεία για τα αποτελέσματα. Αποκάλυψε πως η διαφορά μεταξύ του Ρόδρι και του Βινίσιους ήταν μικρή, με τον Βραζιλιάνο να χάνει πόντους από το γεγονός ότι δύο ακόμα συμπαίκτες του στη Ρεάλ, ο Μπέλιγχαμ και ο Καρβαχάλ, έφτασαν τόσο κοντά στο να κατακτήσουν το βραβείο, διασπώντας έτσι τις ψήφους.

Δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τις επαφές που είχε με τη Ρεάλ πριν η τελευταία αποφασίσει να μποϊκοτάρει την τελετή βράβευσης και απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ρόδρι να γνώριζε το αποτέλεσμα και να είναι αυτός η πηγή της διαρροής. Πρόσθεσε πως ίσως η Ρεάλ να μην ήταν 100% σίγουρη ότι ο Βινίσιους δεν θα ήταν ο νικητής, για να καταλήξει πως η Ρεάλ αλλά και άλλα κλαμπ τού άσκησαν μεγάλη πίεση. «Ισως η Ρεάλ να ερμήνευσε τη σιωπή μου ως ομολογία, δεν ξέρω τι άλλο να πω».

Από τις πιο αμήχανες στιγμές της τελετής ήταν όταν ακούστηκαν φωνές υπέρ του Βινίσιους λίγο πριν ανακοινώσει ο Ζορζ Γουεά τον νικητή. Κατά την επιστροφή του Ρόδρι στη θέση του αγκαλιά με τη Χρυσή Μπάλα ακούστηκαν αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του. Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι έκανε πως δεν τις άκουσε και κατά την αποχώρησή του χαιρέτησε προς εκείνη την πλευρά.