Με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για τους θανάτους 25 πολιτών από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 έπεσε χθες η αυλαία της δευτεροβάθμιας δίκης. Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας ύστερα από μία ενδελεχή διαδικασία και με βάση το αναλυτικό σκεπτικό που αναγνώστηκε περιέγραψαν ως «ανοχύρωτη» την πόλη της Μάνδρας, αλλά με βάση τα στοιχεία έκριναν ότι κανένας από όσους κάθισαν στο εδώλιο δεν ευθύνεται αιτιωδώς με το τραγικό αποτέλεσμα.
Το «διά ταύτα» της απόφασής τους σφραγίστηκε με τις αθωώσεις όλων των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών και την ενοχή τριών από τους οκτώ μόνο για το αδίκημα της πλημμύρας. Και υπό αυτό το πρίσμα επέβαλαν στην πρώην δήμαρχο της πόλης φυλάκιση 14 μηνών και στους άλλους δύο κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι – μια υπάλληλο της περιφέρειας υπεύθυνης για την αστυνόμευση των ρεμάτων και τον τότε προϊστάμενο της πολεοδομίας Ελευσίνας που είχε δικαιοδοσία και στη Μάνδρα – 18 μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή.
Οπως εξήγησε η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε αναλυτικό σκεπτικό για να γνωρίζουν οι συγγενείς των θυμάτων γιατί αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι και να ξέρουν όσοι κρίθηκαν ένοχοι γιατί καταδικάστηκαν.
Αντιδράσεις
Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο η τελεσίδικη κρίση της δικαιοσύνης δεν βρήκε σύμφωνους συγγενείς θυμάτων, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των οποίων προανήγγειλαν ότι θα ζητήσουν την άσκηση αναίρεσης επισημαίνοντας ότι «οι θάνατοι των ανθρώπων στη Μάνδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε η κακιά στιγμή».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση συγγενούς θύματος, ο οποίος συνέκρινε την απόφαση για την υπόθεση αυτή με την απόφαση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κάνοντας επί της ουσίας λόγο για «μήνυμα» ατιμωρησίας.