Με προπηλακισμούς, ρίψη λάσπης και έντονες αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν χθες τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, το βασιλικό ζεύγος και τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια οι κάτοικοι των περιοχών οι οποίες επλήγησαν από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσαν, με αποτέλεσμα ο επίσημος αριθμός των νεκρών να έχει φτάσει ήδη τους 214, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό των δεκάδων αγνοουμένων. «Δολοφόνοι, ο κόσμος πεθαίνει και εσείς έρχεστε τώρα!», ακουγόταν από πολλά στόματα ταυτόχρονα στην πόλη Παϊπόρτα (από αυτές που επλήγησαν περισσότερο) σε ένδειξη της οργής που επικρατεί για την ανεπάρκεια και τα ολέθρια σφάλματα του κρατικού μηχανισμού.
Το κλίμα που επικράτησε ανάγκασε, μάλιστα, τις Αρχές να φυγαδεύσουν σε ασφαλές μέρος τον Πέδρο Σάντσεθ (ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των περισσότερων, ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και των μηχανισμών της) και τη βασίλισσα Λετίθια, όπως και τον κυβερνήτη της περιφέρειας Κάρλος Μαθόν, ο οποίος κατηγορείται ότι αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις. Από την πλευρά του, ο βασιλιάς Φίλιππος επέλεξε να παραμείνει στο σημείο, με ισχυρή αστυνομική προστασία, προσπαθώντας να συνομιλήσει με τους πολίτες, οι οποίοι κατηγορούν το κράτος ότι τους έχει αφήσει ουσιαστικά αβοήθητους, πέντε μέρες μετά την τεράστια καταστροφή, στέλνοντας απλώς χιλιάδες στρατιώτες (πλησιάζουν τους 10.000), που έχουν ως βασικό τους στόχο την τήρηση της τάξης.
Την ίδια στιγμή, συγκινητικό είναι το κύμα αλληλεγγύης που έχει εκδηλωθεί σε όλη την Ισπανία. Χιλιάδες πολίτες έχουν σπεύσει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές, όπου πολλά νοικοκυριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και οι συμπολίτες τους βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο. Πολλοί, επίσης, είναι εκείνοι οι οποίοι σπεύδουν επιτόπου, κρατώντας έστω μία σκούπα και έναν κουβά, προκειμένου να συμβάλουν όπως μπορούν στην απομάκρυνση των ερειπίων και των τόνων λάσπης που έχουν σωρευθεί, καθώς ειδικευμένα συνεργεία με βαριά μηχανήματα απομακρύνουν τα κατεστραμμένα οχήματα.
Δεκάδες οι αγνοούμενοι
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμη ολόκληρες περιοχές οι οποίες παραμένουν αποκλεισμένες, με τη βοήθεια να φτάνει υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και τις Αρχές να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα drones και τα άλλα εναέρια μέσα. Μετά δε και από την πάροδο τόσων ωρών και καθώς οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες περιορίζονται δραματικά, κάθε επιτυχία αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας και αισιοδοξίας – όπως η γυναίκα που ανασύρθηκε ζωντανή από το αυτοκίνητό της, στο οποίο είχε εγκλωβιστεί επί τρεις ολόκληρες μέρες.
Σε αυτό το φόντο, οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων και άλλων επιστημόνων ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν λάβει τέλος ακόμη, ενώ θα είναι πολύ πιο συχνά στο μέλλον, εντείνει την ανησυχία για την επόμενη ημέρα, τόσο στην Ισπανία όσο και σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου, που θεωρείται ότι πλήττεται δυσανάλογα πολύ από την κλιματική κρίση και την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας. Σημειώνεται ότι η καταστροφή στη Βαλένθια είναι η χειρότερη του είδους που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το 1967, όταν οι πλημμύρες είχαν κοστίσει τη ζωή σε περίπου 500 ανθρώπους στη γειτονική Πορτογαλία.
Τέλος, τεράστια εκτιμάται πως είναι και η οικονομική καταστροφή. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαλένθια, έχουν υποστεί ζημιές πάνω από 54.000 επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν 350.000 άνθρωποι, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ.